San Isidro: Ένα μουσικό αντεπαναστατικό κίνημα στην Κούβα, του Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη, 09 Δεκεμβρίου 2020 12:12 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)
San Isidro: Ένα μουσικό αντεπαναστατικό κίνημα στην Κούβα, του Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη

Ο Κουβανός καλλιτέχνης Luis Manuel Otero Alcántara και ο ακαδημαϊκός Anamely Ramos González είναι κρατούμενοι για λόγους συνείδησης, φυλακισμένοι αποκλειστικά λόγω των πεποιθήσεών τους, και πρέπει να τους επιτραπεί άμεση πρόσβαση σε επικοινωνία με τον έξω κόσμο και να απελευθερωθούν”, έγραψε η Διεθνής Αμνηστία για τα δύο μέλη της “μουσικής κολεκτίβας” San Isidro που συνελήφθησαν από τις κουβανικές αρχές. Μεταξύ των αιτημάτων τους, απαιτούν την αποφυλάκιση του ράπερ Denis Solis, ο οποίος συνελήφθη μαζί με άλλα μέλη του San Isidro, καθώς επιχειρούσαν να υλοποιήσουν απαγορευμένη συναυλία, κατά παράβαση των πρωτοκόλλων υγείας για το COVID-19.

Λες και ήταν έτοιμοι από καιρό, ένα τσουνάμι αναρτήσεων αλληλεγγύης από τον καπιταλιστικό τύπο των ΗΠΑ και ελεγχόμενες από αυτές ΜΚΟ, στάθηκαν στο πλευρό της “ελευθερίας της έκφρασης” και των “πολιτικών κρατουμένων του κουβανικού καθεστώτος”, στρώνοντας το έδαφος για ένα πορτοκαλί αντεπαναστατικό κίνημα.

 

Καλλιτέχνες” στην υπηρεσία των ΗΠΑ

Ο Luis Manuel Otero Alcántara έχει την υποστήριξη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αβάνα, το προφίλ της οποίας στο facebook έχει σπεύσει πολλές φορές να υποστηρίξει το San Isidro. Ο ίδιος ο Solis παραδέχεται σε βίντεο κατά την διάρκεια της ανάκρισής του ότι έρχεται σε επαφή με τον José Luis Fernández Figuera, έναν Κουβανό τρομοκράτη που ζει στο Μαϊάμι των ΗΠΑ. Ο τελευταίος είναι μέλος μιας οργάνωσης που ονομάζεται Lonely Wolves, η οποία έχει προχωρήσει από το 2017 σε πράξεις σαμποτάζ, με στρατολόγηση νεαρών ώστε να προχωρήσουν σε υλικές ζημιές. Μαζί με ένα άλλο μέλος αυτής της αντι-κουβανικής ομάδας, τον Iván Leyva Basulto, ο Jorge Luis είχε ήδη οργανώσει και χρηματοδοτήσει το 2017 την καύση μιας αποθήκης του Basic Electric Organisation, μια ιατρική πολυκλινική και μια δευτεροβάθμια σχολικής τάξης, στο δήμο Σαν Μιγκέλ ντελ Πάντρον της Αβάνας. Σε μια από τις ζωντανές μεταδόσεις τους, ένα μέλος του αντεπαναστατικού κινήματος χαιρέτισε τον τρομοκράτη William González Cabrera, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη χρηματοδότηση επιθέσεων σε εγκαταστάσεις στην Κούβα, όπως την πυρπόληση μιας καφετέριας, ενός κουρείου και ενός καταστήματος γειτονιάς. Ένα άλλο μέλος της ομάδας ρωτούσε για τις ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιηθούν με την χρήση βομβών μολότοφ. Στο βίντεο της ανάκρισής του, ο Denis Solís παραδέχεται πως το μόνο πράγμα που τον ενδιέφερε ήταν να δυσφημήσει την εικόνα της κουβανικής κυβέρνησης για τα χρήματα, κατόπιν εντολών από τον Jorge Luis Fernández Figuera. Σε προηγούμενο βίντεο κατά την διάρκεια της σύλληψής που πραγματοποιήθηκε κατόπιν της άρνησης του να παρουσιαστεί στις αρχές για να αποκαλύψει τη σχέση του με τους τρομοκράτες του Μαϊάμι, ακούγεται να φωνάζει ότι ο πρόεδρός του είναι ο Ντόναλντ Τραμπ και ότι εδώ στην Κούβα δεν αναγνωρίζει πρόεδρο.

Eικόνα 1: Συνάντηση των αντεπαναστατικών μισθοφόρων του Κινήματος San Isidro με το Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS), Luis Almagro, στην Ουάσιγκτον. | Φωτογραφία: Granma

 

Το δεύτερο αίτημα του κινήματος San Isidro, είναι η εξάλειψη των καταστημάτων που χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό νόμισμα MLC, ένα μέτρο που κατέστη αναγκαίο λόγω της εντατικοποίησης του οικονομικού εμπάργκο και των κυρώσεων από τις ΗΠΑ που κορυφώθηκαν κατά την πανδημία του COVID-19(Βλ. στο βιβλίο “COVID-19: O ιός των αντιθέσεων”, στο κεφάλαιο “Πολιτικές εμπάργκο”). Τα ίδια άτομα που κάνουν αυτή το κάλεσμα, αγοράζουν τρόφιμα που εισάγονται από το εξωτερικό μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών, ενώ υποτίθεται πως έκαναν απεργία πείνας και δίψας. Σύμφωνα με το Caribbean Council, οι απόφαση των ΗΠΑ να επεκτείνουν τις κυρώσεις τους στο κουβανικό σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών , επηρεάζει τα νοικοκυριά της Κούβας, στην λήψη εμβασμάτων από το εξωτερικό. Η κάρτα MLC έγινε εξαιρετικά δημοφιλής κατά τη διάρκεια της πανδημίας μετά από απόφαση της κουβανικής κυβέρνησης να επιτρέψει την αποδοχή της σε καταστήματα και για διαδικτυακές αγορές αντικειμένων όπως φαγητό, οικιακές συσκευές, ανταλλακτικά αυτοκινήτων και πολλά άλλα είδη. Ο Πρόεδρος Τραμπ είπε πρόσφατα ότι η κυβέρνησή του “δεν θα άρει κυρώσεις έως ότου απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι, οι ελευθερίες του συνέρχεσθαι και της έκφρασης, όλα τα πολιτικά κόμματα νομιμοποιηθούν και προγραμματιστούν ελεύθερες εκλογές”. Οι San Isidro δρουν ως μισθοφόροι των ΗΠΑ, στο παιχνίδι εκβιασμού της Κουβανικής Επανάστασης. 

Εικόνα 2: "Απεργία πείνας και δίψας" με ντελίβερι(Φωτογραρία: Granma)

 

NED και USAID στο πλευρό της...τέχνης

Από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε πρόεδρος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει διαθέσει τουλάχιστον 39.805.602 δολάρια στην Οργάνωση των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Διεθνή Ανάπτυξη(USAID) και 11.604.306 δολάρια στο Εθνικό Ταμείο για την Δημοκρατία(NED) για προγράμματα που σχετίζονται με την Κούβα. Αρκεί να ανατρέξουμε στους τέσσερις από τους πέντε πρώτους αποδέκτες της χρηματοδότησης του NED, για να διαπιστώσουμε ότι τα αμερικάνικα δολάρια πηγαίνουν μεταξύ άλλων για την υποστήριξη του αντεπαναστατικού κινήματος. Πρώτο σε χρηματοδότηση έρχεται το Cuban Democratic Intitute(3.900.000$), στην αρχική σελίδα του οποίου βρίσκουμε άρθρα με τίτλο “Οι απεργοί του Κινήματος του San Isidro ζητούν διεθνή απομόνωση του καθεστώτος Κάστρο. Ας τους ακούσουμε” και “Γιατί ο σοσιαλισμός δεν είναι η σωστή επιλογή; | Αποκαλύπτοντας την Κούβα”. Ο Διεθνής Όμιλος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στην Κούβα(τρίτος σε χρηματοδότηση με1.380.000), έχει αφιερώσει όλη την αρχική σελίδα του στην υποστήριξη των αντεπαναστατών. To ίδιο ισχύει και για την ιστοσελίδα CubaNet(1.350.000) και για το Αsociacion diario de Cuba.

Μεταξύ των χρηματοδοτήσεων των ιμπεριαλιστών διακρίνουμε και μια ιδιαίτερη αγάπη προς την τέχνη, στο βαθμό που μπορεί να εργαλειοποιηθεί στην κατεύθυνση της αντεπανάστασης. Μεταξύ των πολιτιστικών οργανώσεων που λαμβάνουν χρηματοδότηση συναντάμε την Cultura Democratica AC(95.212$), η οποία σύμφωνα με την ενημέρωση του 2019 “ανέλαβε να συνεργαστεί με μια ομάδα ανεξάρτητων καλλιτεχνών στην Κούβα για να τους βοηθήσει να αναπτύξουν καλλιτεχνικά έργα σε θέματα που σχετίζονται με τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ιστορική μνήμη”. Το Cuban Soul Foundation(150.322$), αναφέρεται στην χρηματοδότηση του 2019 πως πληρώθηκε με στόχο “την ενίσχυση ανεξάρτητων Κουβανών καλλιτεχνών για την προώθηση των δημοκρατικών αξιών”, με στόχο να “ενισχύσει τα τέσσερα πιο επιτυχημένα ανεξάρτητα πολιτικά κέντρα και στούντιο“, την “διεξαγωγή ανεξάρτητων εκδηλώσεων και την παραγωγή ενός περιοδικού χιπ-χοπ”. Mέσα από χρηματοδοτούμενες συναυλίες και μουσικά εκπαιδευτικά κέντρα, ένας αριθμός “αντισυμβατικών” ραπ καλλιτεχνών, κυριολεκτικά στρατολογείται από τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό για να προπαγανδίσει την καπιταλιστική “δημοκρατία” και την “ελευθερία της έκφρασης”. Στον αντίποδα, Οργανισμός Ραπ της Κούβας κατήγγειλε την εργαλειοποίηση της ραπ μουσικής ως άλλοθι για αντεπαναστατική δράση: “Η φωνή ενός αρχάριου χωρίς ένα παγιωμένο υλικό εργασίας δεν μπορεί να επικαλείται ως εκπρόσωπος της χιπ χοπ μας, πολύ λιγότερο όταν είναι γνωστό ότι τα συμφέροντα που υπερασπίζεται είναι μέρος ενός ενορχηστρωμένου ανατρεπτικού σχεδίου κατά της Κουβανικής Επανάστασης". Στην λίστα των χρηματοδοτήσεων συναντάμε και την CubaLex, την ΜΚΟ στην οποία η Διεθνής Αμνηστία βασίζει την ανακοίνωσή της υπέρ των δύο “κρατουμένων συνείδησης” αντεπαναστατών.

Στην ίδια κατεύθυνση, έγγραφο της USAID από το 2009, αναφέρει:

“Δημόσιες πρωτοβουλίες υψηλού κύρους, όπως οι εκστρατείες αλληλεγγύης με διακεκριμένα δημόσια πρόσωπα, οι συναυλίες αλληλεγγύης και οι καλλιτεχνικές εκθέσεις, οι τηλεοπτικές διαφημίσεις δημόσιου συμφέροντος, κλπ., είναι έγκυρες επιλογές, καθώς οι τομείς της διεθνούς κοινότητας είναι τώρα πολύ πιο πρόθυμοι να συμμετάσχουν στη δημόσια κριτική του καθεστώτος και να αποδεχθούν την ανάγκη να σταματήσουν οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων στην Κούβα και να υποστηρίξουν ανεξάρτητες προσπάθειες υπέρ της δημοκρατίας”.

Προσθέτει μάλιστα την σημασία της στρατολόγησης μεμονωμένων καλλιτεχνών και συγκροτημάτων μέσα από ένα “Πρόγραμμα δυναμικών πολιτιστικών ανταλλαγών”. Στο στόχαστρο μπαίνει η νεολαία της Κούβας, με το έγγραφο της USAID να αναφέρει:

Η προσέγγιση προς τους νέους της Κούβας αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ευκαιρίες για την επίσπευση του τέλους του καθεστώτος. Περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού της Κούβας είναι κάτω των 35 ετών. Αυτή η γενιά έχει την πιο αδύναμη προσκόλληση στην επανάσταση του Κάστρο. Ακόμη και με την παραδοχή της κουβανικής κυβέρνησης, η απάθεια και η δυσαρέσκεια είναι ενδημική σε αυτό το τμήμα του πληθυσμού. Ωστόσο, τα αμερικανικά και τα διεθνή δημοκρατικά προγράμματα υπέρ της δημοκρατίας που στοχεύουν στην κουβανική νεολαία, η παρακίνησή τους και η κινητοποίησή τους είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Ωστόσο, οι νέοι υπήρξαν σημαντικοί καταλύτες για την αλλαγή του καθεστώτος σε άλλες χώρες, βοηθώντας ενοποίηση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, ιδίως στην πρώην Γιουγκοσλαβία, τη Σλοβακία και πρόσφατα στη Γεωργία”.

Εικόνα 3: Προσφορές προς νεολαίoυς από τους χρηματοδότες μέσω κοινωνικών δικτύων:- Πυρπόληση περιπολικού αστυνομίας : 1.000 $- Πυρπόληση λεωφορείου αστυνομίας : 2.000 $- Πυρπόληση ανταλλακτηρίου συναλλάγματος: 5.000 $(στείλτε βίντεο Inbox)20 - 60 $ μονάδες στο κινητό σας, αν πετάξετε πέτρες σε ανταλλακτήριο (δεν χρειάζεται να φαίνεται το πρόσωπό σας στο βίντεο).

 

“Εκείνοι που σχεδίασαν την φάρσα του San Isidro, βρέθηκαν σε λάθος χώρα”

Οι ΗΠΑ βρίσκονται απέναντι σε μια μαζική εξέγερση μετά την δολοφονία του Αφροαμερικάνου Tζόρτ Φλόιντ και τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων φτωχών Αμερικάνων, κυρίως φτωχών και μειονοτήτων, από την επέλαση του COVID-19, με τον πρόεδρο Τραμπ να έχει απειλήσει πολλές φορές με κάθοδο του στρατού στο πλευρό της στρατιωτικοποιημένης αστυνομίας και των φασιστικών ομάδων που δολοφονούν διαδηλωτές. Εντούτοις, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δεν διστάζει να αναρτήσει προκλητική δήλωση καταδίκης “της σκληρής καταστολής του κουβανικού καθεστώτος στους ειρηνικούς διαδηλωτές”. Στην ίδια κατεύθυνση, ο Αναπληρωτής Υφυπουργός του Υπουργείου Υποθέσεων του Δυτικού Ημισφαιρίου Michael Kozak και η πρώην πρέσβης και συντονίστρια του Γραφείου Κουβανικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών Mara Tekach, παρενέβησαν υπέρ των λίγων εκατοντάδων διαδηλωτών. Το ίδιο έκανε και ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Φλόριντα και πολιτικός εκπρόσωπος του λόμπι του Μαϊάμι Μάρκο Ρούμπιο, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών Luis Almagro, ο οποίος εμπλέκεται στην συμμετοχή του φασιστικού πραξικοπήματος κατά του Έβο Μοράλες στην Βολιβία. Ο Αναπληρωτής Διευθυντής της USAID, J. Barsa, εξέφρασε όπως ήταν αναμενόμενο την υποστήριξή του στους υπαλλήλους του.

Απαντώντας στην παρεμβατικότητα των ΗΠΑ, ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκεζ δήλωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ψεύδεται όταν λέει ότι υποστηρίζει τους κατοίκους του νησιού αφού η κυβέρνησή του επιμένει να τους επιτεθεί με κάθε δυνατό τρόπο, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν και να σταματήσουν να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Κούβας. O Πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντιάζ-Κανέλ, δήλωσε πως “εκείνοι που σχεδίασαν την φάρσα του San Isidro, βρέθηκαν σε λάθος χώρα”. "Δεν δεχόμαστε παρέμβαση, προκλητικές ενέργειες ή χειραγώγηση. Ο λαός μας έχει όλο το θάρρος και την ηθική να αγωνιστεί για την καρδιά της Κούβας", πρόσθεσε. Ανακοίνωση υπέρ της Κούβας εξέδωσε και ο συντονιστής του Κινήματος Φιλίας και Αλληλεγγύης Βενεζουέλας-Κούβας, Yhonny Garcia Calles, εκφράζοντας την υποσήριξη της μπολιβαριανής επανάστασης και καταγγέλλοντας πως το San Isidro δεν αποτελεί αυθόρμητο κίνημα, αντίθετα, αλλά προωθείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με αποδεδειγμένους δεσμούς με διπλωματικούς αξιωματούχους από την Ουάσιγκτον στην Κούβα.

Τέλος, το Υπουργείο Πολιτισμού της Κούβας ανέφερε: “Κακοποιώντας τα εθνικα σύμβολα, ενεργώντας με βίαιο και χυδαίο τρόπο με στόχο να κερδίσουν την εξέχουσα θέση μεταξύ των γιάνκηδων αφεντικών τους για να πληρωθούν γι' αυτό, δεν επηρεάζουν μόνο τους επαναστάτες, οι οποίοι είναι η πλειονότητα, αλλά και εκείνους που δεν συμφωνούν με την Επανάστασή μας, αλλά είναι ειλικρινείς και αξιοπρεπείς άνθρωποι.

Αναγνώστηκε 1271 φορές
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.