Η τέχνη σε καιρούς καραντίνας, της Βασιλικής Γαλιατσάτου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Κυριακή, 29 Μαρτίου 2020 13:14 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η τέχνη σε καιρούς καραντίνας, της Βασιλικής Γαλιατσάτου

Οι ζωές των ανθρώπων στις σύγχρονες κοινωνίες έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό την απουσία ελεύθερου χρόνου. Παρά το γεγονός ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις στα μέσα παραγωγής δίνουν τη δυνατότητα ο χρόνος εργασίας να περιοριστεί στον απολύτως αναγκαίο, το καπιταλιστικό σύστημα προκειμένου να μεγιστοποιεί τα κέρδη του αναγκάζει τους εργαζομένους σε εξαντλητικά ωράρια και ρυθμούς. Κατά συνέπεια προτεραιότητα στον ελάχιστο χρόνο που απομένει για όλους και όλες αποτελεί η ξεκούραση και οι αναγκαίες για την καθημερινότητα δουλειές. Η ενασχόληση του ανθρώπου με όσα αγαπάει, με όσα του αρέσουν αποτελεί είδος πολυτέλειας.

 

 Η ζωή εν μέσω πανδημίας ωστόσο μας έφερε (σχεδόν) όλους/ες αντιμέτωπους/ες με μια πρωτόγνωρη κατάσταση, αυτή της διαχείρισης άπλετου ελεύθερου χρόνου. Σε αυτή την κατάσταση επικράτησε η αμηχανία και ως επί το πλείστον η εύκολη λύση, αυτή της κάθε είδους οθόνης και η άσκοπη σπατάλη ωρών  μπροστά της.

 

Την ίδια στιγμή όμως, δίνεται η δυνατότητα οι ώρες αυτές να αποκτήσουν νόημα. Μια σειρά καλλιτεχνών, θεάτρων, μουσείων και χώρων τέχνης, σε μια κίνηση αλληλεγγύης, διαθέτουν το έργο τους δωρεάν online.

 

Μέσα σε όσα συμβαίνουν μας δίνεται λοιπόν η ευκαιρία να δώσουμε λίγο από τον χρόνο μας στην τέχνη. Ο εγκλεισμός , η έλλειψη ανθρώπινης επαφής δε θα είναι εύκολα και θα επηρεάσουν την ψυχολογία όλων μας. Η τέχνη αποτελούσε πάντα τρόπο έκφρασης αλλά και καταφύγιο ψυχικής ηρεμίας. Ταυτόχρονα η τέχνη  είναι τρόπος να γνωρίσουμε εμάς, τα συναισθήματά μας αλλά και τον κόσμο. Στη μοναξιά που επικρατεί αυτές τις μέρες η τέχνη είναι ένα από τα όπλα μας για να αντέξουμε, να μοιραστούμε και να προετοιμαστούμε για τους αγώνες που οφείλουμε να δώσουμε όταν όλο αυτό περάσει. Αγώνες για το δικαίωμά μας στη ζωή χωρίς περιορισμούς και διακρίσεις, για το δικαίωμά μας για ελεύθερο δημιουργικό χρόνο.

 

Γίνεται πλέον φανερό πως η ανάπτυξη της τεχνολογίας προσφέρει μεγάλες δυνατότητες για την πλατιά δημοκρατική πρόσβαση του κόσμου της εργασίας στην τέχνη και τον πολιτισμό, όταν αυτά βέβαια δεν υποτάσσονται στην εμπορευματοποίηση και την αγοραία λογική.

 

Παρακάτω ενδεικτικά κάποιες διαθέσιμες παραστάσεις, εκθέσεις, συναυλίες, όπερες, περιηγήσεις σε μουσεία και ταινίες:

 

Eκθέσεις:

·         Δωρεάν on-line έκθεση με τη ζωή και το έργο της Φρίντα Κάλο

 

Μουσεία:

·         Βρετανικό Μουσείο

·         Εθνικό Μουσείο Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης Κορέας

·         Μουσείο Γκετί (J. Paul Getty Museum)

·         Mουσείο Ορσέ, Παρίσι

·         Μουσείο Εθνολογίας , Λισαβόνα

 

Θεατρικές Παραστάσεις:

·         Θέατρο Πορεία

·         Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν (on demand)

·         Αρχείο βίντεο Ψηφιακού Ηροδότου

 

Μουσική:

·         Καλλιτέχνες τραγουδούν από το σπίτι

 

Όπερα και Μπαλέτο:

·         Metropolitan Opera

·         Royal Opera House

·         Bolshoi Theatre

 

Ταινίες:

·       Ken Loach

 

 

 

Υγ. Να μη ξεχνάμε αυτούς και αυτές που δεν έχουν ούτε τώρα ελεύθερο χρόνο καθώς είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης, με πενιχρούς μισθούς και καμία προστασία. Άλλωστε η τέχνη θα μιλήσει κάποια στιγμή και για αυτούς/ες , όπως συμβαίνει πάντα με τους ήρωες των καιρών.

 

 

Αναγνώστηκε 1301 φορές
KOMMON

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.