18.9 C
Athens
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανασκόπηση: Η αστυνομία στο Καπιτώλιο

 

Πηγή: The Guernica

Του Jonathan Ben-Menachem για το Τhe Appeal

Mέχρι σήμερα, τουλάχιστον 26 ορκισμένα μέλη της αμερικανικης αστυνομίας από τουλάχιστον 11 πολιτείες έχουν αναγνωριστεί από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και τα τοπικά ρεπορτάζ ως συμμετέχοντες στην πορεία της 6ης Ιανουαρίου προς υποστήριξη του Προέδρου Τραμπ, η οποία πυροδότησε ταραχές στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ. [Ενημέρωση, 15 Ιανουαρίου, 6:05 μ.μ.: Τρεις ακόμα αξιωματούχοι επιβολής νόμου, μεταξύ των οποίων ένας εισαγγελέας και ένας αναπληρωτής, έχουν αναφερθεί ότι παρευρέθηκαν στη συγκέντρωση, φέρνοντας το αριθμό συνολικά στα 32 άτομα από 15 πολιτείες]. Πέρα από αυτή την καταμέτρηση, αρκετοί πρώην αξιωματούχοι επιβολής νόμου παρευρέθηκαν στη συγκέντρωση, και ακόμα περισσότεροι σημερινοί αξιωματούχοι επιβολής νόμου βρίσκονται υπό έρευνα για δηλώσεις υπέρ της συγκέντρωσης.

Παρακάτω παρουσιάζεται μια ανασκόπηση της παρουσίας και της υποστήριξης της αστυνομίας, η οποία θα ενημερωθεί μόλις γίνουν διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες. Οι συγκεκριμένοι αξιωματούχοι επιβολής του νόμου δεν έχουν συνδεθεί με κινήματα λευκών ρατσιστών.

Ωστόσο, θα ήταν ανακριβές να πούμε ότι οι λευκοί ρατσιστές έχουν απλώς «διεισδύσει» στην αστυνομία, μια λέξη που χρησιμοποιήθηκε σε πρόσφατη ακρόαση στην υποεπιτροπή «Εποπτεία και Μεταρρύθμιση της Βουλής των Αντιπροσώπωντων Η.Π.Α.». Η αμερικανική αστυνομία έχει τις ρίζες της στη λευκή υπεροχή: πολλά σύγχρονα αστυνομικά τμήματα ξεκίνησαν ως περιπολίες αφιερωμένες στην τρομοκρατία και τη σύλληψη υποδουλωμένων ανθρώπων. Άλλες περιπτώσεις πάνε ακόμα πιο πίσω στην ιστορία, στην «επίβλεψη» των ιθαγενών πληθυσμών. Ο κύριος ρόλος της αστυνομίας είναι να προστατεύει τα συμφέροντα των άρχουσων τάξεων, και στο πλαίσιο μιας κοινωνίας που βασίζεται στον φυλετικό καπιταλισμό, αυτό σημαίνει ότι το στόχαστρο των αστυνομικών εστιάζει σε μη λευκές κοινότητες. Έχοντας υπόψη αυτή την ιστορία, το γεγονός ότι η αστυνομικοι από όλη τη χώρα συμμετείχαν στη συγκέντρωση Τραμπ απλά δείχνει πώς η λευκή υπεροχή είναι ενσωματωμένη στην ίδια τη λειτουργία της αστυνομίας.

Ο David Ellis, ο αρχηγός της αστυνομίας στο Troy του New Hampshire, παρευρέθηκε στη συγκέντρωση, αλλά είπε σε δημοσιογράφο του περιοδικού New York ότι ενώ καταδίκασε την επίθεση στο Καπιτώλιο, «υπάρχουν πολλοί υποστηρικτές του Τραμπ που είναι φοβεροί άνθρωποι, όπως εγώ.»

Το γραφείο του σερίφη της επαρχίας Bexar στο Τέξας ερευνά την παρουσία της υπολοχαγού Roxanne Mathai. Δημοσίευσε μια φωτογραφία ταραχοποιών στο μπαλκόνι του Καπιτώλου, αφότου κατάφεραν να περάσουν την αστυνομία, γράφοντας ως λεζάντα, «και μπαίνουμε μέσα με το πλήθος στις σκάλες, όχι μέσα στο καπιτώλιο όπως οι άλλοι». Η Mathai συνήθως έχει 70 έως 80 υπαλλήλους υπό τις διαταγές της.

Το Αστυνομικό Τμήμα του Zelienople(κοντά στο Pittsburgh) ερευνά την παρουσία του αστυνομικού Thomas Goldie. Μια φωτογραφία του δείχνει να φοράει ένα καπέλο που φαινόταν να λέει, «Τραμπ MAGA 2020 fuck your feelings.»

Ο Σερίφης Chris West της Καναδικής Κομητείας, Οκλαχόμα, παρευρέθηκε στη συγκέντρωση Τραμπ. O West αρνήθηκε ότι παρέβη τους νόμους, αλλά δύο δημοσιεύσεις από έναν διαγραμμένο λογαριασμό στο Facebook που φαινόταν να ανήκει σε αυτόν έγραφαν, «Είμαι εντάξει με το να χρησιμοποιήσω όλα τα απαραίτητα μέσα για να σώσω την Αμερική και να σώσω την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ… Θέλω αρκετoυς στο Κογκρέσο στη φυλακή, ή και χειρότερα.»

Οι New York Times ανέφεραν ότι ένας άνδρας ονόματι Jeff είπε σε έναν δημοσιογράφο ότι ήταν εκτός υπηρεσίας αστυνομικός στην Υόρκη της Πενσυλβάνιας. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εδώ που είναι πρόθυμοι να πάρουν εντολές», είπε. «Εάν δοθούν οι εντολές, ο λαός θα ξεσηκωθεί». Το τμήμα της Υόρκης εργάζεται για να επιβεβαιώσει αυτή την αναφορά με τις τοπικές αστυνομικές υπηρεσίες.

Το Αστυνομικό Τμήμα του Σιάτλ έθεσε δύο αξιωματικούς που παρευρέθηκαν στη συγκέντρωση σε διοικητική άδεια.

Το γραφείο του σερίφη της κομητείας Φράνκλιν στο Κεντάκι έθεσε σε αργία τον επιθεωρητή Jeff Farmer μετά την παρουσία του στηνσυγκέντρωση. Ο Farmer αρνήθηκε τη συμμετοχή του στις ταραχές ή σε οποιαδήποτε βία. Τοπικοί δημόσιοι συνήγοροι έγραψαν επιστολή στο Σερίφη Chris Quire  ισχυριζόμενοι ότι ο Farmer έχει κάνει πολλές δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκφράζοντας «σκεπτικισμό στον συστημικό ρατσισμό και τις ασυνείδητες προκαταλήψεις», ότι «παραιτήθηκε από το Αστυνομικό Τμήμα των Βερσαλλιών με αντάλλαγμα την μη περαιτέρω δίωξη ποινικών κατηγοριών εναντίον του», και επιπλέον ότι «έχει εμπλακεί σε πολλές περιπτώσεις που έχουν να κένουν με φυλετική στοχοποίηση και ρατσιστικό προφιλ.»  Ο Farmer είχε βραβευτεί ως αστυνομικός της χρονιάς για το έτος 2019.

Ο Λοχίας J. Robertson και ο αξιωματικός Jacob Fracker του Ρόκι Μάουντ της Βιρτζίνια, έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα μετά την προβολή φωτογραφιών μέσα από το Καπιτώλιο. «Δεν υπήρξαν συγκρούσεις με αστυνομικούς», ανέφερε ο Robertson αναφερόμενος στην αστυνομία του Καπιτώλου στις 6 Ιανουαρίου. «Η πόρτα ήταν ορθάνοιχτη και οι αστυνομικοί στην πραγματικότητα έδιναν μπουκάλια νερό σε όσους έρχονταν.» Σε μια δημοσίευση στο Facebook, ωστόσο, ο Robertson έγραψε: «Το CNN και η Αριστερά έχουν απλά τρελαθεί επειδή επιτεθήκαμε στην κυβέρνηση που είναι το πρόβλημα και όχι σε κάποια τυχαία μικρή επιχείρηση. Η δεξιά ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ κατέλαβε το γαμημέν@ Αμερικάνικο Καπιτώλιο. Συνεχίστε να μας δουλεύετε.»

Η επιθεωρητής της αστυνομίας της Φιλαδέλφειας Jennifer Gugger τέθηκε σε διαθεσιμότητα εν αναμονή έρευνας για την παρουσία της. Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, υπηρετούσε στη Μονάδα Ερευνών Νεοσύλλεκτων του τμήματος, και το  Philadelphia Inquirer αναφέρει ότι «μέχρι πρόσφατα, η φωτογραφία προφίλ της στο Facebook είχε να κάνει με το κίνημα συνωμοσίας QAnon».

Η αστυνομική δύναμη για την Αρχή Μεταφορών της Νοτιοανατολικής Πενσυλβάνια, στη Φιλαδέλφεια, διερευνά επίσης επτά αξιωματικούς οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, παρευρέθηκαν στη συγκέντρωση Τραμπ.

Το Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Υόρκης ανέφερε ότι ένας αστυνομικός που παρευρέθηκε βρίσκεται υπό έρευνα.

Το Αστυνομικό Τμήμα της κομητείας Anne Arundel, στο Maryland, έθεσε σε διαθεσιμότητα έναν υπάλληλο, ο οποίος φέρεται να παρευρέθηκε.

Το τμήμα του Charles County, επίσης στο Maryland, ερευνά την παρουσία ενός σοφρωνιστικού υπαλλήλου.

Ένας έφιππος αστυνομικός του Κεντάκι έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα καθώς η υπηρεσία διερευνά την παρουσία του.

Η Πολιτειακή Αστυνομία του Αρκάνσας δήλωσε στους Arkansas Times ότι δυο έφιπποι αστυνομικοί ζήτησαν άδεια για να παρευρεθούν στη συγκέντρωση Τραμπ.

Σύμφωνα με τον βουλευτή Tim Ryan του Οχάιο, δύο αστυνομικοί του Καπιτώλου τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και τουλάχιστον άλλοι 10 διερευνούνται σχετικά με τη στάση τους κατά τη διάρκεια των ταραχών. Ένας από τους δύο αξιωματικούς που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα φορούσε ένα καπέλο MAGA και «άρχισε να κατευθύνει τους ανθρώπους περιμετρικά του κτιριου». Aλλος έβγαλε μια selfie με ένα άτομο του όχλου. Περίπου 17 αστυνομικοί από το αστυνομικό τμήμα του Καπιτώλου βρίσκονται υπό έρευνα.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν επίσης αρκετοί πρώην αξιωματούχοι της αστυνομίας. Ο Jurell Snyder, ο οποίος ήταν αστυνομικός στο Όκλαντ της Καλιφόρνια, έδωσε συνέντευξη σε συνεργάτη του CBS KPIX εξηγώντας τη συμμετοχή του και την υποστήριξή του στους ταραξίες. «Τι νομίζετε ότι είναι χειρότερο,» ρώτησε τον Joe Vazquez, του KPIX, «να επιτίθεσαι στο Καπιτώλιο με σημαία ή να διαπράττεις προδοσία εναντίον της χώρας σου;» Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως αστυνομικός, ο Snyder σκότωσε ένα άτομο το 2007 και ένα άλλο το 2013. Αρκετοί σημερινοί αστυνομικοί του Όκλαντ εξέφρασαν την υποστήριξή τους για τις ακραίες θέσεις του Snyder στο Facebook, και το τμήμα διερευνά την πιθανή υποστήριξη των μελών του για σε ακροδεξιακινήματα.

Ο Butch Conway, πρώην σερίφης της επαρχίας Gwinnett της Georgia, παρευρέθηκε στη συγκέντρωση του Τραμπ αλλά αρνήθηκε ότι συμμετείχε σε οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα.

Η ομάδα ερευνών Documents ανέφερε ότι το Ταμείο Υπεράσπισης του Κράτους Δικαίου, σκέλος της Ρεπουμπλικάνικηες Ένωσης Γενικών Εισαγγελέων, εξέδωσε ηλεκτρονικό κάλεσμα ενθαρρύνοντας τους υποστηρικτές της να παρευρεθούν στη συγκέντρωση Τραμπ. Πολλοί αξιωματικοί που δεν παρευρέθηκαν στη συγκέντρωση εξέφρασαν την υποστήριξή τους σε δηλώσεις ή δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Συγκεκριμένα, ο John Catanzara, πρόεδρος της Αδελφότητας Αστυνομικής Τάξης του Σικάγου, έκανε διάφορα σχόλια στο σύνδεσμο του NPR, αναπαράγοντας τους αβάσιμους ισχυρισμούς του Τραμπ για νοθεία των ψηφοφόρων. «Είναι ανεξαρτητα άτομα», είπε. «Κάνουν αυτό που θέλουν. Και πάλι, εξέφραζαν απογοήτευση. Δικαιούνται να εκφράσουν την απογοήτευσή τους».

Στην Αριζόνα, ο Σερίφης της κομητείας Pinal, Mark Lamb αρνήθηκε την ευθύνη του Τραμπ για τη βίαιη επίθεση λευκων ρατσιστών. Σε μια εκδήλωση έξω από το Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου ο Lamb είπε, «Δεν ξέρω πόσο δυνατά πρέπει να φωνάξουμε πριν μας ακούσουν και ξέρουν ότι δεν θα τους ανεχόμαστε άλλο να αφαιρουν τις ελευθερίες μας.»

Ένας αξιωματικός της Μυστικής Υπηρεσίας ερευνάται για δημοσίευση στο Facebook προς υποστήριξη της διαδήλωσης. «Καλημέρα πατριώτες! Χθες ξεκίνησε όμορφα και ως συνήθως οι Antifa τα χάλασαν όλα και επιτέθηκαν στην αστυνομία και ένας βετεράνος της Πολεμικής Αεροπορίας δολοφονήθηκε», ανέφερε η δημοσίευση. «Ήρθε επιτέλους η ώρα της επίθεσης!!» (Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι αντιφασίστες ακτιβιστές συμμετείχαν στις ταραχές).

Στο Κάνσας, ένας υπαστυνόμος του γραφείου του σερίφη της επαρχίας Sedgwick εξέφρασε την υποστήριξή του μέσω Facebook. «Εάν είστε αστυνομικός στην Ουάσινγκτον, ή ομοσπονδιακός αξιωματικός που εργάζεται στο Καπιτώλιο, θυμηθείτε ότι οι άνθρωποι σε αυτές τις συγκεντρώσεις είναι με το μέρος σας», έγραψε ο Jason Gill. «Θυμήσου τον όρκο σου πριν τις διαταγές σου.»

Ο Σερίφης Dallas Baldwin της κομητείας Franklin του Οχάιο, απέλυσε έναν δημόσιο πληροφοριοδότη επειδή έγραψε μια δημοσίευση στο Facebook που επέκρινε την αστυνομία του Καπιτώλου για την αποτυχία της να σταματήσει τους ταραξίες του Τραμπ από το να παραβιάσουν το κτίριο. «Εάν επρόκειτο για διαδήλωση του BLM, θα βλέπαμε τανκς και μαζικά θύματα», έγραψε. «Λευκή ανωτερότητα στην χειρότερη μορφή της».

Πλήρης κατάλογος των δηλώσεων αστυνομικών προς υποστήριξη της συγκέντρωσης διατίθεται σε αυτό το φύλλο:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1nmvouTFgTjlFDHo_dX7tvPQv9NTWs-0jkZ2Ju8hQk8w/edit#gid=0

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ