Προβολή της ταινίας The navigators και συζήτηση για τις ιδιωτικοποιήσεις

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2023 08:37 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)
Προβολή της ταινίας The navigators και συζήτηση για τις ιδιωτικοποιήσεις

                                           

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Με αφορμή το τραγικό έγκλημα στα Τέμπη η κινηματογραφική λέσχη αποφάσισε να προβάλλει την εξαιρετική ταινία Ken Loach,  «The navigators», του αναφέρεται στις καταστροφικές συνέπειες που είχε για τους σιδηροδρόμους και την κοινωνία στην Αγγλία η ιδιωτικοποίηση των τρένων επί Θάτσερ και δυστυχήματα που ακολούθησαν την ιδιωτικοποίηση. 

Δυο λόγια για το έργο

Ο Πωλ, ο Μικ και οι άλλοι εργάζονται στη συντήρηση των βρετανικών σιδηροδρόμων, στο Νότιο Γιορκσάιρ. Το 1997, όμως, οι σιδηρόδρομοι ιδιωτικοποιούνται και διαμορφώνονται νέες συνθήκες εργασίας. Οι εργάτες διχάζονται. Από τη μια αυτοί που αντιδρούν, και από την άλλη αυτοί που υπομένουν. Τα πράγματα χειροτερεύουν. Οι κανόνες ασφαλείας τηρούνται όλο και λιγότερο. Νέοι ανειδίκευτοι εργάτες προσλαμβάνονται με στόχο να αντικαταστήσουν σύντομα τους παλιούς έναντι χαμηλότερων μισθών. Οι συνέπειες της ιδιωτικοποίησης σύντομα διεισδύουν και στις σχέσεις μεταξύ των εργατών. Εκεί που παλιότερα υπήρχε ένα αίσθημα αλληλεγγύης, τώρα ο καθένας λειτουργεί προσωπικά, με αποτέλεσμα το σωματείο να χάσει ολοκληρωτικά τη δύναμή του. Οι υπάλληλοι είναι αναγκασμένοι είτε να συμβιβαστούν με τους νέους, "απάνθρωπους" όρους εργασίας, ή να αποχωρήσουν με μια πολύ μικρή αποζημίωση,

Ο Κεν Λόουτς κινείται μέσα στο σταθερό πλαίσιο των πολιτικών και κοινωνικών προβλημάτων, που προκύπτουν από την καπιταλιστική κοινωνία, διατηρώντας την ιδιότητα του «κινηματογραφιστή- εκπρόσωπου» της εργατικής τάξης.  Με την ταινία του καταδικάζει τις νέες συνθήκες εργασίας ως αποτέλεσμα μιας ανθρωποφάγου κοινωνίας, που σκοπό έχει μόνο τα κέρδη  των μεγάλων πολυεθνικών και αναδεικνύει προβλήματα καθημερινών ανθρώπων που παλεύουν για την επιβίωση και όχι για την ίδια την ουσία της ζωής, αφού είναι αναγκασμένοι να βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο.

Ο Ken Loach για μια ακόμη φορά μιλά για τα δεινά της ιδιωτικοποίησης. Η ιστορία του περάσματος από την British Rail στη Railtrack, είναι γνωστή στην Μεγάλη Βρετανία και οι πληγές είναι ακόμη ανοιχτές.

Μετά από την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση για τις ιδιωτικοποιήσεις. Στην προβολή και στη συζήτηση, όπως σας έχουμε ενημερώσει, θα είναι μαζί μας ο φίλος και συναγωνιστής, πανεπιστημιακός οικονομολόγος Λεωνίδας Βατικιώτης.

Η προβολή θα γίνει την Παρασκευή 17 Μαρτίου, στις 7μμ, στην  «Alternativa», το εναλλακτικό μας στέκι Τζώρτζ 12, 6ος όροφος, Πλατεία Κάνιγγος.

 

Αυτή την Παρασκευή, επειδή το θέμα είναι πολύ σημαντικό και, κυρίως, επίκαιρο, και προκειμένου να έχουμε χρόνο για συζήτηση η προβολή θα αρχίσει στις 7 το απόγευμα.

Η κινηματογραφική λέσχη της Εναλλακτικής Δράσης

Αναγνώστηκε 547 φορές
KOMMON

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.