CGT-UNITÉ
Μεταφράζει η Αντωνία Πάνου
Οι δημόσιες συγκοινωνίες, η χαλυβουργία, η αυτοκινητοβιομηχανία, η χημική βιομηχανία, η εθνική εκπαίδευση, οι αερομεταφορές… είναι μερικά μόνο παραδείγματα από τους αγώνες και τις απεργίες που εξελίσσονται αυτόν τον καιρό στη Γαλλία.
Ο κοινωνικός πόλεμος σε αριθμούς
Σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της Attac στις αρχές Σεπτεμβρίου, το μερίδιο των 500 μεγαλύτερων περιουσιών της Γαλλίας, ως ποσοστό του ΑΕΠ, έχει υπερδιπλασιαστεί επί προεδρίας Εμανουέλ Μακρόν. Την ίδια στιγμή, 2,7 εκατομμύρια νοικοκυριά είναι στην αναμονή για κοινωνική στέγαση.
Απεργία στη χαλυβουργία – Η CGT κινητοποιείται για τη διάσωση της βιομηχανίας και των θέσεων εργασίας
Η ομοσπονδία εργατών μετάλλου CGT (FTM CGT) καλεί σε ημέρα απεργίας και κινητοποίησης, με στάσεις εργασίας τουλάχιστον δύο ωρών ανά βάρδια, στις εγκαταστάσεις της Αρσελόρ Μιτάλ στη Δουνκέρκη, στο Φος-συρ-μερ και στη Ρεμς, καθώς και στο εργοστάσιο της Φλοράνζ του υπεργολάβου της αυτοκινητοβιομηχανίας ZF.
Μέσω αυτής της κινητοποίησης, η (Γενική Συνομοσπονδία εργατών Μετάλλου (CGT) απαιτεί μαζικές επενδύσεις στη βιομηχανία χάλυβα στη Γαλλία, για την υπεράσπιση και τη διάσωση των θέσεων εργασίας, άμεσων και έμμεσων, που απειλούνται από τη συνεχή επιδίωξη των εργοδοτών για κέρδη.
Ημέρα απεργίας στο γαλλικό εκπαιδευτικό σύστημα
Η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων (CGT) και η Sud οργάνωσαν ημέρα απεργίας και διαμαρτυρίας την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου ενάντια στις μεταρρυθμίσεις που αρχικά ανακοίνωσε ο Γκαμπριέλ Αττάλ και στη συνέχεια εφάρμοσε η Νικόλ Μπελλουμπέτ. Ειδικότερα, τα συνδικάτα στοχεύουν στην ευρεία εισαγωγή αξιολογήσεων στις τάξεις από CP έως CM2.
Σε πιο τοπικό επίπεδο, στο Σεν-Σεν-Ντενί οι εργαζόμενοι στην εκπαίδευση και τα συνδικάτα τους της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων (CGT), προκήρυξαν απεργία την ίδια ημέρα για να ξαναβάλουν μπρος το κίνημά τους, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2024 και να κερδίσουν ένα έκτακτο κυβερνητικό σχέδιο για τη δημόσια εκπαίδευση στο διαμέρισμα.
Απεργία στις αστικές συγκοινωνίες στη Ρεν
Απεργία ξέσπασε την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου στην Keolis, την εταιρεία που διαχειρίζεται το δίκτυο δημόσιων μεταφορών στη Ρεν, μετά από κάλεσμα του συνδικάτου της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων (CGT). Σύμφωνα με το συνδικάτο CGT, περίπου εκατό οδηγοί, δηλαδή το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού που απαιτείται για τη λειτουργία του δικτύου λεωφορείων, απεργούσαν.
Ειδικότερα, η CGT κατήγγειλε «κατασταλτική διοίκηση, επιτήρηση και έλλειψη ανθρωπιάς σε όλη την εταιρεία».
Η Easyjet καλεί σε απεργία ενάντια στο κλείσιμο της βάσης του αεροδρομίου της Τουλούζης
Προκήρυξη απεριόριστης απεργίας εξέδωσε ο όμιλος Easyjet, την επομένη της αιφνιδιαστικής και βίαιης ανακοίνωσης της διοίκησης για το κλείσιμο της βάσης του αεροδρομίου της Τουλούζης.
«Όλο το πλήρωμα καμπίνας που εδρεύει στη Γαλλία καλείται να κινητοποιηθεί σε ένδειξη αλληλεγγύης και να διακόψει την εργασία του από τις 16 Σεπτεμβρίου για απεριόριστο χρονικό διάστημα», για να καταγγείλει «το βάναυσο κλείσιμο της βάσης παρά τις επιδόσεις ρεκόρ των τελευταίων ετών», το οποίο αφορά 125 εργαζόμενους.
Οι εργαζόμενοι της Valéo αναλαμβάνουν δράση
Τρεις μήνες μετά τη βάναυση ανακοίνωση του προμηθευτή αυτοκινήτων Valéo ότι θα μεταφέρει 3 από τις εγκαταστάσεις του στη Γαλλία ( Συζ-συρ-Σαρτ, Σεν-Κεντέν-Φαλλαβιέ και Βεριερ- λε Μπουϊσόν), στην Πολωνία και την Τουρκία αντίστοιχα και θα περικόψει περισσότερες από 1.200 θέσεις εργασίας, τα συνδικάτα του ομίλου συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στην κοινωνική καταστροφή.
Για να αναδειχθεί ο αγώνας ενάντια σε αυτές τις απολύσεις και να ασκηθεί πίεση στην εταιρεία, έχει οργανωθεί εθνική συγκέντρωση των εργαζομένων του ομίλου για την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της Valéo.
Απεργία στην Γκερμπέ κατά των κακών συνθηκών εργασίας
Μετά το ατύχημα με τη διαρροή χημικών ουσιών που είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ενός ατόμου στις 17 Αυγούστου 2024, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Γκερμπέ στο Λανστέρ του Μορμπιάν προχώρησαν σε απεργία στις 22 Αυγούστου, την οποία κάλεσε το συνδικάτο CGT, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το συνάδελφό τους τους, και για να καταγγείλουν την έλλειψη εργατικού δυναμικού – που οργανώθηκε από το αφεντικό.
Μαζί με το συνδικάτο τους, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τις κακές συνθήκες εργασίας, την υπερβολική εναλλαγή του προσωπικού, τη μη αντικατάσταση θέσεων εργασίας, καθώς και τις παραιτήσεις, την εξουθένωση και τις αλλεπάλληλες απολύσεις.
«Εδώ και αρκετούς μήνες, η διοίκηση κωφεύει και εθελοτυφλεί απέναντι στην έλλειψη εργατικού δυναμικού», αναφέρει η CGT, καλώντας τη διοίκηση του Ομίλου να αναλάβει τις ευθύνες της και να περιορίσει τη διαρκή και ακόρεστη επιδίωξή της για κέρδη -χωρίς να υπολογίζει την ανθρώπινη ζωή ή την εργασία που μόνο αυτή δημιουργεί πλούτο.
Και έπεται συνέχεια…
Πηγή: Διαδικτυακή Έκδοση: CGT-Unité, MAGAZINE No 34