×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 861

Για μια ανθρωπότητα των ανθρώπων (Συλλογικό κείμενο)

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2015 18:58 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο, βρισκόμαστε στη δίνη μίας μάχης, μιας μάχης που έχει ξεκινήσει εδώ και δυο αιώνες και τώρα γνωρίζει μια ακόμη ιστορική της κορύφωση. Η μάχη αυτή είναι η μάχη ανάμεσα σε δύο κόσμους.

 

Από τη μία, υπάρχει ο κόσμος των λίγων, των δειλών, των γονατισμένων. Από την άλλη, υπάρχει ο κόσμος του ιδρώτα, της δημιουργίας, της αγωνίας, της γνώσης. Είμαστε άνθρωποι του δεύτερου κόσμου. Της κοινωνίας των ανθρώπων. Κάποιοι «συνάδελφοι», ηθοποιοί των πάνελ, συγγραφείς της Σκουφά, διανοούμενοι της Εκάλης, στοχαστές της μεσημεριανής ζώνης, συντάσσονται με τον πρώτο κόσμο. Είναι η εφεδρεία του. Έχουν, φαίνεται, μπερδέψει τον όρο «άνθρωπος του πνεύματος» με την ιδιότητα «άνθρωπος που πουλάει την ψυχή του και το πνεύμα του». Ανθρωπάρια του ΝΑΙ σε όλα.

 

Εμείς θα υπερασπιζόμαστε πάντα την αγωνία των ανθρώπων, γι' αυτή θα μιλάμε, μέσα της θα δημιουργούμε. Θα λέμε ΟΧΙ σε κάθε απειλή της ύπαρξης, της ανάσας και της φωνής μας. Θα είμαστε απέναντί τους. Όταν εκείνοι θα γλείφουν το τηγανόλαδο των αφεντικών τους, εμείς θα φτιάχνουμε το δικό μας λάδι. Όταν θα δίνουν την ψυχή τους σε αντάλλαγμα μιας τριζάτης καρέκλας, εμείς θα δίνουμε το χέρι στους συνανθρώπους μας.

 

Υπερασπιζόμαστε έναν ελεύθερο, ανοικτό και παλλόμενο πολιτισμό. Πολιτισμό των καταπιεσμένων, εκείνων που γράφουν με το βλέμμα τους την αφήγηση του κόσμου.

 

Απαιτούμε μια ανθρωπότητα των ανθρώπων, όχι των Ιδρυμάτων.

 

Διεκδικούμε έναν κόσμο στον οποίο να θέλουμε να ζήσουμε. Μας καθοδηγεί η ανάγκη για δημιουργία, για συνεύρεση, για αλληλεγγύη.

 

Συντασσόμαστε με το ΟΧΙ γιατί δεν ανεχόμαστε την εξαθλίωση, τους εκβιασμούς, την υποβάθμιση της ύπαρξής μας. Ιδρώνουμε για ένα μεγάλο και συνταρακτικό ΝΑΙ. ΝΑΙ στη ζωή, στη δημιουργία, στην ανθρώπινη δράση, στην κοινωνία των χειραφετημένων ανθρώπων. Πάντα θα αγωνιζόμαστε για τον κόσμο μας.

 

Διαλέξαμε πλευρά.

 

Είμαστε με τους ανθρώπους.

 

Ανδρεόπουλος Σπύρος

Αρβανίτη Έλενα

Ζιόβας Γιώργος

Ζουλιάτης Κωστής

Λαμπρίδης Αλέξανδρος

Μανιάτης Γιάννης Ιόλαος

Μανιάτης Γιώργος

Μεράντζας Γιώργος

Μποσταντζόγλου Κώστας

Νικολακοπούλου Περσεφόνη

Περλέγκας Γιάννος

Ρηγόπουλος Κίμωνας

Σκαμνάκης Θανάσης

Σκαρλάτου Τζένη

Σπύρου Δημήτρης

Τζιαντζή Αφροδίτη

Τζιαντζή Μαριάννα

Φραντζής Παναγιώτης

 

 

Από τη Συλλογικότητα της Οδού Κερκύρας

 

 

 

Εικ.: Ulyana Gumeniuk, Us and Them (2013). Oil on canvas. 102cm x 76cm

 

 

 

Αναγνώστηκε 2823 φορές
KOMMON

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.