16.4 C
Athens
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κατ’ εντολή Ισραήλ και ΗΠΑ ψηφίζει η Δεξιά στον ΟΗΕ

 

 Ανακοίνωση πρεσβείας της Παλαιστίνης στην Αθήνα

 

 

Ο Πρέσβης Τουμπάσσι συναντήθηκε με την επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού και διεξήγαγε συζητήσεις με τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης σχετικά με την στάση που τηρήθηκε στην ψηφοφορία στα Ηνωμένα Έθνη

Ο Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, κ. Μαρουάν Τουμπάσσι, συναντήθηκε με την επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού για να ζητήσει διευκρινίσεις σχετικά με την στάση της Ελλάδας χθες στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κατά την οποία η Ελλάδα ψήφισε θετικά σε δύο από τα ψηφίσματα για την Παλαιστίνη, απείχε σε ένα και ψήφισε κατά του τέταρτου. Τα τέσσερα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών υιοθετήθηκαν χθες από μια μεγάλη πλειοψηφία στην οποία η Διεθνής Κοινότητα εξέφρασε την αλληλεγγύη της προς τον παλαιστινιακό λαό. Ο πρέσβης Τουμπάσσι δήλωσε ότι αυτή η επιτυχία σημειώθηκε παρά την πίεση που άσκησαν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ και η μειοψηφία ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ και χωρών της Λατινικής Αμερικής. Συγκεκριμένα, εκείνες οι χώρες που τροποποίησαν την παραδοσιακή και ιστορική ψηφοφορία τους για λόγους που σχετίζονται με τις δραστικές αλλαγές που συμβαίνουν στην παγκόσμια τάξη, όπως η άνοδος της άκρας δεξιάς και της λαϊκίστικης δεξιάς που έχει ανέλθει στην εξουσία σε ορισμένες χώρες του κόσμου ως αποτέλεσμα της ηγεμονικής και βάναυσης πολιτικής των ΗΠΑ σε συνεργασία με το Διεθνές Σιωνιστικό Κίνημα, τους Σιωνιστές Χριστιανούς και Ευαγγελιστές στις ΗΠΑ.

Ο Πρέσβης Τουμπάσσι κατά τη διάρκεια της συνάντησής εξέφρασε την απογοήτευση της Παλαιστίνης σχετικά με τη στάση που τήρησε η Ελλάδα σε ένα από τα ψηφίσματα που έχουν ουσία της αρχικής βάσης και τόνισε ότι αυτή η αρνητική ψήφος δεν είναι σύμφωνη με τις προηγούμενες θέσεις και ψήφους της Ελλάδας στον ΟΗΕ. Διερωτώμενος εάν αυτό είναι ενδεικτικό της νέας πολιτικής στάσης της σημερινής κυβέρνησης, μολονότι ψήφισε θετικά σε δύο από τα ψηφίσματα ενώ απείχε από το τέταρτο και αναρωτήθηκε εάν υπάρχει κάποιος λόγος πίσω από αυτή τη διαφοροποίηση στην ψηφοφορία.

Ο Πρέσβης Τουμπάσσι επιβεβαίωσε το παλαιστινιακό ενδιαφέρον και πρόθεση να προωθούνται και να ενισχύονται πάντα οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Παλαιστίνης σε στρατηγικό επίπεδο ώστε να εξυπηρετούνται οι κοινές αξίες και τα συμφέροντα που έχουν καθιερωθεί και τιμηθεί μεταξύ των δύο λαών.

Ο Πρέσβης Τουμπάσσι διεξήγαγε συζητήσεις με τα ελληνικά κόμματα της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜεΡΑ25 για τα αίτια της μεταβολής της στάσης της Ελλάδας στην ψηφοφορία που έλαβε χώρα χθες στα Ηνωμένα Έθνη καθώς και των πιθανών συνεπειών που απορρέουν από αυτή την ασυνήθιστη ελληνική στάση που έρχεται σε αντίθεση με τη θέση της Ελλάδας έως τα μέσα του έτους. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που διεξήχθησαν με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο Πρέσβης Τουμπάσσι επανέλαβε τη σημασία των στενών δεσμών μεταξύ των δύο λαών για δεκαετίες και τόνισε τις αξίες της

Ελευθερίας και της Δημοκρατίας που συνδέουν τους δυο λαούς οι οποίοι αντιτίθενται στην έννοια της κατοχής οποτεδήποτε και οπουδήποτε ανά τον κόσμο καθώς και τη σημασία του δικαιώματος αυτοδιάθεσης για όλους τους λαούς. Αυτές είναι οι αξίες που ενώνουν τον παλαιστινιακό και τον ελληνικό λαό. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης επανέλαβαν τη σταθερή και αμετάβλητη θέση τους σχετικά με τα αναφαίρετα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού και εξέφρασαν την καταδίκη τους όσον αφορά τη συνεχιζόμενη και διαρκώς επεκτεινόμενη αποικιακή ισραηλινή κατοχή και επιβεβαίωσαν τη σαφή και πάγια θέση τους στη στήριξη της εγκαθίδρυσης του κράτους της Παλαιστίνης στα προ του 1967 σύνορα με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, επίλυσης του ζητήματος των Παλαιστινίων προσφύγων σύμφωνα με το ψήφισμα 194 του ΟΗΕ και τις ρατσιστικές πολιτικές διακρίσεων του απαρτχάιντ ισραηλινού κράτους.

Όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την υιοθέτηση των ψηφισμάτων στα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με την Παλαιστίνη και την απογοήτευσή τους και την έκπληξή τους για την αρνητική ψήφο εκ μέρους της Ελλάδας σχετικά με το ψήφισμα «Τμήμα για τα Παλαιστινιακά Δικαιώματα της Γραμματείας» (A / 74 / L.16). Επανέλαβαν την ανάγκη η Ελλάδα να διατηρήσει τη θέση της στη διεθνή συναίνεση όσον αφορά το Διεθνές Δίκαιο, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Παλαιστίνη και να διατηρήσει τις ιστορικές της θέσεις και να αποφύγει να ενταχθεί στην απομονωμένη μειοψηφία της οποίας ηγείτο οι ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων ο Πρέσβης συμφώνησε με τους εκπροσώπους να διατηρήσουν τις στενές σχέσεις και κοινές δραστηριότητες και τους ευχαρίστησε για τις δηλώσεις που εξέδωσαν εκφράζοντας ταυτόχρονα την ευγνωμοσύνη του για την συμμετοχή τους στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό Λαό στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ