11.4 C
Athens
Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ψωμί – παιδεία – ελευθερία, έξω απ’ τις σχολές η αστυνομία

 

ΝΕΟΙ – ΝΕΕΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

 

Στιγμές άγριας Δύσης είχαμε άλλη μια φορά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών χθες, αφού οι δυνάμεις ασφαλείας του Σερίφη Χρυσοχοίδη, έδειξαν πως διαφυλάσσεται η τάξη και η ασφάλεια των αρίστων. Συγκεκριμένα Ειδικός Φρουρός κυκλοφορούσε στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου, που ήταν γεμάτο από φοιτητές και φοιτήτριες, κρατώντας όπλο. Τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι ενόσω συνέβαιναν όλα αυτά στην ΑΣΟΕΕ, στα Δικαστήρια Ευελπίδων αθωώνονταν οι δύο φοιτητές που είχαν συλληφθεί και οδηγηθεί σε δίκη με ψευδείς μηνύσεις από τους άνδρες των ΜΑΤ που απρόκλητα είχαν επιτεθεί και εγκλωβίσει φοιτητικούς συλλόγους στις 11 Νοεμβρίου, μέσα στην ΑΣΟΕΕ χτυπώντας και τραυματίζοντας κόσμο.

Αστυνομία και Υπουργείο << Προστασίας του Πολίτη >> προσπαθώντας να εξηγήσουν τα ανεξήγητα ανέφεραν, ότι είχε μεταβεί να παραλάβει οικείο του πρόσωπο από τη σχολή. Κάτι που όμως επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τη θέση τους, εφόσον περιγράφουν μια νέα εποχή με αστυνομικούς να εμφανίζονται να οπλοφορούν για τη διενέργεια απλών καθημερινών τους δραστηριοτήτων.  Αντίστοιχη έναρξης μιας νέας εποχής μαρτυρούν και οι εικόνες από τα νησιά της Χίου και της Λέσβου όπου αυτές τις μέρες καταφθάνουν δυνάμεις των ΜΑΤ για την << αντιμετώπιση >> της προσφυγικής κρίσης κραυγάζοντας πολεμικές ιαχές, σαν αυτές των στρατιωτών όταν καταλάμβαναν ακτές. Το κρεσέντο αστυνομικής καταστολής συνεχίστηκε και σήμερα με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να κάνουν για ακόμα μία φορά έφοδο στον προαύλιο χώρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου, χτυπώντας και κάνοντας προαγωγές φοιτητών που βρίσκονταν εκεί για να διαμαρτυρηθούν για τα χθεσινά γεγονότα.

Η συνεχιζόμενη επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, ειδικά όταν γίνεται με τέτοιο τρόπο, δηλαδή με στυγνή οπλοφορία του κοινού ποινικού εγκλήματος, δείχνει ότι ίσως είναι θέμα χρόνου το να θρηνήσουμε θύματα και ότι το σήμερα το έξω η αστυνομία από τις σχολές αναδεικνύεται σε βασικό αίτημα του φοιτητικού και ευρύτερα λαικού κινήματος. Αυτό είναι το Πανεπιστήμιο που οραματίζεται η ΝΔ, με διώξεις φοιτητών και χτύπημα του φοιτητικού συνδικαλισμού και τα ΜΑΤ και την ασφάλεια να κυκλοφορούν ανενόχλητοι καταστέλλοντας και τρομοκρατώντας. Στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης η υποβάθμιση του Δημόσιου Χαρακτήρα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που ενισχύει παράλληλα την ιδιωτική, όπως δείχνει και το σχέδιο εξίσωσης των πτυχίων των ιδιωτικών κολλεγίων με αυτά των Δημόσιων Πανεπιστημίων.

Παράλληλα η επιλογή της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για το δόγμα Νόμου και Τάξης είναι ειλημμένη και σαφής εδώ και καιρό. Ολομέτωπη επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες και όξυνση της καταστολής ενάντια όχι μόνο  σε όποιον αγωνίζεται αλλά σε κάθε προοδευτική φωνή αμφισβήτησης της αντιδραστικής κυβερνητικής πολιτικής. Από τις εκκενώσεις καταλήψεων, τις παρακολουθήσεις και διώξεις αγωνιστών, την κατάργηση του πανεπιστημιακού και οικιακού ασύλου, μέχρι τα μητρώα μελών εργαζομένων, τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και το Νομοσχέδιο με στόχο τη σταδιακή απαγόρευση των διαδηλώσεων που προετοιμάζεται για τον Μάρτιο. Η κρίση του κεφαλαίου οδηγείται σε νέα αδιέξοδα που με τη σειρά τους οδηγούν σε νέα επίθεση στα εργατικά, λαϊκά και δημοκρατικά δικαιώματα, όπως μαρτυρούν και οι διεθνείς εξελίξεις.

Δεν μας τρομοκρατούν, ο αγώνας για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών είναι υπόθεση όλων μας. Απέναντι στον αυταρχισμό και την καταστολή, οι μαζικοί αγώνες του λαού και της νεολαίας θα είναι εκεί να δώσουν μαχητική νικηφόρα απάντηση.

 

 

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ