Η σημερινή κατάσταση σύμφωνα με τις πραγματικές συνθήκες και τα επίσημα στοιχεία
«Είναι δύσκολο να ζήσουμε εδώ. Νιώθω σαν να ζούμε στην άκρη του κόσμου.» Leyla* (47), μητέρα τεσσάρων παιδιών από το Αφγανιστάν, έφτασαν στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2023 και διαμένουν σε προσφυγικό καμπ της ενδοχώρας
«Είμαστε έμμεσα αναγκασμένοι/ες να παραμείνουμε στο καμπ 24 ώρες το 24ωρο. Είναι σαν να βρισκόμαστε σε φυλακή. Μετακινούμαστε απλώς μεταξύ της ουράς για το φαγητό, της ουράς για το πλυντήριο και του κοντέινερ μας.» Soraya* (28), μητέρα δύο παιδιών από το Αφγανιστάν, έφτασε στην Ελλάδα το φθινόπωρο του 2023 με την οικογένεια της και διαμένουν σε προσφυγικό καμπ της ενδοχώρας
«Ο πόνος μας είναι ο πόνος της προσφυγιάς.» Dawood* (29), πατέρας από το Αφγανιστάν, έφτασε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2023 με τη σύζυγο και την κόρη του και διαμένουν σε προσφυγικό καμπ της ενδοχώρας
Ακατάλληλες συνθήκες υποδοχής, σε χώρους απομακρυσμένους από τον αστικό ιστό και με δυσκολία πρόσβασης σε αυτόν, χαρακτηρίζουν τα προσφυγικά καμπς που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα και συνιστούν τη μοναδική μορφή υποδοχής που παρέχεται στους αιτούντες και τις αιτούσες άσυλο, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Υποστήριξης Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA) που δημοσιοποιείται σήμερα.
Ταυτόχρονα εγείρονται σοβαρά ζητήματα για την προστασία της σωματικής και ψυχικής υγείας των αιτούντων άσυλο, που επιδεινώνονται από την σοβαρή υποστελέχωση, τη σημαντική καθυστέρηση ή και απουσία παροχής οικονομικού βοηθήματος στην πλειοψηφία των αιτούντων και την απουσία λήψης κατάλληλων μέτρων για την ένταξη των δικαιούχων διεθνούς προστασίας στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.
Η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA) δημοσιοποιεί σήμερα τη νέα της έκθεση για τις συνθήκες ζωής στα προσφυγικά καμπς της ενδοχώρας, έναν χρόνο μετά τη δημοσίευση της αντίστοιχης έρευνας για τα προσφυγικά καμπς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.
Τα ευρήματα για τις συνθήκες ζωής στους χώρους αυτούς αποτυπώνονται μέσα από τις υποθέσεις ανθρώπων που υποστηρίζονται νομικά από την RSA σε καμπς όπως η Ριτσώνα, η Θήβα, η Μαλακάσα και η Κόρινθος, από συνεντεύξεις με τους ανθρώπους αυτούς, αλλά και μέσα από τα επίσημα στοιχεία των αρχών για το σύστημα υποδοχής και έγγραφα που μας έχουν γνωστοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατόπιν σχετικού αιτήματος.
Στην έκθεση, μετά την παρουσίαση των στοιχείων για τις ονομαστικές και πραγματικές χωρητικότητες και τους πληθυσμούς στα προσφυγικά καμπς της ενδοχώρας, παρουσιάζονται οι συνθήκες υποδοχής στα καμπς, περιλαμβάνοντας τις συνθήκες στέγασης, σίτισης, παροχής του νόμιμου οικονομικού βοηθήματος και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη διασύνδεση με τα νοσοκομεία και άλλες αναγκαίες υπηρεσίες εκτός των καμπς και τις συνέπειες της απομόνωσης που συνεπάγεται η διαμονή σε καμπς απομακρυσμένα από τον αστικό ιστό και την τοπική κοινωνία. Εξετάζεται, ακόμα, η μεταχείριση των ευάλωτων προσώπων, τόσο σε ό,τι αφορά τη διαπίστωση της ευαλωτότητας όσο και την παροχή ειδικών συνθηκών υποδοχής. Παρουσιάζεται η ανεπάρκεια στην υποστήριξη της ένταξης των προσφύγων/ισσών και οι επιπτώσεις της, καθώς και η διοικητική στελέχωση των καμπς. Στο τέλος, παρουσιάζονται οι βασικές προτάσεις της RSA για το σύστημα υποδοχής.
Η RSA αντιτίθεται έντονα στη σημερινή στρατηγική που χαρακτηρίζεται από καμπς μαζικής διαμονής, απομονωμένα και απομακρυσμένα από την κοινωνία. Ζητάμε την πλήρη επαναφορά του μοντέλου της αποκεντρωμένης υποδοχής αιτούντων άσυλο εντός αστικού ιστού, όπως έχει δοκιμαστεί και υλοποιηθεί και στο παρελθόν μέσω του προγράμματος ESTIA, με αξιοποίηση των διαθέσιμων ενωσιακών και εθνικών δυνατοτήτων χρηματοδότησης και της συμμετοχής της τοπικής αυτοδιοίκησης ανά την ελληνική επικράτεια.
Η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA) παρέχει δωρεάν νομική συνδρομή σε αιτούντες/ούσες άσυλο και αναγνωρισμένους πρόσφυγες και προσφύγισσες, με την χρηματοδότηση του ιδρύματος PRO ASYL.