15 C
Athens
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιατί ήταν τόσο οριακό το αποτέλεσμα στις αμερικανικές εκλογές;

 

Του Stephen Millies για το Struggle La Lucha

Πηγή: Guernica

Ενώ ο Τραμπ προσπαθεί ακόμα να κλέψει τις εκλογές, έχασε τη λαϊκή ψήφο με πάνω από τέσσερα εκατομμύρια ψήφους. Οι ψηφοι των Μαύρων, των Ιθαγενών και των Λατίνων ήταν το κλειδί για την ήττα του Τραμπ. Αλλά γιατί το αποτέλεσμα ήταν τόσο οριακό;

Για πέντε χρόνια, ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται στην εθνική σκηνή διαδίδοντας μίσος. Η κυβέρνησή του σκότωσε δεκάδες χιλιάδες από την εσκεμμένη κακή διαχείριση της πανδημίας του COVID-19.

Γιατί λοιπόν περισσότεροι από 70 εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν υπέρ αυτού του επικίνδυνου ανόητου ρατσιστή ;

Η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ ήταν μια αντίδραση στο κίνημα Black Lives Μatter που σάρωσε τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τουλάχιστον 20 εκατομμύρια άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους μετά τις δολοφονίες των George Floyd και Breonna Taylor από την αστυνομία.

Σε μικρές πόλεις, που ποτέ δεν έχει φτάσει η Μεγάλη Μετανάστευση των Αφροαμερικανών, οπως η Waupaca, οι άνθρωποι βγήκαν για να διαδηλώσουν ενάντια στο ρατσισμό. Πολλοί από αυτούς ήταν λευκοί. Εάν οι εκλογές είχαν διενεργηθεί δύο μήνες νωρίτερα, ο Τραμπ θα είχε κατακλυστεί από εκατομμύρια ακόμα ψήφους.

Αντ’ αυτού, μια στάσιμη δεξαμενή ανθρώπων συνέχισε να είναι εμποτισμένη από το φυλετικό μίσος του Fox News και τους φανατικούς του ραδιοφώνου. Η πολιτική συνείδηση βρίσκεται πάντα πίσω από τις σημερινές συνθήκες και ανάγκες.

Υπάρχει μια γαλλική παροιμία που λέει ότι οι νεκροί καθηλώνουν τους ζωντανούς. Αυτό δεν ισχύει μόνο για το κειμήλιο του 18ου αιώνα που ονομάζεται Εκλογικό Συμβούλιο, το οποίο σχεδιάστηκε από ιδιοκτήτες σκλάβων. Το όχι και τόσο νεκρό χέρι της μισαλλοδοξίας που χρησιμοποιείται για να δικαιολογήσει το Αφρικανικό Ολοκαύτωμα, επίσης ψήφισε υπέρ του Τραμπ.

Αυτή η αντεπανάσταση στο BLM επιτράπηκε να υποστεί μετάσταση σαν καρκίνος. Ο Μπάιντεν δεν το επιβράδυνε όταν προέτρεψε τους μπάτσους να πυροβολήσουν ανθρώπους στα πόδια τους, αντί στο στήθος ή το κεφάλι τους.

Η υποστήριξη των αντιδραστικών, όπως ο πρώην κυβερνήτης του Μίσιγκαν Rick Snyder, αναζητήθηκε με σπουδή από το κατεστημένο του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο Snyder ήταν ένας από τους εγκληματίες που ευθύνονταν για τη δηλητηρίαση των παιδιών στο Φλιντ. Πώς υποτίθεται ότι θα βοηθούσε η υποστήριξή του να κερδιθουν οι ψήφοι των φτωχών και των εργαζομένων για τους Joe Biden και Kamala Harris;

“Νόμος και τάξη” επί της ψηφοφορίας

Ο Τραμπ έκανε τις εκλογές δημοψήφισμα για το ρατσισμό. Επιτέθηκε στο κίνημα BLM και επευφημούσε τη δολοφονία από Αμερικανούς αστυνομικούς του αντιφασίστα ακτιβιστή Michael Reinoehl. Οι υποστηρικτές του Τραμπ ανακήρυξαν τον δολοφόνο δύο αντιρατσιστών στην Κενόσα, ως ήρωα.

Η αστυνομία της χώρας κινητοποιήθηκε υπέρ του Τραμπ. Μινεάπολη· Πόρτλαντ, Όρερ και Κενόσα, οι πόλεις όπου οι άνθρωποι επαναστάτησαν ενάντια στην αστυνομία, δαιμονοποιήθηκαν από τον Τραμπ και τις μαζορέτες του στο Fox News.

Οι λευκοί αποτελούν τουλάχιστον τα τρία τέταρτα του πληθυσμού στη Μινεσότα, το Όρεγκον και το Γουισκόνσιν. Παρά την επίθεση του Τραμπ, ο Μπάιντεν έχασε και τις τρεις πολιτείες.

Η καπιταλιστική οικονομική κρίση, η οποία ξεκίνησε ακόμα και πριν ξεσπάσει η πανδημία, ωφέλησε επίσης τον Τραμπ.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η μαζική ανεργία θα προκαλέσει αυτόματα τους εργαζόμενους να επαναστατήσουν. Αλλά μπορεί επίσης να τους αποθαρρύνει. Λόγω του εκτεταμένου στεγαστικού διαχωρισμού, η κύρια επαφή πολλών λευκών εργατών με Ασιάτες, Μαύρους, Ιθαγενείς και Λατίνους γίνεται στην εργασία. Οι απολύσεις ακυρώνουν αυτή τη σύνδεση.

Τα χιλιάδες οχυρά των εργατικών ενώσεων που καταστράφηκαν από τη σκόπιμη αποβιομηχάνιση συμβάλλουν επίσης στην πολιτική αντίδραση. Η απώλεια χιλιάδων μελών από την United Mine Workers στη ∆υτική Βιρτζίνια αποτέλεσε μεγάλο λόγο για τη μετακίνηση της πολιτείας στα δεξιά.

Το “Νόμος και τάξη” χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ως σύνθημα στις προεδρικές εκλογές του 1968. Τότε, το εργατικό κίνημα ήταν πολύ ισχυρότερο. Διεξήχθη μια μάχη της τελευταίας στιγμής, η οποία απέσυρε την ψηφοφορία στο Βορρά για τον φυλετικό διαχωρισμό από Τζορτζ Γουάλας, ο οποίος ήταν υποψήφιος πρόεδρος.

Μισό αιώνα αργότερα, οι μεγάλες απώλειες στην ένταξη στο συνδικάτο λόγω της αυτοματοποίησης και της παύσης λειτουργίας των εγκαταστάσεων κατέστησαν πολύ πιο εύκολο για τον Ντόναλντ Τραμπ να φτάσει στο Λευκό Οίκο.

Το κλείσιμο του χαλυβουργείου Βηθλεέμ το 1992 στο Johnstown, οδήγησε χιλιάδες μέλη συνδικάτων να μείνουν άνεργοι. Εξηγεί γιατί το 68% των ψήφων στην κομητεία Κάμπρια πηγαίνει στον Τραμπ.

Από την άλλη πλευρά, ο μετασχηματισμός του Λας Βέγκας σε πόλη συνδικάτων είναι ο λόγος που η Νεβάδα καταψήφισε τον Τραμπ.

Όχι στην πείνα, ναι στον αγώνα!

Έχουν περάσει πάνω από τρεις μήνες από τότε που η τελευταία ομοσπονδιακη επιταγή ανεργίας πήγε στους εργαζόμενους. Οι απαγορεύσεις των εξώσεων έχει προγραμματιστεί να αρθούν με τις οικογένειες να πετάγονται στο δρόμο.

Εν τω μεταξύ, χίλιοι άνθρωποι την ημέρα πεθαίνουν από τον κορονοϊό.

Τα πράγματα δεν θα αλλάξουν με μαγικό τρόπο αν εκλεγούν οι Joe Biden και Kamala Harris. Οι εργαζόμενοι και οι καταπιεσμένοι άνθρωποι πρέπει να κινητοποιηθούν.

Ο μόνος λόγος που το Κογκρέσο ενέκρινε τις επιταγές ανεργίας των 600 δολαρίων την εβδομάδα ήταν επειδή οι καπιταλιστές φοβούνταν ότι εκατομμύρια εργαζόμενοι θα απολύονταν ξαφνικά. Πρέπει να τους κάνουμε να μας φοβίσουν ξανά.

Πριν από 90 χρόνια, όταν ξέσπασε η Μεγάλη Ύφεση, δεν υπήρχε αποζημίωση ανεργίας ή επιταγές τροφίμων (που τώρα ονομάζονται παροχές SNAP).

Το Κομμουνιστικό Κόμμα και τα Συμβούλια Ανέργων ύψωσαν το σύνθημα, “Μην πεινάτε, πολεμήστε!” Εκατομμύρια άνθρωποι αγωνίστηκαν για θέσεις εργασίας και το δικαίωμα οργάνωσης σε συνδικάτα.

Πρέπει να κάνουμε το ίδιο σήμερα. Ο αγώνας είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους Μαύρους, Ιθαγενείς και Λατίνους ψηφοφόρους που έκαναν τη διαφορά σε Τζόρτζια, Πενσυλβάνια, Μίσιγκαν, Γουισκόνσιν, Νεβάδα και Αριζόνα. Χτύπησαν τον Τραμπ στα μούτρα!

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ