20.6 C
Athens
Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με σημαίες της Παλαιστίνης και φιλειρηνικό παλμό γιορτάστηκε η μέρα της απελευθέρωσης από τον φασισμό στην Ιταλία, του Μανόλη Δουβίτσα

 

Η 25η Απριλίου 1945 αποτελεί ημερομηνία ορόσημο για την Ιταλία. Είναι η μέρα, που οι αντιφασίστες παρτιζάνοι, απελευθέρωσαν το Τορίνο και το Μιλάνο, τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα του Βορρά, εν μέσω γενικής εξέγερσης, με κατειλημμένα εργοστάσια και μαζική λαϊκή συμμετοχή. Τις επόμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε η σύλληψη και εκτέλεση του Μουσολίνι και άλλων ηγετικών στελεχών του φασιστικού κόμματος, καθώς και η απελευθέρωση του συνόλου της χώρας από την εικοσαετή τυραννία του φασισμού. Από το 1946, η 25η Απριλίου, αποτελεί εθνική εορτή και αργία, σε μια χώρα που στο σύνταγμα της, που διαμορφώθηκε το 1948, χαρακτηρίζεται  αντιφασιστική.

Βέβαια, η συγκεκριμένη ημερομηνία, όπως συμβαίνει πάντα με την διαχείριση της μνήμης , παίρνει διαφορετική σημασία και μορφές για τα διαφορετικά κοινωνικά και πολιτικά μπλοκ. Για το αστικό κράτος αποτελεί μια γιορτή «εθνικής ενότητας» και εκφράζεται μέσω εθιμοτυπικών-θεσμικών εκδηλώσεων.

Για της αγωνιζόμενες λαϊκές δυνάμεις είναι ημέρα αγωνιστικού τσακίσματος του φασισμού, των στηριγμάτων του και των αστικών συμφερόντων που εξυπηρετούσε, αναδεικνύοντας,  μέσα σε όλα τα άλλα, και την ταξική διάσταση του πολέμου της απελευθέρωσης.Εκφράζεται λοιπόν μέσω αγωνιστικών κινητοποιήσεων, που αναδεικνύουν τα επίδικα της εκάστοτε συγκυρίας υπό αυθεντικά δημοκρατικό, αντιφασιστικό, αντιιμπεριαλιστικό και ταξικό πρίσμα.

Φέτος πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις, με μαζική συμμετοχή, σε όλες τις μεγάλες πόλεις τις Ιταλίας. Γεγονός με σημαντική σημασία, καθώς παρά την (μετα)φασιστική ταυτότητα του κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία, αποδεικνύεται ότι η υπεράσπιση της ελευθερίας και ο αντιφασισμός  έχουν σημασία για σημαντικά τμήματα του Ιταλικού λαού.

Παράλληλα, ο χαρακτήρας των κινητοποιήσεων είχε έντονο  το αντιιμπεριαλιστικό και το φιλειρηνικό στοιχείο, καθώς από το πρωί της Τετάρτης χιλιάδες αγωνιστές, σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, διαδήλωσαν με σημαίες της Παλαιστίνης, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στη αντίσταση του  Παλαιστινιακού  λαού και διατυπώνοντας το αίτημα να σταματήσει τώρα η γενοκτονία που διαπράττει το κράτος του Ισραήλ.

Συλλογικότητες, συνδικαλιστικές οργανώσεις βάσης και ομάδες της ριζοσπαστικής αριστεράς, που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, ανέδειξαν τον υπαρκτό κίνδυνο της πολεμικής απειλής, μέσω της εναντίωσης τους στην άνοδο των εξοπλισμών και της πολεμικής οικονομίας, ενώ εξέφρασαν την ανάγκη τερματισμού των πολιτικών λιτότητας και καταστροφής των δημόσιων αγαθών από την Ιταλική κυβέρνησης και τις πολιτικές της ΕΕ.

Από την άλλη μεριά, στέκονταν οι εκπρόσωποι του ιταλικού κράτους και των αστικών κομμάτων, οι οποίοι, συνοδευόμενοι από τις αστυνομικές δυνάμεις, προχώρησαν στις καθιερωμένες θεσμικές ομιλίες, αντιμετωπίζοντας τις οργανώσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη και τα κομμάτια της ριζοσπαστικής αριστεράς ως ανεπιθύμητους που, «διασαλεύουν την τάξη», και «διαταράσσουν» τον εθιμοτυπικό χαρακτήρα που επιθυμούν να έχουν οι εορτασμοί της 25ης Απρίλη. Απολύτως λογικό, καθώς η κυβέρνηση της Μελόνι και σχεδόν το σύνολο του κοινοβουλευτικού πολιτικού φάσματος της Ιταλίας συντάσσεται, με τον έναν η τον άλλο τρόπο, με το κράτος του Ισραήλ, ενώ ταυτόχρονα, στο εσωτερικό της χώρας, εφαρμόζει διαχρονικά αντιλαϊκές και πολεμοκάπηλες πολιτικές.

Απέχθεια προκαλεί ότι στην Ρώμη κάποια μέλη της Εβραϊκής κοινότητας, που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, επιτέθηκαν με κροτίδες και πέτρες σε κόσμο που διαδήλωνε υπέρ τις Παλαιστίνης. Μάλιστα, ανέμισαν προκλητικά σημαίες του Ισραήλ και επιτέθηκαν ακόμα και σε δημοσιογράφους.

Αντίστοιχα, στο Μιλάνο, διοργανωτές της επίσημης θεσμικής εκδήλωσης αρνήθηκαν να δώσουν το μικρόφωνο σε εκπρόσωπο της παλαιστινιακής κοινότητας, ενώ και εκεί ορισμένα μέλη της εβραϊκής κοινότητας προχώρησαν σε προβοκάτσιες εναντίον των φιλοπαλαιστινιακών μπλοκ.

Αξίζει να σημειωθεί πως, τους τελευταίος μήνες στην Ιταλία, ειδικά στον χώρο της φοιτητικής νεολαίας, το κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, και γενικότερα το αντιπολεμικό κίνημα, έχει πάρει σημαντικές διαστάσεις, αντιμετωπιζόμενο πολλές φορές με ακραία καταστολή.

Το επόμενο κινηματικό ραντεβού, μεγάλης εμβέλειας, θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουνίου στην Ρώμη, ως πανεθνική  διαδήλωση, ενάντια στην λιτότητα, τον αυταρχισμό και την φιλοπόλεμη, στρατιωτικοποιημένη, φιλονατοϊκή πολιτική του Ιταλικού κράτους και κεφαλαίου.

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ