Με βόμβα μεγατόνων ισοδυναμούσε η δήλωση του Τραμπ το Σάββατο. Από την Νεβάδα συγκεκριμένα δήλωσε τα εξής, που ήταν αναμενόμενα ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις στην Συρία: «Θα τελειώσουμε τη συμφωνία και θα βγούμε έξω». Αναφερόταν στην Συμφωνία για τα Πυρηνικά Όπλα του 1987 (Intermediate Range Nuclear Forces Treaty ή INF) και συνέχισε: «Την παραβιάζουν εδώ και πολλά χρόνια… Δεν ξέρω γιατί ο Ομπάμα δεν την είχε επαναδιαπραγματευθεί ή δεν είχε αποχωρήσει από αυτήν».
Η εν λόγω συμφωνία αφορούσε στους πυραύλους μέσου βεληνεκούς που μπορούν να μεταφέρουν συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές με βεληνεκές 500 -5.500 χιλιόμετρα. Πιο συγκεκριμένα, αναφερόταν στο πυραυλικό σύστημα 9M729, το οποίο η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι έχει δραστικό βεληνεκές που υπερβαίνει τα 500 χλμ., άρα κατ’ αυτήν παραβιάζει την INF. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι η Ουάσινγκτον ποτέ δεν έχει αποδείξει τους ισχυρισμούς της πώς η Μόσχα παραβιάζει τη συμφωνία…
Ανάλογες καταγγελίες έχουν γίνει στο παρελθόν και από την πλευρά της Ρωσίας και της Σοβιετικής ένωσης παλαιότερα. Η Συμφωνία αυτή είχε υπογραφεί την εποχή Ρήγκαν-Γκορμπατσώφ και η τήρηση της αμφισβητήθηκε εκατέρωθεν αρκετές φορές.
Η δήλωση Τραμπ, όμως, συμπίπτει με την απαγόρευση των πτήσεων πάνω από το Συριακό έδαφος και την καθήλωση των Ισραηλινών πολεμικών αεροπλάνων ύστερα από την κατάρριψη του ρωσικού κατασκοπευτικού.
Είναι ένα σημείο που η υπεροπλία σε ορισμένα σημεία των Ρώσων έχει ανησυχήσει τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και αυτό σε συνδυασμό με τα ανοιχτά μέτωπα σε Μέση Ανατολή- Βαλκάνια και κεντρο-ανατολική Ευρώπη και Βαλτική.
Δεν τους απασχολεί τόσο η δυνατότητα των πυραύλων μέσου βεληνεκούς να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα όσο η δυνατότητα τους να υπερβαίνουν τα 500 χιλιόμετρα.
Αυτό σημαίνει ότι οι Ρώσοι μπορούν να βομβαρδίσουν και να καταλάβουν την Ουκρανία μέσα σε 24 ώρες ή ακόμα να στοχεύουν αμερικάνικες βάσεις από τα σύνορα της Ρωσίας στην βόρεια Θάλασσα και αλλού. Εάν τα χρησιμοποιήσουν οι Σύριοι μπορούν να πλήξουν στόχους σχεδόν σε όλο το Ισραήλ. Από την άλλη, η δυνατότητα ανάπτυξης τέτοιων όπλων από τη μεριά των Αμερικανών και των αποικιών τους στην ανατολική Ευρώπη σημαίνει ότι εγκαθιστώντας τέτοια όπλα στην Ουκρανία ή στις Βαλτικές μπορούν να χτυπήσου την Μόσχα σε λίγα λεπτά. Η Ρωσία ωστόσο δεν έχει τη δυνατότητα στον ίδιο χρόνο να φτάσει την Ουάσινγκτον ή τη Νέα Υόρκη, κι από αυτό το σημείο προκύπτουν τα μονοσήμαντα οφέλη που θα εισπράξει ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός, από την κατάργηση της συμφωνίας.
Οι ΗΠΑ φοβούνται σε μια στιγμή που η Ρωσία ανακάμπτει και οι ίδιες οι ΗΠΑ βρίσκονται σε δύσκολη θέση.
Η ανάπτυξη νέων όπλων μέσου βεληνεκούς αφορά εκτός των άλλων και στην εγκατάσταση τους στην Ευρώπη μέσω του ΝΑΤΟ. Αυτή η προοπτική έχει προκαλέσει την αρνητική θέση της Γερμανίας η οποία έχει υπογράψει συμφωνίες με την Ρωσία για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω της Βαλτικής (Nordstream 2) που βρίσκεται υπό κατασκευή.
Με λίγα λόγια οι ΗΠΑ θέλουν να παράγουν νέους πύραυλους μέσου βεληνεκούς ικανούς για μια αντιπαράθεση μακριά από το έδαφός τους και μέσα στο σπίτι του διπλανού. Δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την προοπτική να μην είναι μοναδικοί κυρίαρχοι στον πλανήτη και αντιδρούν μέσω ενός επικίνδυνου γελωτοποιού, του Ντ. Τραμπ που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σπεύδει να ικανοποιήσει, προκειμένου να εξασφαλίσει την εύνοια του.
Οι δηλώσεις αυτές του Τραμπ προκάλεσαν την αντίδραση του Πούτιν ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου πριν λίγες ημέρες είπε: «Αν δεχθούμε πυρηνική επίθεση, οι Ρώσοι θα πάνε στον παράδεισο, ενώ οι αντίπαλοι δεν θα προφθάσουν ούτε να μετανοήσουν».
Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι η έξοδος των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά μέσου βεληνεκούς πιθανότατα θα θέσει σε κίνδυνο ένα ντόμινο εγκατάλειψης πλήθους συμφωνιών που περιόριζαν την παραγωγή κι εγκατάσταση πυρηνικών όπλων. Σημαντικότερη εξ αυτών είναι η συμφωνία για την μείωση των στρατηγικών όπλων, η START (Strategic Arms Reduction Treaty).
Ανεξαρτήτως των μεγαλόστομων απειλών που εκτοξεύονται, η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε κι επίσημα πλέον μπει σε μια νέα εποχή που η απειλή του πυρηνικού ολέθρου βρίσκεται δίπλα μας. Δεν αποτελεί ένα μακρινό ενδεχόμενο ή μια εκφοβιστική απειλή. Σε αυτό το πλαίσιο η ανάγκη ανάπτυξης ενός φιλειρηνικού κινήματος που θα αποκαλύπτει τα τυχοδιωκτικά σχέδια και θα καλεί το λαό σε κινητοποίηση αποκτά απόλυτη προτεραιότητα.