35.1 C
Athens
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα κόμματα, οι πολιτικές και η ιδιωτικοποίηση του Τουριστικού Περιπτέρου στο Κάστρο της Λευκάδας, του Γεράσιμου Αραβανή


Πηγή: Εργατικός Αγώνας

Η προσπάθεια του λαού της Λευκάδας να αποτρέψει την ιδιωτικοποίηση της περιοχής του Κάστρου συνολικά και όχι μόνο του τουριστικού περιπτέρου συνεχίζεται με ένταση και πρέπει να συνεχιστεί με μοναδικό στόχο να αποτραπεί κάθε απόπειρα ιδιωτικοποίησης, να παραμείνει  ο δημόσιος χαρακτήρας της στην υπηρεσία των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού.

Πέρα όμως από την κατάληξη της προσπάθειας ακύρωσης της ιδιωτικοποίησης, πέρα από τακτικές και πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα υπάρχει κάτι επίσης πολύ σημαντικό που απαιτεί την προσοχή και την σκέψη όλων μας. Είναι η εξαγωγή βαθύτερων και γενικότερων συμπερασμάτων σχετικά με τις θέσεις και τις επιδιώξεις των πολιτικών δυνάμεων και σε τελική ανάλυση πόσο αυτές είναι προς το λαϊκό συμφέρον ή προς το συμφέρον ελάχιστων.

Σε πρόσφατη ανακοίνωση της η τοπική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει ότι υποστηρίζει τη θέση να υπάρξει εκ νέου μία ορθή διαβούλευση επί του θέματος και συμπληρώνει ευθύς αμέσως ότι, η Νέα Δημοκρατία, η παράταξη μας σαν πολιτικός οργανισμός ήταν και θα είναι πάντα  υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και των επενδύσεων με τον όρο ότι δεν διαταράσσεται η κοινωνική συνοχή,  έχοντας  ορθή λειτουργία των θεσμών και εφαρμογή της νομιμότητας. Τα πράγματα εδώ είναι απολύτως σαφή. Ναι στην ιδιωτικοποίηση, αλλά αφού έχει ξεσηκωθεί ο κόσμος ας ξαναγίνει συζήτηση επί του θέματος για να καταλαγιάσουν οι αντιδράσεις και να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της περιοχής. Στην παραπάνω τοποθέτηση δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι η ιδιωτικοποίηση είναι επιλογή και θα προχωρήσει.

Παρόμοια είναι και η τακτική της Δημοτικής παράταξης του κυρίου Σολδάτου ο οποίος μπροστά στην ογκούμενη δυσαρέσκεια  προσπαθεί με ελιγμούς να προωθήσει το ζήτημα.

Ερχόμαστε τώρα στο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του τουριστικού περιπτέρου ξεκίνησε το 2017 από τη δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ επί δημαρχίας Κώστα Δρακονταειδή και φέρει καθολικά την ευθύνη. Τώρα με διάφορους ελιγμούς και μισόλογα προσπαθεί να περιορίσει το πολιτικό κόστος και να μην έρθει σε ανοιχτή σύγκρουση με το λαό, όμως είναι μάταιος ο κόπος. Δεν γίνεται αριστερή διοίκηση και αριστερή δημοτική παράταξη να προωθεί ιδιωτικοποιήσεις, η αριστερά είναι υπέρ της υπεράσπισης των δημοσίων αγαθών, της διατήρησης του δημοσίου χαρακτήρα της κρατικής περιουσίας κάθε είδους, είτε πρόκειται για εκτάσεις, ακίνητα, επιχειρήσεις. Με βάση αυτό θεωρούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει πλέον διαζύγιο από την αριστερά, ακολουθεί παράλληλη διαδρομή με τη Νέα Δημοκρατία και τα υπόλοιπα κόμματα με δευτερεύουσας σημασίας διαφορές στην πολιτική του.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο τοπικός γραμματέας του κύριος Γληγόρης παρότι κατάφυγε σε ασάφειες και μισόλογα ήταν αρκετά σαφής, λέγοντας να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση με βάση την αρχική διακήρυξη,  σε αυτή την περίπτωση θεωρεί ότι η ιδιωτικοποίηση είναι καλή, για  δε τα 8,4 στρέμματα που εκχωρούνται μαζί με τα κτίρια προσπαθεί να το δικαιολογήσει λέγοντας ότι πρόκειται για διπλή ερμηνεία αφού τα 8,4 στρέμματα είναι άμμος και δεν μπορούν να παραχωρηθούν από το δήμο αφού ανήκουν στο Δημόσιο.

Όσο αφορά το ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι επίσης σαφή αφού ο κύριος δήμαρχος ανήκει στο ΠΑΣΟΚ και με την υποστήριξη του εκλέχθηκε και τρία χρόνια τώρα προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις να ολοκληρώσει τη διαδικασία αυτή μετερχόμενος μέσα πολλές φορές καθόλου δημοκρατικά με στόχο τον αποπροσανατολισμό τον Λευκαδιτών.

Αντίθετες στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης στάθηκαν οργανώσεις της αριστεράς και μαζικές λαϊκές οργανώσεις και η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας, εξάλλου η πάνδημη αντίδραση είναι αυτή που έβαλε εμπόδιο στα σχέδιά τους, ειδάλλως στο Κάστρο και μαζί η γύρω περιοχή θα είχαν χαθεί για τους Λευκαδίτες εδώ και καιρό.

Αυτή θεωρούμε ότι είναι μία αντικειμενική καταγραφή των εξελίξεων και των συμπεριφορών. Ως εκ τούτου έχουμε μπροστά μας ένα βαθύ ρήγμα που χωρίζει αυτή τη στιγμή τη Λευκάδα. Οι ηγεσίες κυρίως των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων- Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ- από τη μία όχθη του ρήγματος και η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων από την απέναντι ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών εντάξεων.

Οι ηγεσίες των τριών κομμάτων που εκπροσωπούν με βάση τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών τη συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων είναι αντιμέτωπες με την πλειονότητα αυτή. Το συμφέρον των κατοίκων της Λευκάδας δεν το εκφράζουν τα κόμματα αυτά και το συμπέρασμα είναι ή ότι ο λαός ολόκληρος αντιλαμβάνεται λάθος το πραγματικό συμφέρον του και αντιδρά και οι ηγεσίες βρίσκονται πολλά βήματα μπροστά ή ότι πράγματι άλλα συμφέροντα οι ηγεσίες αυτές προωθούν σε πλήρη αντίθεση με αυτά το Λευκαδιτών. 

Το φαινόμενο αυτό δεν είναι τοπικό της Λευκάδας και δεν αφορά μόνο ένα θέμα  αυτό της ιδιωτικοποίησης του Κάστρου είναι γενικότερο, είναι πανελλαδικό και Πανευρωπαϊκό και δίνει ακριβώς  το κεντρικό πρόβλημα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής χωρίς τη λύση του οποίου  οι εξελίξεις θα είναι δραματικά δύσκολες. 

Το συμπέρασμα αυτό έρχεται να επαληθεύσει αυτό πού διαπιστώνουμε όλοι και καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, τη μεγάλη δηλαδή κρίση αντιπροσώπευσης των κοινωνικών δυνάμεων από τις πολιτικές δυνάμεις, τη διάρρηξη των δεσμών μεταξύ τους και την ισοπέδωση της εμπιστοσύνης τους. Χαρακτηριστικό είναι το εύρημα τελευταίων δημοσκοπήσεων που στο ερώτημα ποιον προτιμούν για πρωθυπουργό το Μητσοτάκη ή τον Τσίπρα το 47% των ερωτώμενων απαντά κανέναν από τους δύο.

Η αιτία δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εντοπιστεί. Η πολιτική των κυβερνήσεων και των ηγετικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρόνια τώρα δεν προωθεί και δεν εκφράζει τα λαϊκά συμφέροντα και τις στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες. Είναι πολιτική που στο επίκεντρο της έχει την προώθηση των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων και των μεγάλων επιχειρήσεων, των συμφερόντων των νέων και των παλιότερων τζακιών. Αυξάνει κατακόρυφα τον πλούτο των λίγων και διογκώνει τα προβλήματα της μεγάλης λαϊκής πλειονότητας. Ανεργία, κατάρρευση των μισθών και των αποδοχών, συντάξεις πείνας για τους μισούς συνταξιούχους, το σύστημα υγείας μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Η ιδιωτικοποίηση του Κάστρου είναι τμήμα της συνολικής πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων που ακολουθείται χρόνια τώρα, ότι δημόσιο είναι παραγωγικό και κερδοφόρο, περνάει στα εγχώρια και τα αλλοδαπά μονοπώλια, οι δημόσιοι χώροι συρρικνώνονται, οι παραλίες ιδιωτικοποιούνται δίνοντας κέρδη στους επιτήδειους και οι πολίτες πληρώνουν πανάκριβα.

Το 1/3 του πληθυσμού βρίσκεται στη φτώχεια  ή στα όριά της και είναι αφημένο κυριολεκτικά στη μοίρα του, κανείς δεν ενδιαφέρεται για αυτούς, πώς θα προστατευτούν τα παιδιά από τους Μίχους, πώς θα  επιβιώσουν  και  πώς θα αποκτήσουν εφόδια για να βγουν στην αγορά εργασίας.

Το κεντρικό δόγμα της πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων είναι επενδύσεις χωρίς όρους και προϋποθέσεις και όλες οι δυνατότητες της χώρας στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου. Η Λευκάδα βουλιάζει στα προβλήματα, οι υποδομές είναι εντελώς ανεπαρκείς και σε πολλές περιπτώσεις ανύπαρκτες και επικίνδυνες και όλο το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης και των τοπικών αρχών είναι πώς θα ξεπουληθεί το Κάστρο, πώς θα προχωρήσει η υποθαλάσσια ζεύξη από ιδιώτη με διόδια και κόστος 80 εκατομμύρια όταν έχουν υποδειχθεί πολύ πιο φθηνές λύσεις με φορέα το κράτος, πώς θα προωθηθεί η μαρίνα στον κόλπο του Βλυχού, πώς θα διατεθούν αρκετά εκατομμύρια ευρώ για την αναμόρφωση της παραλίας της πόλης, ένα έργο βιτρίνας για τη δημιουργία εντυπώσεων και τα ουσιαστικά προβλήματα στο περιθώριο. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα που οι Λευκαδίτες και όλος ο ελληνικός λαός έχει μπροστά του για λύση.

Το πρώτο και άμεσο καθήκον και υποχρέωσή μας είναι το σταθερό όχι στην εκχώρηση του τουριστικού περιπτέρου και συνολικά της περιοχής του Κάστρου, να ακυρωθεί κάθε ιδέα ιδιωτικοποιήσεις το μέλλον.

Ήρθε η ώρα να εξαχθούν γενικότερα συμπεράσματα:

  • Που βαδίζει η χώρα και τι μας επιφυλάσσει το μέλλον;
  • Πόσο μας εκφράζει η εφαρμοζόμενη πολιτική που είναι σε βάρος των ευρύτερων λαϊκών
  • τμημάτων;
  • Πώς θα αντιμετωπίσουμε το τεράστιο ζήτημα η πολιτική των κυβερνήσεων και των κομμάτων εξουσίας να βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις λαϊκές ανάγκες, πώς θα δράσουμε για να βγει η χώρα και ο λαός από το τεράστιο αυτό αδιέξοδο;

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ