Οι Εργατικοί είναι περισσότερο διχασμένοι από ποτέ, μετά την αντιδημοκρατική αποπομπή του Corbyn

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη, 03 Νοεμβρίου 2020 09:54 Συντάκτης: Της Bethany Rielly
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)
Οι Εργατικοί είναι περισσότερο διχασμένοι από ποτέ, μετά την αντιδημοκρατική αποπομπή του Corbyn

 

Της Bethany Rielly για το Morning Star

Πηγή: Guernica

Η οργή μεγάλωσε μετά την αντιδημοκρατική αποπομπή του Jeremy Corbyn, καθώς σοσιαλιστές προειδοποιούν ότι το Εργατικό Κόμμα είναι τώρα “περισσότερο διχασμένο από ποτέ”.

Η Momendum ανέφερε ότι η άδικη αποπομπή του Corbyn από το Εργατικό Κόμμα “αποτελεί εμπαιγμό” εκ μέρους του ηγέτη των Εργατικών Sir Kier Starmer, ο οποίος δεσμεύτηκε να αποτελέσει μια ενωτική δύναμη.

Η αριστερή ομάδα πίεσης διεξήγαγε διαδικτυακή συγκέντρωση χθες το βράδυ για να ζητήσει την επαναφορά του πρώην αρχηγού του κόμματος.

Ο Corbyn αποπέμφθηκε την Πέμπτη λόγω της απάντησής του στην έκθεση της Επιτροπής Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (EHRC) σχετικά με ισχυρισμούς αντισημιτισμού εντός του κόμματος.

Οι συμπρόεδροι του Momendum, Andrew Scattergood και Gaya Sriskanthan χαρακτήρισαν την αποπομπή ως “φραξιονιστική επίθεση στην αριστερά.”

Ανέφεραν σε κοινή δήλωση ότι το κόμμα είναι “πιο διχασμένο από ποτέ”.

“Καταδικάζουμε αυτή την αντιδημοκρατική και άδικη αποπομπή, όχι μόνο επειδή στοχεύει στον Jeremy Corbyn”, ανέφεραν.

“Δημιουργεί προηγούμενο για πολιτικές και φραξιονιστικες διαγραφές, οι οποίες θα οδηγήσουν σε άδικο διωγμό τα μέλη του Εργατικού Κόμματος από ένα κόμμα στο οποίο έχουν δώσει τόσα πολλά”.

“Η επίθεση εναντίον του Corbyn αποτελεί επίθεση στα σοσιαλιστικά ιδανικά που κινητοποιούν τα μέλη του Εργατικού Κόμματος, και προσελκύουν τόσο μεγάλο μέρος της χώρας”.

Έχουν οργανωθεί διαμαρτυρίες στο Μάντσεστερ, την Οξφόρδη και το Κόβεντρι, ενώ έχουν επίσης ξεκινήσει αναφορές που απαιτούν την επαναφορά του Corbyn.

Με την υποστήριξη της Εβραϊκής Φωνής για το Εργατικό Κόμμα έχουν συγκεντρωθεί ήδη σχεδόν 60.000 υπογραφές, ενώ άλλη μια εκστρατεία από την βουλευτή του Εργατικού Κόμματος Diane Abbott στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπογράφτηκε 5.000 μέσα σε μια ώρα .

“Πάντα στεκόταν μαζί μας. Πρέπει να τον στηρίξουμε”, ανέφερε ο πρώην σκιώδης υπουργός Εσωτερικών.

Άλλοι σοσιαλιστές βουλευτές του Εργατικού Κόμματος απηύθυναν εκκλήσεις για επανένταξη του Corbyn, χαρακτηρίζοντας την αναστολή του “άδικη”.

Ο βουλευτής του Wansbeck Ian Lavery είπε ότι ένας εμφύλιος πόλεμος εντός του κόμματος “σημαίνει πολιτική αποτυχία.”

“Τα διαιρεμένα κόμματα δεν κερδίζουν στις εκλογές. Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι ενάντια σε όλες τις μορφές αδικίας σε όποια μορφή κι αν πάρουν αυτές και θα αγωνίζομαι ακούραστα για την επαναφορά του Jeremy Corbyn”.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Unison (Ένωση) Roger McKenzie, ο οποίος μίλησε στη χθεσινοβραδινή συγκέντρωση του Momentum, περιέγραψε τον Corbyn ως “πιστό πολιτικό σύμμαχο στον αγώνα κατά του ρατσισμού, περνώντας δεκαετίες αγωνιζόμενος ενάντια στις ρατσιστικές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένων αυτών εντός του κόμματός του, εκεί που λίγοι είχαν το θάρρος.”

Η Λαϊκή Συνέλευση Κατά της Λιτότητας εξέφρασε την “πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη της”.

“Η απόφαση για την αναστολή του Jeremy δεν είναι μόνο επιζήμια για το Εργατικό Κόμμα, αλλά είναι επίσης επιζήμια σε μια περίοδο όπου απαιτείται μέγιστη ενότητα για να νικηθεί η στρατηγική και οι τακτικές αυτής της κυβέρνησης των Τόρι, που κυριολεκτικά σκοτώνει τους εργαζόμενους”.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Βρετανίας ισχυρίστηκε ότι η αναστολή ήταν μέρος “μιας μεγαλύτερης σε διάρκεια και μέγεθος προσπάθειας περιθωριοποίησης των σοσιαλιστών και των αριστερών ιδεών στο Εργατικό Κόμμα και το ευρύτερο εργατικό κίνημα”.

“Η προοπτική μιας αριστερής κυβέρνησης των Εργατικών την επόμενη φορά, με επικεφαλής έναν σοσιαλιστή ο οποίος αντιτίθεται στις εξωτερικές και στρατιωτικές πολιτικές του βρετανικού ιμπεριαλισμού, παρότρυνε την άρχουσα τάξη να εντείνει τις προσπάθειες δυσφήμισης του Corbyn και των συμμάχων του”, ανέφερε το κόμμα σε δήλωσή του.

“Ωστόσο, η μάχη της αριστεράς-δεξιάς στο Εργατικό Κόμμα αποτελεί κεντρικό μέρος του ίδιου αγώνα στο ευρύτερο κίνημα και στην ίδια την κοινωνία.

“Αυτός είναι ο λόγος που οι σοσιαλιστές και τα εργατικά συνδικάτα που σχετίζονται με το Εργατικό Κόμμα πρέπει να ενωθούν αλληλέγγυα με τoν Corbyn, να απαιτήσουν την επανένταξή του και να αγωνιστούν για να αντιστρέψουν την προσπάθεια περιθωριοποίησης της αριστεράς στο Εργατικό Κόμμα”.

Η έκθεση της Επιτροπήw για την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα(EHRC) αποφάνθηκε ότι το κόμμα ήταν υπεύθυνο για “παράνομες πράξεις φυλετικής παρενόχλησης και διακρίσεων” καθώς επίσης για “πολιτικές παρεμβάσεις” στη διαχείριση των καταγγελιών κατά του αντισημιτισμού.

Απαντώντας σε αυτό, ο Corbyn είπε ότι “όποιος ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει αντισημιτισμός στο Εργατικό Κόμμα κάνει λάθος” αλλά ότι “η κλίμακα του προβλήματος υπερτονίστηκε για πολιτικούς λόγους από τους αντιπάλους μας”.

Τέθηκε σε διαθεσιμότητα όταν ο Sir Keir δεσμεύθηκε να απομακρύνει οποιονδήποτε ισχυρίστηκε ότι οι ισχυρισμοί περί αντισημιτισμού εντός του κόμματος υπερεκτιμήθηκαν.

Ο Corbyn δεσμεύτηκε να πολεμήσει την απόφαση.

Ο αριστερός ειδησεογραφικός ιστότοπος Skwawkbox ανέφερε ότι το κόμμα αντιμετωπίζει τώρα ένα τσουνάμι παραιτήσεων μελών.

Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που φέρεται να εστάλη από τον γενικό γραμματέα των Εργατικών David Evans, ζητήθηκε από τις περιφερειακές ομάδες να βοηθήσουν με μια “συρροή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τις τελευταίες 24 ώρες” σε σχέση με τα μέλη.

Ο Sir Keir είπε ότι “δεν υπάρχει λόγος για εμφύλιο πόλεμο.”

“Θέλω να ενώσω το κόμμα… Αυτή είναι η βάση στην οποία διεξήγαγα την εκστρατεία μου για την ηγεσία. Θέλω να ενώσω το κόμμα για να σταματήσει τη φατρία”, ανέφερε.

Ο αρχηγός της βρετανικής και ιρλανδικής συνδικαλιστικής Ένωσης  Len McCluskey κάλεσε επίσης τα μέλη να παραμείνουν στο κόμμα.

Έξω από τα κεντρικά γραφεία της Ένωσης στο Λονδίνο, είπε στο Sky News: “Το μήνυμά μου, πραγματικά, σε κυριολεκτικά εκατοντάδες χιλιάδες από τα μέλη μας που εκφράζουν ήδη την οργή τους, είναι να παραμείνουν στο κόμμα.

“Πρέπει το κόμμα να είναι ενωμένο, οι εργαζόμενοι εκεί έξω μας χρειάζονται, χρειάζονται κυβέρνηση των Εργατικών. Έτσι, μείνετε στο κόμμα και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε αρκετά γρήγορα προς ικανοποίηση όλων.”

Αναγνώστηκε 442 φορές

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.