24.3 C
Athens
Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

‘’Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ’’, του Χουάν Κάρλος Ροδρίγεζ Κρους

 

Μέσα στην τρικυμία παλεύει  να φτάσει στην πατρίδα του, να επιστρέψει -για δεύτερη φορά- από ένα ταξίδι θανάτου, το οποίο ωστόσο δε δίστασε στιγμή να κάνει.

 

Σε ένα συνονθύλευμα παρόντος και αναμνήσεων ξετυλίγεται η ζωή ενός ανθρώπου ο οποίος κατάφερε να διεισδύσει στη CIA ως μυστικός πράκτορας της κρατικής ασφάλειας της Κούβας με στόχο την ματαίωση των σχεδίων του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού να δολοφονήσει τον Φιντέλ Κάστρο και να διαλύσει την κουβανική επανάσταση.

 

Ο Ντανιέλ μετά την νίκη των Κουβανών απέναντι στο Μπατίστα εντάσσεται στην ομάδα του Καμίλο Σιενφουέγος και εκ τότε αφιερώνει τη ζωή του στο εγχείρημα της κουβανικής επανάστασης. Ο αδερφός του από την άλλη εντάσσεται σε τοπικές οργανώσεις μεγαλογαιοκτημόνων οι οποίες επιδιώκουν την ανατροπή των κομμουνιστών και συνεργάζονται στενά με το αμερικάνικο κράτος και τις μυστικές υπηρεσίες.

 

Μέσω του αδερφού του λοιπόν, καταφέρνει να ενταχθεί στις αντεπαναστατικές οργανώσεις που εδρεύουν στο Μαϊάμι  και να φτάσει έτσι σε επαφή με ανώτερα κλιμάκια των αμερικανικών υπηρεσιών προσφέροντας στο λαό του πληροφορίες οι οποίες ήταν ζωτικής σημασίας για το κουβανικό κράτος. Αναγκάζεται να επιστρέψει στην Κούβα και συνεχίζει από εκεί το έργο του. Μέχρι τη μέρα που του ανατίθεται εκ νέου να βρεθεί σε έδαφος των ΗΠΑ για μια νέα, πολύ πιο επικίνδυνη αποστολή. Η ‘’τελευταία επιστροφή’’ στην πατρίδα του, στους συντρόφους του, στη γυναίκα, και στην κόρη του είναι πλέον παραπάνω από αμφίβολη.

 

Το μυθιστόρημα του Χουάν Κάρλος Ροδρίγεζ Κρους  βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα όπως τα βίωσαν πράκτορες της κουβανικής κρατικής ασφάλειας οι οποίοι πέρασαν τις ζωές τους μέσα στις γραμμές του εχθρού, χορεύοντας καθημερινά με το θάνατο.

 

Στο βιβλίο παρουσιάζονται οι μανιώδεις και πολλαπλές προσπάθειες των ΗΠΑ να διαλύσουν την επανάσταση αξιοποιώντας κάθε πιθανό τρόπο, την πιο σύγχρονη τεχνολογία και πολεμικό υλικό με το αποτέλεσμα να είναι πάντα το ίδιο, η αποτυχία.Μια αποτυχία η οποία οφείλεται στο τρομερά διορατικό μυαλό του Φιντέλ Κάστρο και σε ένα λαό που ήταν και είναι αποφασισμένος να παλέψει με κάθε κόστος για όσα έχτισε, για τους συντρόφους και για τη γη του.

 

Σχέδια επί σχεδίων, σαμποτάζ, απόπειρες δολοφονίας ματαιώθηκαν και σφράγισαν στο πέρασμα των χρόνων την υπεροχή του κουβανικού λαού, ο οποίος αγωνίζεται και επιβιώνει μέσα στο στόμα του λύκου και κόντρα σε σχεδόν όλο τον κόσμο.

 

Ο Ντανιέλ, όπως καθένας μας, έχεις τους φόβους του, τα άγχη του, τον έρωτα που αφήνει πίσω του, τη βεβαιότητα ότι δε θα επιστρέψει. Όμως πάει και μάλιστα δύο φορές. Στο τέλος λοιπόν της ανάγνωσης ,αυτό που μένει είναι η εξής σκέψη : το μεγαλείο των Κουβανών, το μεγαλείο ενός επαναστατημένου ανθρώπου είναι να ζει και να πεθαίνει για τους άλλους.

Βασιλική Γαλιατσάτου

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ