24.2 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι πλημμύρες είναι ένα μαζικό προδιαγεγραμμένο έγκλημα της κυβέρνησης


Πρωτοβουλία για μια Μεταβατική Κομμουνιστική Οργάνωση (ΑΡΑΝ, Κ/Σχέδιο, ανένταχτοι/Ες)

 

Οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία και αλλού, ο άγνωστος ακόμα αριθμός των νεκρών, των αγνοουμένων, των εγκλωβισμένων, οι τεράστιες ζημιές σε σπίτια, αγροτική παραγωγή, υποδομές είναι αποτέλεσμα του συνειδητού ξεπουλήματος, της ιδιωτικοποίησης, του κατακερματισμού και της διάλυσης του κοινωνικού κράτους για την κερδοφορία των πολυεθνικών ομίλων και των δορυφόρων τους, την αποπληρωμή των τραπεζιτών, των δανειστών και των ευρωπαϊκών “θεσμών”.

Αυτή η πολιτική σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό, και εθνικό επίπεδο είναι ταυτόχρονα υπεύθυνη για την κλιματική αλλαγή. Την οποία επικαλούνται τώρα οι ίδιοι που την προκάλεσαν, οι ίδιοι που τη συνεχίζουν. Οι ίδιοι που την επιτείνουν με την καταστροφική “πράσινη ανάπτυξη” των πολυεθνικών κερδών, φυτεύοντας ανεξέλεγκτα γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά εκεί που έπρεπε να υπάρχουν δάση για να μας προστατεύουν. Το κέρδος των επενδυτών αναδείχτηκε από τον καπιταλισμό της εποχής μας σε “υπέρτατο δημόσιο συμφέρον” ενώ στην πραγματικότητα αποτελεί το υπέρτατο δημόσιο έγκλημα. Η νεοφιλελεύθερη θεά – Αγορά μαζί με την εμπορευματοποίηση των πάντων έφερε τον ανταγωνισμό και τη σύγκρουση των πάντων με τους πάντες.

Οι μεγα-πυρκαγιές και  οι μεγα-πλημμύρες συνεπώς, δεν είναι “θεομηνίες”, “απρόβλεπτες”, “πρωτοφανείς”. Χρόνια τώρα οι τίμιοι και ευσυνείδητοι επιστήμονες τις προέβλεπαν, προειδοποιούσαν.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη γνώριζε πολύ καλά. Δεν έχει καμμία δικαιολογία. Τέσσερα χρόνια κυβερνούσε. Δεν μπορεί πια να ρίξει τις ευθύνες στους πρόσφυγες με τη συνδρομή των ακροδεξιών και των φασιστών. Συνέχισε το έργο των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ με μεγαλύτερη ένταση. Τέσσερα χρόνια τώρα επιδόθηκε στο συστηματικό  ξεχαρβάλωμα του κρατικού τομέα. Έκοψε κομματάκια την ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ. Ο ΑΔΜΗΕ παράτησε τη συντήρηση του δικτύου μετατρέποντας το σε μεγα-εμπρηστή. Το ίδιο ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση με τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης.

Μαζί με το ΠΑΣΟΚ, οι κυβερνήσεις της ΝΔ, με τον Καποδίστρια, τον Καλλικράτη και τις άλλες αντι-μεταρρυθμίσεις τους, έκοψαν τον  κρατικό μηχανισμό σε κομμάτια που το ένα δεν ξέρει τι κάνει το άλλο. Και μετά, το υπουργείο ρίχνει την ευθύνη στον περιφερειάρχη, αυτός στο δήμαρχο, αυτός στον γενικό γραμματέα του υπουργείου και όλοι μαζί στην ατομική ευθύνη του πολίτη που δεν ακολούθησε τις οδηγίες εκκένωσης του 112.

Αντί για αντιπλημμυρικά έργα, η κυβέρνηση ξοδεύει χρήμα για τον Ζελένσκι, το ΝΑΤΟ και την πολεμική βιομηχανία. Αντί για πυροσβέστες προσλαμβάνει αστυνομικούς. Άλλαξε όλους τους νόμους προστασίας του περιβάλλοντος και των δασών για τους “επενδυτές” κι ετοιμάζεται να αλλάξει τώρα και το Σύνταγμα με τη βοήθεια πάλι του ΠΑΣΟΚ και του υπό νέα μετάλλαξη ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχει καμία ελπίδα από αυτή την αντιπολίτευση γιατί επί της ουσίας είναι κρυφή συμπολίτευση της ΝΔ.

Ελπίδα για το λαό είναι ο ίδιος ο λαός και η δράση του.

Άμεσα απαιτείται η συνδρομή των πληγέντων με νερό, τρόφιμα, ρουχισμό, καταλύμματα, από όλους τους μαζικούς φορείς, τα συνδικάτα, τους συλλόγους, από τον καθένα μας και την καθεμιά.

Ταυτόχρονα απαιτείται η ανάπτυξη ενός συνεχούς, επίμονου κι ενωτικού αγώνα για την επιβολή πανκοινωνικών μέτρων υπέρ της φυσικού περιβάλλοντος, των αστικών υποδομών και του κοινωνικού κράτους. Ένας αγώνας για τον κοινωνικό έλεγχο της ανεξέλεγκτης δράσης των πολυεθνικών, της αγοράς και του ανταγωνισμού. Για την εθνικοποίηση και κρατικοποίηση των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, χωρίς αποζημίωση, με εργατικό και δημοκρατικό έλεγχο, με συνειδητή προοπτική την κοινωνικοποίηση και τον πανκοινωνικό σχεδιασμό. Καμία αναβολή αυτού του αγώνα στο όνομα της επανάστασης ή της κυβερνητικής, λαϊκής και άλλης εξουσίας.

Η πρώτη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας γλίτωσε από τη σύγκρουση των Τεμπών. Όμως η δεύτερη κυβέρνησή της, πριν καλά καλά ξεκινήσει, έχει ήδη αρχίσει να “καίγεται” και να “βυθίζεται” κάτω από το συσσωρευμένο βάρος των κοινωνικών και πολιτικών εγκλημάτων της. Μπορεί και πρέπει να τιμωρηθεί άμεσα στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Και μπορεί προοπτικά να ανατραπεί, μαζί με την πολιτική της, από ένα μεγάλο αγωνιστικό εργατικό και λαϊκό μέτωπο που θα αντιστρέψει το βέλος της ιστορίας υπέρ του κόσμου της εργασίας και σε βάρος του κεφαλαίου.

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ