12.5 C
Athens
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απέναντι στις παρακολουθήσεις και τον χαφιεδισμό αγώνας για ελευθερίες


 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ

 • Να διαλυθεί η ΕΥΠ με τη σημερινή της μορφή
• Να διωχθούν ποινικά τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην παρακολούθηση Ανδρουλάκη
• Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ που στεγανοποίησαν ακόμα περισσότερο την ΕΥΠ
• Να ξηλωθεί το πλαίσιο που επιτρέπει να παρακολουθούνται νόμιμα (!) πολίτες της χώρας και τελικά φτάνει ακόμα και στους αρχηγούς πολιτικών κομμάτων.
• Να καταργηθεί το πλαίσιο διώξεων σε βάρος δημοσιογράφων που αναδεικνύουν την αλήθεια, αλληλεγγύη σε όσους διώκονται με αγωγές τύπου SLAPP
• Να ανατραπούν οι κυβερνητικές πολιτικές της παρακρατικής εκτροπής

 

Οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και Ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη από την ΕΥΠ και το predator, αποτελούν τεράστιο πολιτικό σκάνδαλο και βαθύ πλήγμα για τη δημοκρατία και εκθέτουν τη χώρα διεθνώς. Είναι ενδεικτικά τα δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου, που παραλληλίζουν το συγκεκριμένο γεγονός με τη Χούντα των Συνταγματαρχών, την πιο σκοτεινή περίοδο της πιο πρόσφατης ιστορίας της χώρας.

Ιστορικά οι μηχανισμοί παρακολούθησης αποτελούν βασικό θεμέλιο του βαθέος αστικού κράτους και αξιοποιούνται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, το κεφάλαιο και την αστική τάξη, για τον έλεγχο και την καταστολή των αγώνων του λαϊκού κινήματος. Ειδικά στη χώρα μας η ΕΥΠ και παλαιότερα η ΚΥΠ, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός ολόκληρου πλέγματος και συστήματος παρακολουθήσεων και « χαφιεδισμού » πάντα με την « πολύτιμη » αρωγή ξένων μυστικών υπηρεσιών και κυρίως της CIA.

Όλες οι κυβερνήσεις μεταπολιτευτικά εκμεταλλεύτηκαν αυτούς τους μηχανισμούς σε βάρος των πολιτών και ιδίως των αγωνιστών του κινήματος, με ιδιαίτερη έξαρση στα μνημονιακά χρόνια ( όταν και υπήρξε μεγάλη ανάπτυξη του εργατικού και λαϊκού κινήματος ) όλων ανεξαιρέτως των κυβερνήσεων.  Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αποκαλούμενες «νόμιμες επισυνδέσεις» της ΕΥΠ δωδεκαπλασιάστηκαν το 2011, την περίοδο του κινήματος των «πλατειών» και της μεγάλης πολιτικής ρευστότητας, εκτοξεύθηκαν επί ημερών κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου και συνεχίζουν να αυξάνονται σταθερά σε όλη την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ. Γεγονός που αναδεικνύει, ότι οι παρακρατικοί επί της ουσίας αυτοί μηχανισμοί, που βρίσκονται σε βαθιά σύνδεση με τον σύγχρονο καπιταλισμό, δεν μεταρρυθμίζονται, αλλά ξηλώνονται.

Συνιστά ωστόσο ακόμα πιο βαθιά αντιδημοκρατική εκτροπή, η χρησιμοποίηση τέτοιων μηχανισμών και εναντίον πολιτικών προσώπων, όπως ο Ανδρουλάκης που σήμερα βρίσκεται στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, δηλαδή ακόμα και ενός καθεστωτικού κόμματος που έχει δώσει στήριξη σε όλες τις αντιδραστικές πολιτικές της κυβέρνησης, προκειμένου στην ουσία να καθορίσουν την πολιτική ζωή της χώρας.  Η παρακολούθηση Ανδρουλάκη την περίοδο των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ενώ η ΝΔ στήριζε την υποψηφιότητα Λοβέρδου, προκειμένου να διευκολύνει μία μελλοντική συγκυβέρνηση με τους δικούς της πολιτικούς όρους, αποτελεί παρακρατική μεθόδευση τεραστίων διαστάσεων. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τεράστια ευθύνη για το συγκεκριμένο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, που οργανώθηκαν από « δικούς της » ανθρώπους ( Γρηγόρη Δημητριάδη και Παναγιώτη Κοντολέοντα ).

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ μεθόδευσαν συστηματικά την πορεία προς την κατάσταση που σήμερα αποκαλύπτεται, αφού αμέσως μετά την εκλογή της, έσπευσε να θέσει την ΕΥΠ κάτω από τον πλήρη έλεγχο του Πρωθυπουργού, ενώ είναι η ίδια κυβέρνηση, που με ψηφισμένη διάταξή της, δεν επιτρέπει στην ΑΔΑΕ την έστω και των εκ των υστέρων ενημέρωση στους πολίτες ότι βρέθηκαν υπό παρακολούθηση.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η διαχείριση του σκανδάλου από πλευράς κυβέρνησης, με την αγωγή του Γρηγόρη Δημητριάδη σε βάρος των δημοσιογράφων που συνέβαλαν στην ανάδειξη του ζητήματος και με τη γενικότερη προσπάθεια υπεράσπισης της ΕΥΠ και του ρόλου της, παρουσιάζοντας το συγκεκριμένο γεγονός ως αστοχία ή εξαίρεση. Αλλά και η προσπάθεια συστηματικής απόκρυψης του εύρους των παρακολουθήσεων, των δικών της πολιτικών ευθυνών και η επιχείρηση νομιμοποίησης της παρακρατικής δράσης των μηχανισμών αυτών, μέσα από την επίκληση αντιδραστικών ιδεολογημάτων περί απειλών στην εθνική ασφάλεια και «σκοτεινών απειλών που δέχεται η χώρα».

Οι ευθύνες της Κυβέρνησης είναι ορατές και παρά την προσπάθεια συγκάλυψής τους, τόσο από τα συστημικά ΜΜΕ, όσο και από τις προκλητικές και επιθετικές δηλώσεις στελεχών της, έχουν δημιουργήσει πολιτικούς τριγμούς. Παράλληλα σε μια περίοδο, που η ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, η φτώχεια, η ακρίβεια και ο πληθωρισμός, δημιουργούν έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια, είναι στοίχημα η τελευταία να εκφραστεί με τον λαό στο προσκήνιο και όχι απλό θεατή των δρομολογούμενων πολιτικών και ενδεχομένως εκλογικών διεργασιών και εξελίξεων

Η βαθιά επίθεση της Κυβέρνησης της ΝΔ στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες  αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά της πολιτικής της. Με τη φυσική καταστολή των κινητοποιήσεων, τις αντιδραστικές νομοθετικές αλλαγές που χτυπούν το δικαίωμα του λαού στη διαδήλωση και των εργαζομένων στον συνδικαλισμό και τις παρακολουθήσεις αγωνιστών και αγωνιστριών. 

Μπροστά σε όλα αυτά χρειάζεται ένα ισχυρό ανάχωμα από το εργατικό και λαϊκό κίνημα και τη νεολαία και η μέγιστη δυνατή συγκέντρωση δυνάμεων της μαχόμενης, ριζοσπαστικής αριστεράς για τη διεκδίκηση δημοκρατικών κατακτήσεων για ψωμί, στέγαση, δουλειά με δικαιώματα, δημόσια και δωρεάν υγεία και παιδεία, φθηνή ενέργεια και είδη πρώτης ανάγκης που θα ανοίξουν έναν άλλο δρόμο ανατροπών και ρήξεων προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Ειδικά στον αγώνα υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών η δημιουργία ευρύτερων συσπειρώσεων από το σύνολο των δυνάμεων της αριστεράς, μαζικούς φορείς, δημοκρατικές κινήσεις και μεμονωμένους αγωνιστές και αγωνίστριες και ανθρώπους του πνεύματος και της διανόησης είναι τόσο αναγκαία όσο και δυνατή.

Όλοι και όλες στο συλλαλητήριο που καλείται από μαζικούς φορείς και πολιτικές δυνάμεις και συλλογικότητες την Πέμπτη 25/08 στις 19:00 στο Σύνταγμα

Η Συντονιστική Επιτροπή

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ