Ελεγεία υπανάπτυξης, ντοκιμαντέρ του Σπύρου Τέσκου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή, 03 Νοεμβρίου 2017 15:01 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ελεγεία υπανάπτυξης, ντοκιμαντέρ του Σπύρου Τέσκου

Στους κινηματογράφους βγήκε από την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου το ντοκιμαντέρ του Σπύρου Τέσκου, με τίτλο Ελεγεία Υπανάπτυξης.

Το ντοκιμαντέρ πραγματεύεται το …πολύπαθο εργοστάσιο των Λιπασμάτων. Συγκεκριμένα, μετά από 18 χρόνια, οι εργαζόμενοι της εταιρείας Λιπασμάτων της Δραπετσώνας, επιστρέφουν στον τόπο της εργασίας τους. Όμως, θα συναντήσουν μόνο τα ερείπια της άλλοτε κραταιής βιομηχανίας, φέρνοντας στο μυαλό σκληρές και συνάμα ευαίσθητες αναμνήσεις. Μέσα από το πέρασμα του χρόνου και τη συνειδητοποίηση τους, προσπαθούν να καταλάβουν τι ακριβώς συνέβη εκείνη την καταστροφική περίοδο για την βιομηχανία που έσπρωξε χιλιάδες κόσμο στην ανεργία.

Με τα λόγια του ίδιου του σκηνοθέτη «όταν τα ερείπια μιας βιομηχανίας, αποτελούν την εικόνα της πορείας μιας χώρας στην χρεοκοπία, δεν θα μπορούσαν παρά να έχουν κινηματογραφικό ενδιαφέρον. Ιδιαίτερα όταν γίνεται προσπάθεια να ανασυντεθεί ο τρόπος εργασίας των εργαζομένων μέσα από αφηγήσεις. Τότε καταλαβαίνουμε ότι οι εργαζόμενοι μιας χώρας, προτιμούν να διακινδυνεύουν καθημερινά την ίδια την ύπαρξη της ζωής τους, παρά να ζουν στην ανεργία και στην αβεβαιότητα. Στόχος λοιπόν αυτού του ντοκιμαντέρ, δεν είναι να παρουσιάσει τις πολυδαίδαλες αποφάσεις που συνέτειναν στο κλείσιμο των κυριότερων ελληνικών βιομηχανιών, και την αποβιομηχάνιση μιας χώρας αλλά να δει και να συγκρίνει μέσα από τις αφηγήσεις των εργαζομένων, την ίδια τη ζωή τους μέσα στην Ελλάδα της κρίσης. Έτσι μόνο οι εικόνες και τα αντικείμενα της καταστροφής και της ερημιάς, μπορούν να δώσουν μία αλληγορική εικόνα της σημερινής πραγματικότητας».

Σκηνοθεσία: Σπύρος Τέσκος

Σενάριο-σκηνοθεσία: Νίκη Αράπη, Γιώργος Γκαμίλης, Δημήτρης Μανούσος, Τάσος Μηλιαρέσης, Πέτρος Χάλαρης (κινηματογραφική ομάδα Κερατσινιού).

Μοντάζ: Σπύρος Τέσκος

Μουσική: Γιάννης Παπαδόπουλος

Παραγωγή: Βαγγέλης Φάμπας

Επιστημονικός σύμβουλος: Λεωνίδας Βατικιώτης

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Μποτονάκης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Πέτρος Χάλαρης

Σχεδιασμός ήχου – μιξάζ: Βαγγέλης Φάμπας

Εμφανίζονται (με αλφαβητική σειρά): Λεωνίδας Βατικιώτης, Χρήστος Βλαβιανός, Ανδρέας Βλαστός, Απόστολος Ηλιόπουλος, Κώστας Καντάκος, Φραντζέσκος Καρακατσάνης, Παναγιώτης Μαρμαρινός,Ανανίας Παλαμίδης, Μιαχάλης Τσιγγέρης, Βασίλης Τσιόγκας.

Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε το τρέιλερ της ταινίας.

Ξεχωριστή σημασία έχει ότι το ντοκιμαντέρ είναι μια ανεξάρτητη παραγωγή.

 

Αναγνώστηκε 2220 φορές
KOMMON

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.