Κανένας μόνος, κανένας φόβος! της Ιωάννας Ασημάκη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019 06:53 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)
Κανένας μόνος, κανένας φόβος! της Ιωάννας Ασημάκη

 

Πριν από λίγες ημέρες, ναζιστικός πυρήνας της Χρυσής Αυγής «επισκέφτηκε» το 1ο λύκειο Παπάγου και έγραψε στους τοίχους του σχολείου φασιστικά συνθήματα. Η ενέργεια καταδικάστηκε από μαθητές και καθηγητές, ενώ οι μαθητές του σχολείου αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κατάληψη, ζητώντας να παρθούν μέτρα, ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοιες ενέργειες μίσους, ρατσισμού και εθνικισμού:

«Δεν ανεχόμαστε να βλέπουμε φασιστικά συνθήματα στους τοίχους της περιοχής, όπως και στο προαύλιο του σχολείου μας. Είμαστε παιδιά που κάνουμε στη γειτονιά μας παρέες πολυεθνικές και αυτά τα συνθήματα μας προκαλούν οργή. Πιστεύουμε ότι η επίθεση στους δρόμους της γειτονιάς μας και στα σχολεία μας είναι στοχευμένη, με σκοπό να παρακινήσει νέα παιδιά με χαμηλές ιστορικές γνώσεις αλλά και όχι μόνο. Θέλουμε καθαρά σχολεία χωρίς ρατσιστικά συνθήματα».

Οι μαθητές, κατά την διάρκεια της ίδιας ημέρας, παρέμειναν μέχρι αργά και, με δική τους πρωτοβουλία, αποφάσισαν να σβήσουν τα μηνύματα βάφοντας τους τοίχους του σχολείου.

Ο διευθυντής του Λυκείου από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλευρό μαθητών και καθηγητών, κάτι που δεν αναγνωρίστηκε από γονείς των μαθητών, οι οποίοι τον «τιμώρησαν» για την στάση του, στέλνοντάς τον στο αυτόφωρο!

Το θηρίο είναι επίμονα παρόν, είναι δίπλα και παραμονεύει, είναι στα σχολεία, μεθοδικά και ύπουλα καλλιεργεί το μίσος για τον άνθρωπο, για τον διαφορετικό, για τον αδύναμο. Στοχεύει στο θυμικό, «θέλω την γροθιά των νέων και όχι το μυαλό τους», έλεγε ο Χίτλερ. Αυτοί οι νέοι δεν είναι πάντα συνειδητά στραμμένοι προς την ακροδεξιά και τον φασισμό. Είναι, πολλές φορές,  παιδιά της σύγχυσης, της αβεβαιότητας, παιδιά χωρίς ιδεολογική συγκρότηση, που ζητούν έναν εύκολο ένοχο για να εκτονώσουν τον θυμό τους, για να νιώσουν ένταση, για να αισθανθούν δύναμη.

Και όλο αυτό ενσαρκώνεται στις ακροδεξιές ατραπούς και στους φασιστικούς μονόδρομους, που οδηγούν στο πλέγμα «θάρρος-αίμα-πειθαρχία-νίκη», ενώ στην διαδρομή μοιράζονται απλόχερα συνταγές για το πώς να κλείνει κανείς την σκέψη του άλλου στην δική του.

Ο φασισμός, εξάλλου, έγραφε κάποτε ο Σαρτρ, «δεν ορίζεται από τον αριθμό των θυμάτων του, αλλά από τον τρόπο που τα σκοτώνει».

Αναγνώστηκε 28413 φορές
KOMMON

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.