21.8 C
Athens
Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΗΠΑ, Σούδα, Αλεξανδρούπολη – ένσταση, γιατί υποβαθμίζεται η Κρήτη! του Νίκου Γεωργακάκη


 

Δεκαετίες τώρα, οι ΗΠΑ, αλλά και οι κυβερνήσεις της Ελλάδας  προβάλλουν τον γεωπολιτικό ρόλο της Σούδας για το ΝΑΤΟ και τη Δύση

Όπως γνωρίζουμε, η Σούδα και ο ρόλος της ήταν ως σήμερα, για ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, σε πρώτη θέση, στην κατάταξη σχετικά με το  στρατηγικό ρόλο της.

Όμως, τα τελευταία χρόνια, αυτό που παρατηρούμε είναι να παίρνει πόντους η Αλεξανδρούπολη και να παίρνει την πρωτιά από την Κρήτη.

Η Αλεξανδρούπολη έχει χαρακτηριστεί  την τελευταία περίοδο ως η  «Σούδα του Βορά», (δηλώσεις   Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κ Φλώρου)

Οι ΗΠΑ όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα, έχουν καταλήξει στην επιλογή  αυτή, δηλαδή να αναβαθμίσουν τον ρόλο της Αλεξανδρούπολης, ασφαλώς λαμβάνοντας υπόψη τη γεωγραφική θέση της. Μια κρίσιμη γεωγραφική  θέση που επιτρέπει τον έλεγχο συνολικά των Βαλκανίων αλλά και την παραπέρα γειτνίαση  στον «μεγάλο εχθρό»,  τη Ρωσία.

Η εγκατάσταση στη Αλεξανδρούπολή σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης φυσικού αερίου FSRU, η χρησιμοποίηση  της την τελευταία περίοδο για μεταφορά στρατευμάτων ΗΠΑ και ΝΑΤΟ προς Ουκρανία, αποδεικνύει πως η περιοχή αυτή έχει «αναβαθμιστεί», με την έννοια που δίνεται την περίοδο αυτή της κλιμάκωσης του ψυχροπολεμικού κλίματος στην έννοια της αναβάθμισης. Δηλαδή  τον αυξανόμενο ρόλο της στα όποια σχέδια Δύσης και ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο μάλιστα του αναβαθμισμένου ρόλου  της Αλεξανδρούπολης, οι ΗΠΑ έχουν ήδη προτείνει στην Αθήνα, μέσα από διάφορους οδούς κυρίως στρατιωτικούς, περαιτέρω εκβάθυνση του λιμανιού και την επέκταση, ενδεχομένως και τη δημιουργία νέου προβλήτα.

Πρόσφατη επίσκεψη του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας επιβεβαίωσε την μεγάλη και συστηματική δουλειά που γίνεται σε συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Η Αλεξανδρούπολη, λοιπόν, μετατρέπεται σε ένα από τα ισχυρότερα προπύργια της Δύσης. 

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μετατρέπεται σε «δεύτερη Σούδα» και  αποκτά σύμφωνα με τους υπολογισμούς και  εκτιμήσεις των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγικό χαρακτήρα.

Θα έλεγα, θέλοντας να διασκεδάσω λίγο  την όλη εξέλιξη, πως, οι Κρητικοί έχουν κάθε λόγο να είναι στενοχωρημένοι!!! σήμερα, από τις εξελίξεις, αφού η Αλεξανδρούπολη παίρνει πλέον την πρωτιά

Όμως για να αναφερθώ στο «δια ταύτα» το καθήκον σήμερα του λαού της Αλεξανδρούπολης είναι να αντισταθει σε αυτή την εξέλιξη, των Κρητικών να συνεχίσουν τον αγώνα για απομάκρυνση των Βάσεων από την Κρήτη και τέλος  Κρητικοί και Θρακιώτες να συντονίσουν τα βήματα τους ενάντια στα σχέδια ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

 

Επίλογος

Δεν είναι δυνατό, όμως,  να μην προκαλεί λύπη το γεγονός πως ένα τέτοιο σημαντικό θέμα  είναι εκτός της Ατζέντας των κυβερνητικών κομμάτων

Η ΝΔ, σχετικά με το ΈΒΡΟ έχει ανάγει σε αποκλειστικό θέμα αυτό του Φράκτη, ενώ για στην  λεγόμενη «αναβάθμιση» της Αλεξανδρούπολης όσον αφορά το ρόλο της για το ΝΑΤΟ, ασφαλώς δεν έχει να πει κάτι αφού έχει συναινέσει  σε αυτή την εξέλιξη .

Αλλά και ο Τσίπρας, με βάση τη σημερινή ομιλία του σε  Αλεξανδρούπολη, φαίνεται να υποβαθμίζει το θέμα αφού δεν έκανε καμία νύξη

Μίλησε για υποκλοπές για τα τρέχοντα θέματα(Αύξηση μισθών,/ μείωση τιμών,/ ρύθμιση χρεών /δίκαιο αποτελεσματικό κράτος δίπλα στον πολίτη.) αλλά για το σπουδαίο αυτό εθνικό θέμα ούτε κουβέντα

Δεν έκρινε όμως σκόπιμο να αναφερθεί στην προώθηση των σχεδίων των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ μέσω Αλεξανδρούπολης.

Ας τους κρίνει ο λαός της περιοχής αλλά και συνολικότερα ο ελληνικός λαός για αυτή την στάση.

 

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ