9.2 C
Athens
Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δοσίλογοι! Το έγκλημα που έμεινε ατιμώρητο, ανοιχτή πληγή της ιστορίας μας-Μενέλαος Χαραλαμπίδης


 

 

ΠΗΓΗ :Militaire News

Στις 17 Αυγούστου 1944 έγινε το Μπλόκο της Κοκκινιάς…Δεν ήταν το μοναδικό αλλά είναι αυτό που ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει. Με αφορμή αυτή τη μαύρη επέτειο, στο στούντιο του militaire channel βρέθηκε ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης. Θέμα συζήτησης μια μεγάλη και πιστεύουμε ακόμη ανοιχτή πληγή της σύγχρονης ιστορίας μας: οι δοσίλογοι… Εκείνοι που πρόδωσαν Έλληνες πατριώτες οδηγώντας τους στο θάνατο. Όχι μόνο δεν τιμωρήθηκαν, αλλά επιβραβεύθηκαν από το ελληνικό κράτος! Ο κ.Χαραλαμπίδης αναπτύσσει το θέμα σε όλες του τις διαστάσεις. Πως προέκυψαν, πως έδρασαν ,πως απέφυγαν την τιμωρία που σε άλλες χώρες ήταν αυτονόητη.

Ο κ.Χαραλαμπίδης μας «διαβάζει» μερικές από τις πιο ντροπιαστικές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας μας, παραθέτοντας αδιαμφισβήτητα στοιχεία για το δοσιλογισμό και τα Τάγματα Ασφαλείας… Κι επειδή πολλοί μπορεί να μην προλαβαίνουν πια να διαβάσουν και ειδικά ιστορία, ο κ.Μενέλαος Χαραλαμπίδης έχει αναλάβει από το 2013 να μας μάθει ιστορία κάνοντας περιπάτους στην Αθήνα! Ιστορικούς περιπάτους. Δημιούργησε την Athens History Walks που είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία και η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της Δημόσιας Ιστορίας. Στόχος της είναι, μέσα από την υλοποίηση δημόσιων δράσεων, να συμβάλλει στη διάδοση της επιστημονικής γνώσης για τη σύγχρονη ιστορία της Αθήνας και στην καλλιέργεια της ιστορικής κουλτούρας.

Μέσα από τη συνεργασία με επαγγελματίες ιστορικούς και κοινωνικούς επιστήμονες αναδεικνύουμε την πρόσφατη ιστορία της πόλης και των ανθρώπων της.  Για όποιον ενδιαφέρεται να κάνει αυτούς τους ιστορικούς περιπάτους μπορεί να δηλώσει τη συμμετοχή του στη διεύθυνση https://www.athenshistorywalks.com/ Ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Έλαβε πτυχίο οικονομικών επιστημών από το Πανεπιστήμιο Πειραιά και στη συνέχεια εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο τομέα της Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.Αρθρογραφεί σε επιστημονικά περιοδικά και έχει διοργανώσει, ως ιδρυτικό μέλος του Φόρουμ Κοινωνικής Ιστορίας, δύο συνέδρια για τη δεκαετία του 1940 και για την περίοδο του Μεσοπολέμου.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα και κυρίως στην περίοδο της Κατοχής. Ασχολείται επίσης με την τοπική και προφορική ιστορία και την ιστορία της Αθήνας. Έχει συνεπιμεληθεί τους συλλογικούς τόμους “Η ελληνική κοινωνία στη δεκαετία του 1940. Η εποχή των ρήξεων”, Θεσσαλονίκη, Επίκεντρο, 2012 και “Δεκέμβρης 1944: Το παρελθόν και οι χρήσεις του” Αθήνα, Αλεξάνδρεια 2017.

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ