16.8 C
Athens
Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μισό χρόνο απεργία πείνας!


 

 

Διπλωματική Αντιπροσωπεία της Παλαιστίνης στην Ελλάδα

 

Ο Παλαιστίνιος κρατούμενος Khalil Awawda σε μια συνεχιζόμενη ηρωική μάχη, παρά τον ακραίο κίνδυνο για τη ζωή του, διαμαρτύρεται για τη διοικητική του κράτηση χωρίς κατηγορία ή δίκη από τις Ισραηλινές αρχές κατοχής. Διοικητική κράτηση, είναι μια απόφαση φυλάκισης με Ισραηλινή στρατιωτική διαταγή, η οποία προβάλλει απόρρητες πληροφορίες του κρατουμένου, στις οποίες δεν μπορεί να έχει πρόσβαση ο κρατούμενος ούτε ο δικηγόρος του, προκειμένου να διαφυλαχθεί η ακεραιότητα των πηγών αυτών των πληροφοριών και χωρίς να κατατεθεί κατηγορία, η οποία παρατείνεται για 6 μήνες, και μπορεί να παραταθεί πολλές φορές.

Αυτές οι διαδικασίες συνιστούν παραβίαση του Άρθρου 9 παράγραφο 2 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα του 1966, το οποίο αναγνωρίζει το δικαίωμα σε ένα άτομο που συλλαμβάνεται να «πληροφορείται, τη στιγμή της σύλληψής του, τους λόγους της σύλληψης και να ενημερώνεται αμέσως για οποιεσδήποτε κατηγορίες εναντίον του.» Οι διαδικασίες αποτελούν επίσης παραβίαση του Άρθρου 9 παράγραφος 1 του ίδιου Συμφώνου, το οποίο βεβαιώνει ότι «Κανείς δεν υποβάλλεται σε αυθαίρετη σύλληψη ή κράτηση» και αναφέρει ότι «Κανείς δεν στερείται την ελευθερία του παρά μόνο στις περιπτώσεις και σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος.» Ο 40χρονος, πατέρας τεσσάρων παιδιών, Awawda, ο οποίος βρίσκεται σε μία ισραηλινή κατοχική φυλακή από τις 27 Δεκεμβρίου 2021, βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση υγείας μετά από 182 ημέρες απεργίας πείνας. Έχει χάσει το μισό βάρος του και μιλάει με μεγάλη δυσκολία.

Οι Ισραηλινές κατοχικές αρχές πάγωσαν την περασμένη Παρασκευή τη διοικητική του κράτηση για να αναγκάσουν τον Awawda να τερματίσει την απεργία πείνας, αλλά ο Awawda επιβεβαίωσε, σε βίντεο, ότι η απόφαση της Ισραηλινής κατοχικής δύναμης να παγώσει τη διοικητική του κράτηση «δεν αποτελεί τέλος της απεργίας».

 

 

Το Ισραήλ, η κατοχική δύναμη κρατά επί του παρόντος 4.450 Παλαιστίνιους κρατούμενους, μεταξύ των οποίων 175 παιδιά κάτω των 18 ετών, 27 γυναίκες και 670 Παλαιστίνιους σε διοικητική κράτηση, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύονται από το Addameer. Σύλλογος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Υποστήριξης Κρατουμένων, μία από τις 7 Παλαιστινιακές ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνία των πολιτών με έδρα τη Ραμάλα, στις οποίες οι Ισραηλινές δυνάμεις κατοχής πραγματοποίησαν επιδρομή και έκλεισαν οριστικά στις 18 Αυγούστου 2022, σε μια ξεκάθαρη προσπάθεια καταστολής της δημοσιοποίησης των εγκλημάτων και των παραβιάσεων του Ισραήλ κατά του Παλαιστινιακού λαού. Από την αρχή της Ισραηλινής κατοχής το 1967, οι Ισραηλινές δυνάμεις κατοχής έχουν συλλάβει περισσότερους από 850.000 Παλαιστίνιους, που αποτελούν σχεδόν το 20% του συνολικού Παλαιστινιακού πληθυσμού στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη.

Ο Επιτετραμμένος της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας της Παλαιστίνης στην Ελληνική Δημοκρατία ο κ. Yussef Dorkhom δηλώνει: «Καλούμε την Ελληνική Δημοκρατία και όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να παρέμβουν για να σώσουν τις ζωές των Παλαιστινίων κρατουμένων, θέτοντας τις υποθέσεις των Παλαιστινίων κρατουμένων στην Ισραηλινή κυβέρνηση στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου Ε.Ε.-Ισραήλ, ως επείγον θέμα και να πιέσουν το Ισραήλ να τερματίσει κάθε μορφή παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά του Παλαιστινιακού λαού».

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ