Με ενωτικό και μαχητικό αγώνα θα ανατρέψουμε τα σχέδια διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης!

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021 09:43 Συντάκτης: Νέοι /Νέες για ένα Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)
Με ενωτικό και μαχητικό αγώνα θα ανατρέψουμε τα σχέδια διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης!

 

Νέοι /Νέες για ένα Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο

 

Εν μέσω του δευτέρου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού, με το Εθνικό Σύστημα Υγείας να ακροβατεί στα όρια της κατάρρευσης και με τις σχολές να παραμένουν σχεδόν ένα χρόνο κλειστές, η κυβέρνηση επιλέγει να φέρει ένα νομοσχέδιο για την παιδεία βγαλμένο από τις ονειρώξεις της Θάτσερ., πιστή στις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις της για ένα αποστειρωμένο επιχειρηματικό πανεπιστήμιο για λίγους και εκλεκτούς, χωρίς κινηματικές διαδικασίες και ίχνος ελευθερίας έκφρασης. Αντί να διατεθούν σημαντικά κονδύλια για να λυθεί το χρόνιο πρόβλημα της υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης και της έρευνας, η κυβέρνηση επιλέγει να πετάξει 30.000.000 ευρώ για την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, συναντώντας τις εύλογες αντιδράσεις σχεδόν του συνόλου της πανεπιστημιακής κοινότητας.

 

Ήδη, μετά τις ηχηρές τοποθετήσεις πολλών συλλογικών οργάνων και μαζικών φορέων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η φάμπρικα των μίσθαρνων οργάνων της ΝΔ μέσα από τα ΜΜΜ που η ίδια ελέγχει, έχει βάλει μπροστά τις μηχανές της επιχειρώντας να αμαυρώσει και να συκοφαντήσει στα μάτια της κοινωνίας το φοιτητικό και ευρύτερα το πανεπιστημιακό κίνημα.

 

Το νομοσχέδιο αυτό, επιχειρεί να τελειώσει, με μια μονοκοντυλιά, το ελληνικό πανεπιστήμιο έτσι όπως το γνωρίζαμε τα τελευταία χρόνια και να ολοκληρώσει την πλήρη εναρμόνιση των ελληνικών πανεπιστημίων με τη Συνθήκη της Μπολόνια και τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ. Αφού εξισώθηκαν οι τίτλοι ΑΕΙ-Κολλεγίων και ψηφίστηκε ο νόμος για την επαγγελματική εκπαίδευση, το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί ένα νομοθετικό άλμα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Με την επαναφορά του ζητήματος της διαγραφής φοιτητ(ρ)ών, του ορίου φοίτησης και της βάσης εισαγωγής καθώς και με την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας που θα υπάγεται στην ΓΑΔΑ, ένα μεγάλο τμήμα της σπουδάζουσας νεολαίας αποκλείεται από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα προς όφελος της ιδιωτικής εκπαίδευσης ενώ οι χώροι ελεύθερης διακίνησης ιδεών μετατρέπονται σε αποστειρωμένα περιβάλλοντα όπου κάθε δράση και αγώνας που θα αμφισβητεί αυτό το πλαίσιο θα ποινικοποιείται και θα διώκεται.

 

Ας μην περιμένει όμως η κυβέρνηση πως με αυτό το νομοσχέδιο, εν μέσω πανδημίας, δεν θα συναντήσει την αντίδραση των φοιτητικών συλλόγων και των μαζικών φορέων των εργαζομένων στα πανεπιστήμια! Τα πρώτα, ελπιδοφόρα δείγματα γραφής δόθηκαν την περασμένη εβδομάδα, με το μαζικό συλλαλητήριο που έλαβε χώρα την Πέμπτη που μας πέρασε στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, καθώς και με το διήμερο αποκλεισμό του ΕΜΠ από τους φοιτητικούς συλλόγους του, τους Συλλόγους Εργαζομένων και ΔΕΠ και το σύλλογο των εστιακών φοιτητών του, κόντρα στους κατασταλτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, κόντρα στο μαύρο μέλλον που μας ετοιμάζουν!

 

Ο αγώνας ενάντια στο κατάπτυστο νομοσχέδιο δεν σταματάει εδώ. Μια σειρά φοιτητικών συλλόγων έχει προαναγγείλει τη διεξαγωγή γενικών συνελεύσεων, ώστε να κλιμακωθεί ο αγώνας ενόψει μιας πιθανής ψήφισής του στη Βουλή στο προσεχές διάστημα. Οι διαδικασίες και οι κινητοποιήσεις οφείλουν να συνεχιστούν, με τον ενωτικό, μαχητικό και ριζοσπαστικό χαρακτήρα τους, με τους συλλογικούς φορείς μπροστά και με την τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας. Η πρόσφατη εμπειρία έδειξε ότι η κοινή δράση των δυνάμεων της μαχόμενης αριστεράς και του κινήματος μπορεί να παίξει προωθητικό ρόλο στην ενίσχυση των αγώνων ώστε να γίνουν υπόθεση όλης της κοινωνίας.

Όσες δυσκολίες και αν υπάρχουν, θα παλέψουμε ώστε να γίνει σαφές στην κυβέρνηση πως το αντιδραστικό της νομοσχέδιο δεν πρόκειται να εφαρμοστεί  σε κανένα πανεπιστήμιο!

 

  • Απαιτούμε την απόσυρση του Νομοσχεδίου! Όχι στα όρια φοίτησης, τις διαγραφές φοιτητών και την αλλαγή εισαγωγής στην τριτοβάθμια.
  • Ούτε σκέψη για Πανεπιστημιακή Αστυνομία, κάμερες και πειθαρχικές διώξεις! Οι φοιτητές που παλεύουν για σπουδές, δουλειά και δικαιώματα δεν είναι εγκληματίες!
  • Απαιτούμε την επαναλειτουργία των σχολών μας από το εαρινό εξάμηνο με όρο την παροχή των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της υγείας μας, την πρόσληψη διδακτικού, υγειονομικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας. Να αξιοποιηθούν τώρα κτίρια είτε δημόσιας είτε πανεπιστημιακής περιουσίας και να διαμορφωθούν σε χώρους μαθημάτων ώστε να διατεθούν για τις ανάγκες των φοιτητ(ρ)ών.

Καλούμε κάθε φοιτητή/ρια να συμμετέχει στις γενικές συνελεύσεις του συλλόγου του/ης και στις κινητοποιήσεις 27/1 (Υπουργείο Παιδείας) και 28/1 (Προπύλαια) τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

 

 

Αναγνώστηκε 472 φορές

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.