13.8 C
Athens
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έξω η αστυνομία από τις σχολές! Λεφτά για την υγεία, όχι για την αστυνομία!

 

Νέοι/ νέες Κίνησης για ένα Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο

Τα σχέδια της κυβέρνησης για πανεπιστημιακή αστυνομία θα ανατραπούν!

 

Μια ημέρα μετά το όργιο αστυνομοκρατίας και αυταρχισμού με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας του Α. Γρηγορόπουλου  που οδήγησε σε εκατοντάδες συλλήψεις και προσαγωγές, η κυβέρνηση παρουσίασε τα σχέδια της για την πανεπιστημιακή αστυνομία με δημοσίευμα στην «Καθημερινή». Το δημοσίευμα αναφέρει ότι τα σώματα πανεπιστημιακής αστυνομίας θα αποτελούν σώμα της ΕΛ.ΑΣ το οποίο θα λογοδοτεί σε εκείνη και θα αποτελείται από 500-1000 νεοπροσληφθέντες αστυνομικούς οι οποίοι θα διαθέτουν γκλομπ και χειροπέδες ως βασικό εξοπλισμό. Επιπρόσθετα αναφέρεται ότι θα εφαρμόζεται υποχρεωτικός έλεγχος στις εισόδους των πανεπιστημίων με επίδειξη ειδικής κάρτας εισόδου καθώς και περίφραξη των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Τέλος, θα θεσπιστεί ειδικό πειθαρχικό δίκαιο για όλα τα ΑΕΙ με ποινές που θα αφορούν από περιστατικά βίας ως περιπτώσεις αντιγραφής και θα κυμαίνονται από επίπληξη μέχρι αποκλεισμό από εξετάσεις και διαγραφή απ’ τη σχολή. Το σχέδιο του Υπουργείου παρουσιάστηκε στις 8 Δεκεμβρίου από Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη σε Πρυτανικές Αρχές και ΠΟΣΔΕΠ.

 

Μετά την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, η κυβέρνηση προχωράει κανονικά στην υλοποίηση του σχεδιασμού της για αστυνομοκρατούμενα πανεπιστήμια αγνοώντας το φοιτητικό και εκπαιδευτικό κίνημα και τις διεκδικήσεις του αλλά ακόμα και τις ενστάσεις των ίδιων των Πρυτάνεων. Με αυτή τον τρόπο έρχεται να  επιβάλλει μια νέα πραγματικότητα για τα ελληνικά πανεπιστήμια. Μια πραγματικότητα καταστολής και ελέγχου στην οποία κάθε κίνηση των φοιτητών θα παρακολουθείται από οπλισμένους αστυνομικούς. Αυτές οι μεθοδεύσεις στοχεύουν στο τσάκισμα κάθε μορφής αντίδρασης μέσα στα πανεπιστήμια, στην περιστολή των συνδικαλιστικών και πολιτικών δικαιωμάτων των φοιτητών και κατ΄επέκταση στην πλήρη απονέκρωση των φοιτητικών συλλόγων, των συλλογικών τους διαδικασιών και τον αγωνιστικό/διεκδικητικό χαρακτήρα τους. Στοχεύουν στην κατάργηση της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, της άρθρωσης διαφορετικών αντιλήψεων από τους φοιτητές, τους εργαζόμενους στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τους πανεπιστημιακούς.

 

Κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘ δεν διστάζουν να εξαγγείλουν και να καταθέσουν ένα τέτοιο νομοσχέδιο εν μέσω πανδημίας, με τις σχολές κλειστές και με αδυναμία των συλλόγων των φοιτητών και των διδασκόντων να συνεδριάσουν και να αντιδράσουν σε μια τέτοια ακραία αντιδραστική πολιτική επιλογή. Αντιθέτως εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες που τους παρέχει η «ακινησία» της καραντίνας για να περάσουν αντιδραστικά νομοσχέδια «αναίμακτα» και με περιορισμένες αντιδράσεις όπως έκαναν και όλο το προηγούμενο διάστημα με την κατάθεση του αντεργατικού νομοσχεδίου Βρούτση και του νέου πτωχευτικού νόμου .

 

Τη στιγμή που οι υγειονομικοί στα υποστελεγχωμένα νοσοκομεία δίνουν μια άνιση μάχη χωρίς εξοπλισμό, που ο λαός αφήνεται στην τύχη του και πεθαίνει εκτός ΜΕΘ (βλ. 37χρονη στην Καβάλα), η κυβέρνηση έχει το θράσος να μιλάει για ακόμα περισσότερες προσλήψεις αστυνομικών τη στιγμή που δεν έχει δώσει ούτε ευρώ παραπάνω για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Την ίδια στιγμή που όσον αφορά την Παιδεία, όχι μόνο δεν προετοίμασε κατάλληλα τα σχολεία και τις σχολές με διορισμούς και παροχή κτηριακών υποδομών για σπάσιμο τμημάτων ώστε να ανοίξουν τον Οκτώβρη αλλά επένδυσε στην τηλεκπαίδευση. Υποβαθμίζοντας έτσι την εκπαιδευτική διαδικασία και οδηγώντας στον αποκλεισμό από αυτήν για οικονομικούς και τεχνικούς λόγους ένα πολύ μεγάλο κομμάτι μαθητών και φοιτητών. Το αποκορύφωμα είναι η ανακοίνωση για ακόμα μεγαλύτερη μείωση στους ήδη πετσοκομμένους προϋπολογισμούς των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

 

Το χουντικής έμπνευσης νομοσχέδιο επιχειρεί να ενισχύσει στην πράξη το δόγμα «νόμος και τάξη» της κυβέρνησης ΝΔ κατά το οποίο, σύμφωνα με τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ. Μ. Χρυσοχοΐδη,  «η Αστυνομία είναι το νέο ΕΣΥ» . Μετά τις αντιδημοκρατικές εκτροπές, την καταπάτηση του συντάγματος και την απόδοση μεγαλύτερης εξουσίας στην διεφθαρμένη αστυνομία πού ήδη αυθαιρετεί, έρχεται να επανασυγκροτήσει ένα νέο «Σπουδαστικό της Ασφάλειας» το οποίο δρούσε στα Πανεπιστήμια κατά την περίοδο της δικτατορίας και έδινε αναφορά στις Αρχές για την κινητικότητα μέσα σε αυτά ενώ προχωρούσε και σε συλλήψεις αντιφρονούντων φοιτητών .

 

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Οι φοιτητές , οι φοιτητικοί σύλλογοι καθώς και οι δυνάμεις που δρουν μέσα σε αυτούς οφείλουμε να αγωνιστούμε ενωτικά, μαζικά και ανυποχώρητα ενάντια στην περιστολή των δικαιωμάτων μας, ενάντια στην περαιτέρω υποτίμηση των σπουδών μας για το αναφαίρετο δικαίωμα σε υγεία, παιδεία, ελευθερία και ζωή με αξιοπρέπεια για ΟΛΟΥΣ και με ίσους όρους .

·         Ούτε σκέψη για πανεπιστημιακή αστυνομία! Οι σχολές ανήκουν στους φοιτητές και στους φοιτητικούς συλλόγους. Κάτω τα χέρια από τα Πανεπιστήμια!

·         Λεφτά για την ενίσχυση του ΕΣΥ και της Δημόσιας Παιδείας, για προσλήψεις υγειονομικού και εκπαιδευτικού προσωπικού και όχι για την Αστυνομία.

·         Αγώνας ενάντια στην αστυνομοκρατία, την καταστολή και την καταπάτηση των ελευθεριών μας!

 

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ