24.3 C
Athens
Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Μας λιμοκτονούν”: Εκατομμύρια στην Ινδία αντιμετωπίζουν την πείνα κατά τη διάρκεια της καραντίνας

 

 

“Του Neville Lazarus (δημοσιογράφος και παραγωγός της Ινδίας) για το Sky News

Πηγή: Guernica

Εκατομμύρια Ινδοί που έμειναν χωρίς δουλειά για εβδομάδες αντιμετωπίζουν την πείνα καθώς η χώρα μάχεται την επιδημία του κορονοϊού.

Οι πιο ευάλωτοι είναι οι καθημερινοί μισθωτοί, οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι και οι μετανάστες εργάτες, οι οποίοι είναι άνεργοι και χωρίς έσοδα από το lockdown της χώρας στις 25 Μαρτίου.

Αυτό έρχεται καθώς η ανάλυση του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος υποδηλώνει ότι 130 επιπλέον εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο “θα μπορούσαν να οδηγηθούν στο χείλος της πείνας μέχρι το τέλος του 2020” ως αποτέλεσμα της πανδημίας του COVID-19.

Ο Ντέιβιντ Μπέσλι, εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, προειδοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι ο κόσμος “βρίσκεται στο χείλος μιας πανδημίας πείνας” η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε “πολλαπλούς λιμούς βιβλικών διαστάσεων”.

Εκατοντάδες άνδρες, γυναίκες και τα παιδιά τους περιμένουν στον καυτό ήλιο ένα πολύτιμο γεύμα στο Gurgaon στα περίχωρα της ινδικής πρωτεύουσας Δελχί.

Ο Mujibur, εργάτης, είναι εκεί για να παραλάβει ένα ζεστό γεύμα για τη σύζυγό του, Mariam, η οποία γέννησε ένα αγοράκι κατά τη διάρκεια του lockdown.

Είναι περασμένες μεσημέρι και αυτό είναι το πρώτο γεύμα που θα φάει μέχρι το δείπνο.

Είπε: “Είναι μεγάλο πρόβλημα για μένα, δεν υπάρχει φαγητό, δεν υπάρχουν χρήματα και έχω μωρό, ανησυχώ πολύ γι’ αυτό. Ό,τι και να μας δοθεί, είναι το μόνο που τρώω όλη τη μέρα.”

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι είναι η διαθεσιμότητα τροφίμων και μερίδων.

Επί εβδομάδες ήταν χωρίς δουλειά και οι περισσότεροι έχουν εξαντλήσει τις οικονομίες τους.

Το lockdown τους έχει στερήσει τα πάντα, συμπεριλαμβανομένης της αξιοπρέπειάς τους.

Εκατοντάδες εδώ ζουν σε ένα σμήνος σπιτιών του ενός δωματίου, κάποιοι ακόμα και σε παράγκες και καλύβες φτιαγμένες από πλαστικά φύλλα και μπαμπού.

Είναι εργάτες, χτίστες, οδηγοί, υπηρέτριες, καθαριστές, φρουροί και πωλητές λαχανικών που κάνουν παραδόσεις στα χιλιάδες σπίτια και ουρανοξύστες που περιβάλλουν αυτή την πόλη.

Η Lalla Bai, εργάτρια του μεροκάματου, άφησε τα δύο παιδιά της στο χωριό για να έρθει εδώ για να κερδίσει τα προς το ζην.

Απελπισμένη να γυρίσει σπίτι, είπε: “Είμαστε θυμωμένοι με την κυβέρνηση, μας λιμοκτονούν. Ούτε μας σκοτώνουν, ούτε μας επιτρέπουν να ζήσουμε. Έχουμε κολλήσει στη μέση. Δεν μπορώ να επιστρέψω στα παιδιά μου”.

Επιμένει να μπούμε μέσα στην καλύβα της με τα πλαστικά φύλλα.

Πνίγεσαι καθώς η θερμοκρασία αγγίζει ήδη τους 40C (104F) και αυτό είναι μόνο η αρχή του μεγάλου καλοκαιριού.

Η κοινωνική απόσταση είναι ένα προνόμιο που δεν μπορούν να αντέξουν αυτοί οι άνθρωποι.


Ο Jamshed έμενε με τη γυναίκα του και τέσσερα παιδιά σε ένα δωμάτιο με την οροφή και τρεις πλευρές φτιαγμένες από φύλλα κασσίτερου.

Ένας μισθωτός, ήρθε στην πόλη πριν από τρεις μήνες και λυπάται για την απόφασή του.

“Το φαγητό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα και καθώς δεν υπάρχει δουλειά δεν έχω χρήματα να αγοράσω κάτι”, ανέφερε.

Η Tanuja, μια 36χρονη καθαρίστρια, κατέρρευσε όπως είπε: “Η ασθένεια αυτή μας έχει συντρίψει. Δεν έχω δουλειά, ούτε φαγητό, ούτε χρήματα για να πληρώσω ενοίκιο. Τα παιδιά μου είναι στο χωριό και πρέπει να τους στείλω χρήματα. Τι θα κάνω.”

 εικονιζόμενος με την οικογένειά του, δεν έχει χρήματα να αγοράσει φαγητό κατά τη διάρκεια του lockdown

Οι κοινοί χώροι πλύσης σε συνδυασμό με τις ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης και την έλλειψη προσωπικής προστασίας σημαίνει ότι η πανδημία θα καταστρέψει αυτό το σύμπλεγμα.

H μαύρη αγορά των μισθωτών, των συμβασιούχων και των μεταναστών εργατών αποτελεί σχεδόν το 81% του ενεργού πληθυσμού της χώρας.

Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει χιλιάδες καταυλισμούς αρωγής, όπου παρέχεται δωρεάν φαγητό και στέγη στους φτωχούς και τους μετανάστες που έχουν κολλήσει.

Αλλά με τους συντριπτικούς αριθμούς, δεν μπορούν να παρέχουν σε όλους συνεχώς.

Η Tanuja, καθαρίστρια, είπε ότι η ασθένεια “μας συνέθλιψε” καθώς δεν έχει φαγητό

Δύο ημέρες μετά το κλείσιμο, ο Vishal Anand, ιδιοκτήτης εστιατορίου, περικυκλώθηκε στο αυτοκίνητό του από ανθρώπους που ζητούσαν φαγητό.

Ανέφερε ότι “δεν ήταν ζητιάνοι, αλλά ειδικευμένοι και ανειδίκευτοι εργάτες και απλά ήθελαν φαγητό”.

Ο κ. Anand συγκέντρωσε τα οικονομικά του και με μια ομάδα φίλων και εθελοντών του ξεκίνησε μια κουζίνα που έκανε χιλιάδες καυτά γεύματα.

Με περιορισμένους πόρους, η ιδέα ήταν να παρέχεται τροφή στους πιο ευάλωτους για λίγες μόνο ημέρες μέχρι την κρατική ενίσχυση.

Αλλά με τους συντριπτικούς αριθμούς πεινασμένων ανθρώπων δεν μπόρεσαν να σταματήσουν.

Ο κ. Anand είπε στο Sky News: “Ως πολίτες, το πρώτο πράγμα στο οποίο πιστεύω είναι ότι πρέπει να βοηθήσουμε τους άλλους πολίτες. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να τους εξασφαλίσουμε βασικά τρόφιμα και σιτηρά για τις επόμενες 90 ημέρες. Πραγματικά δεν γνωρίζουμε πότε θα τελειώσει το κλείδωμα και πότε θα επιστρέψουν στις αντίστοιχες δουλειές τους”.

Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου Vishal Anand ξεκίνησε μια κουζίνα με χιλιάδες ζεστά γεύματα

Με τη βοήθεια κάποιων φιλανθρωπικών οργανώσεων, δωρεών και της διοίκησης, αυτός και οι φίλοι του κάνουν τη ζωή λίγο ευκολότερη για τις χιλιάδες των ξεχασμένων φτωχών.

Είναι ένα αβέβαιο μέλλον για αυτή τη μεγάλη, αόρατη πλειοψηφία, πολλών απελπισμένων ανθρώπων να επιστρέψουν στις οικογένειές τους.

Η Geeta, από την Panna στη Μαντία Πραντές, είπε: “Τα παιδιά μας πεθαίνουν από την πείνα στο σπίτι και εμείς εδώ, δεν έχουμε τίποτα εδώ. Θέλουμε να πάμε πίσω. Τα παιδιά μας θα πεθάνουν εκεί και εμείς θα πεθάνουμε εδώ”.

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ