Απεργία στην Μαλαματίνα: Ανυποχώρητος αγώνας ενάντια σε εργοδοσία - Κυβέρνηση , του Νίκου Γουρλά

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022 08:38 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(10 ψήφοι)
Απεργία στην Μαλαματίνα: Ανυποχώρητος αγώνας ενάντια σε εργοδοσία - Κυβέρνηση  , του Νίκου Γουρλά

 

 

Όταν φάνηκαν στον ορίζοντα οι νέοι επενδυτές για την «εξυγίανση» της εταιρίας, οι εργαζόμενοι πίστεψαν ότι θα μπορούσε να ξεπεραστεί η κατάσταση πτώχευσης που είχαν οδηγήσει οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες την εταιρία. Μια εταιρία που είχε κερδοφόρα λειτουργία για πάνω από 125 χρόνια!

 

Η επιχείρηση και τώρα ήταν βιώσιμη και κερδοφόρα, μέχρι που η προηγούμενη διοίκηση της επιχείρησης προχώρησε σε μεγάλο δανεισμό επικαλούμενη σχέδιο παραπέρα ανάπτυξης, εκσυγχρονισμού και δημιουργίας ομίλου εταιριών με εξαγορά άλλων. Όμως τα δάνεια όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου σε συνέντευξη του, δεν μπήκαν σε επενδύσεις, αλλά …κλάπηκαν! Αγοράστηκε υπερκοκοστολογημένα η ΔΟΥΜΠΙΑ. Έτσι μια επένδυση των 2 εκ. ευρώ εμφανίστηκε να κόστισε 8 εκατομμύρια. Την ίδια περίοδο του δανείου οι ιδιοκτήτες, όπως παρατηρούν οι εργαζόμενοι, ξεκινούν μια ξέφρενη ιδιωτική σπάταλη με πολυτελείς διακοπές με κότερα και με βίλες και με μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό.

Μετά από αυτή την εξέλιξη με την εταιρία να πηγαίνει ολοταχώς προς τα βράχια της πτώχευσης και με άμεσο κίνδυνο να βρεθούν άνεργοι οι 85 εργαζόμενοι, το σωματείο βρέθηκε μπροστά στο δίλλημα της πτώχευσης ή της εξυγίανσης από την εταιρία Μάντης Εμπορική, μια εισαγωγική εταιρεία που διακινεί ποτά, και όχι μόνο. Μέτοχοι και συνιδρυτές είναι τα αδέλφια Αλέξης και Λάμπης Κρομμύδας και ο Δημήτρης Χατζής, ενώ είχε ενεργή εμπλοκή και ο νυν υπουργός Ενέργειας Κωνσταντίνος Σκρέκας(όποια «επενδυτική»…πέτρα και αν σηκώσεις τον Σκρέκα θα βρεις από κάτω). Το Σωματείο παραβρέθηκε στο δικαστήριο δηλώνοντας υπέρ στο σχέδιο εξυγίανσης καθώς στους όρους της συμφωνίας προβλεπόταν ότι δεν θα θιγούν θέσεις εργασίας και κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων. Ακόμα συμφωνήσαν να υπογράψουν ΣΣΕ με μειώσεις 20% στους μισθούς τους για δύο χρόνια.

 

Η ΣΣΕ έληξε τον Φλεβάρη του 2022. Στη διάρκεια της μετενέργειας ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας ΣΣΕ που θα πρόβλεπε την επαναφορά της περικοπής του 20%.Ενώ βρισκόταν τον Μάη σε εξέλιξη η διαδικασία διαπραγμάτευσης για την υπογραφή επιχειρησιακής Σύμβασης, η εργοδοσία προχώρησε σε 5 απολύσεις, με στόχο να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους για να υπογράψουν ΣΣΕ με εξευτελιστικούς όρους. Παράλληλα, άρχισαν να πιέζουν για υπογραφή ατομικών συμβάσεων, στοχεύοντας να δημιουργηθεί ρήγμα μεταξύ των εργαζομένων μελών του σωματείου. Ακόμα παράνομα περικόπτει μονομερώς τα επιδόματα και για να μην μπορούν οι εργαζόμενοι να προσφύγουν στην δικαιοσύνη σταματούν για δυο μήνες να δίνουν εκκαθαριστικά σημειώματα.

 

Η όλη επίθεση της εργοδοσίας στοχεύει να υπονομεύσει το σωματείο. Συνέχισε μάλιστα τις απολύσεις που φτάνουν τελικά τις 15, όλοι μέλη του σωματείου! Το μήνυμα ήταν σαφές: όσοι δεν φύγουν από το σωματείο και δεν υπογράψουν ατομική σύμβαση τους περιμένει η απόλυση. Στις αντιδράσεις του Σωματείου η εργοδοσία, προφασίζεται ότι θα επαναπροσλάβει τους 5 απολυμένους, αυτό όμως δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένας ακόμα ελιγμός αφού άρχισε να φωνάζει έναν - έναν τους εργαζόμενους και να τους πιέζει, απειλώντας τους να υπογράψουν ατομική σύμβαση, την οποία μάλιστα δεν τους έδινε. Όταν και αυτό το σχέδιο απέτυχε η εργοδοσία έβαλε σε εφαρμογή τα μεγάλα σχέδια: της προώθησης εθελούσιας εξόδου στους εργαζόμενους, ενώ παράλληλα για να δείξει ότι είναι υπεράνω του νόμου προχωρά στην μονομερή κατάργηση επιδομάτων που ορίζονταν από την επιχειρησιακή Σύμβαση.

 

Όταν και αυτά προσέκρουσαν στην αγωνιστική ενότητα των εργαζομένων γύρω από το σωματείο, η εργοδοσία με όχημα τον νόμο Χατζηδάκη προσέφυγε στα δικαστήρια για να σταματήσει τον αγώνα και να κηρυχθούν παράνομες και καταχρηστικές οι απεργίες και οι στάσεις εργασίας των εργαζομένων, που είχαν ήδη ξεκινήσει.

 

Όπως ήταν φυσικό «η ανεξάρτητη δικαιοσύνη» έκανε δεκτές τις αξιώσεις της εργοδοσίας κρίνοντας παράνομη τη συνέχιση της απεργίας. Όμως οι εργαζόμενοι γράφουν στα παλιότερα των υποδημάτων τους την απόφαση. Με τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργιακή συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο, έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν τους φοβίζουν τα πρόστιμα και η αστυνομική τρομοκρατία ότι δεν θα περάσουν οι απολύσεις και οι περικοπές στα δικαιώματά τους.

 

Στη συνέχεια, η επίθεση προς τους εργαζόμενους κλιμακώθηκε. Τους ανακοινώθηκε πως η εργοδοσία σκοπεύει να κλείσει το τμήμα οδηγών - πωλητών, φανερώνοντας πως σχεδιάζει την εργολαβοποίηση ολόκληρων τμημάτων προχωρώντας παράλληλα στην απόλυση4 ακόμα εργαζόμενων, με το που μπήκε ο Αύγουστος άλλους 6, φτάνοντας τις απολύσεις σε 15 συνολικά.

 

Την Πέμπτη 4/8, η εργοδοσία κλιμακώνει την επίθεση της με οργάνωση απεργοσπαστικού μηχανισμού και με την συμβολή των ΜΑΤ και ΟΠΚΕ προσπαθούν να τους βάλουν μέσα στο εργοστάσιο απεργοσπάστες ακόμα και με τα αυτοκίνητα των στελεχών της εταιρίας. Στο πλαίσιο αυτό και κατ' εντολή της κυβέρνησης, η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη του προέδρου της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά (ΠΟΕΕΠ) και του επιχειρησιακού Σωματείου, Γιάννη Φραγγίδη, όπως και του προέδρου του Συνδικάτου Οδηγών - Πωλητών και Βοηθών Εμφιαλωμένων Ποτών Β. Ελλάδας και μέλους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, Αρη Μερκενίδη, με την κατηγορία της παράνομης βίας, επειδή στέκονταν μπροστά στην πύλη, μαζί με τους άλλους απεργούς. Οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Σίνδου, όπου κατατέθηκαν σε βάρος τους μηνύσεις από εκπροσώπους της εργοδοσίας για εξύβριση και απειλή.

Στο πλευρό των απεργών βρέθηκαν εκπρόσωποι εργατικών σωματείων από μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς, εκφράζοντας αλληλεγγύη στον αγώνα τους και απαιτώντας ανάκληση των απολύσεων.

 

Την Δευτέρα που μας πέρασε οι εργαζόμενοι έδωσαν συνέντευξη τύπου όπου ο πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου και πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ), Γιάννης Φραγγίδης, ανάμεσα σε άλλα κατήγγειλε ότι το σχέδιο της εργοδοσίας στηρίζεται και σε κυβερνητικές πλάτες. «Οι εργαζόμενοι έχουμε τη στήριξη όλης της εργατικής τάξης. Θα συνεχίσουμε. Θα κάνουμε εδώ και Δεκαπενταύγουστο και, αν χρειαστεί, και Χριστούγεννα. Είμαστε αποφασισμένοι και το έχουμε αποδείξει !Θέλουν να μην υπάρχει σωματείο, να μην υπάρχει οργανωμένο ταξικό κίνημα, να παίρνουν συναδέλφους με ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου χωρίς δικαιώματα, να κάνουν ό,τι θέλουν. Να θερίζουν και να αλωνίζουν όπως θέλουν αυτοί και να χορεύουμε στον ρυθμό που τα δικά τους ταμπούρλα θα χτυπούν. Δεν θα το επιτρέψουμε. Χωρίς εμάς ούτε μπουκάλι έξω!»

Οι εργαζόμενοι μετά από απόφαση τους συνεχίζουν την απεργία τους με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες μέχρι το τέλος Αύγουστου εφόσον δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους για την επαναπρόσληψη των συναδέλφων τους και την υπογραφή συλλογικής σύμβασης στηριγμένοι στον δικό τους ανυποχώρητο αγώνα και την αλληλεγγύη του εργατικού κινήματος.

 

Αναγνώστηκε 3226 φορές
ΝΙΚΟΣ ΓΟΥΡΛΑΣ

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.