11.4 C
Athens
Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο πρωθυπουργός νεροκουβαλητής των αεροπορικών εταιρειών για τα διαβατήρια εμβολίων, της Ελένης Μπαρμπαλιά

Το προηγούμενο δεκαήμερο μονοπώλησε τα δελτία ειδήσεων και το διαδίκτυο η δήλωση Μητσοτάκη για το διαβατήριο εμβολίων. Η δήλωση αυτή βέβαια δεν έμεινε στα μικρόφωνα των ρεπόρτερ. Η ελληνική Κυβέρνηση είχε ήδη στείλει επιστολή, προς τους ηγέτες των χωρών της ΕΕ, για την εισαγωγή ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού για τη «διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19», πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση στην ΕΕ.

Αναλυτικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας την «επείγουσα ανάγκη να υιοθετηθεί από την Ε.Ε. μια κοινή αντίληψη για το πώς πρέπει να δομηθεί ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού έτσι ώστε να γίνει αποδεκτό σε όλα τα κράτη – μέλη».

Η πρόταση Μητσοτάκη δεν ήταν νέα, ούτε έπεσε στο τραπέζι ως κεραυνός εν αιθρία. Η συζήτηση για ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού είχε ήδη ξεκινήσει στις αρχές Δεκεμβρίου στην Μεγάλη Βρετανία με την έναρξη του εμβολιασμού κατά του Covid-19 στην χώρα. 

Στην ιστοσελίδα «Air News» 1η Δεκεμβρίου 2020 υπάρχει άρθρο των Financial Times με τίτλο: Μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού θα ταξιδεύουν οι πολίτες. Στο άρθρο αναφέρονταν ότι ήδη αεροπορικές εταιρείες θα αξιώνουν από τους επιβάτες τους να έχουν μαζί τους αποδεικτικό στοιχείο ότι εμβολιάστηκαν κατά του κορονοϊού. Το μέτρο αυτό ίσως επεκταθεί και σε εργασιακούς χώρους αλλά και σε ξενοδοχεία και θέατρα όπου όσοι θα εισέρχονται θα πρέπει να προσκομίζουν απόδειξη ανοσίας. 

Στους προβληματισμούς που έθεταν οι κυβερνήσεις για το θέμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, πως δηλαδή οι πολίτες θα επιτρέπουν να αποθηκεύονται προσωπικά τους στοιχεία σε τεράστιες βάσεις δεδομένων, και πως αυτά τα δεδομένα δεν θα πέσουν σε χέρια που δεν θα έπρεπε να πέσουν,  5 αεροπορικές εταιρείες, που θέλουν να προχωρήσουν το σχέδιο αυτό.  δήλωναν ότι σκοπεύουν να φτιάξουν ένα ψηφιακό πάσο για τους επιβάτες τους,χρησιμοποιώντας  μια πλατφόρμα, την CommonPass, που αποθηκεύει μόνο περιορισμένα δεδομένα στο κινητό του επιβάτη, έναν κώδικα QR ο οποίος δείχνει ότι πληροί τις προϋποθέσεις για είσοδο.

H Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών, από τον Δεκέμβρη, ένα μήνα πριν τις δηλώσεις Μητσοτάκη και την σχετική επιστολή προς τους πρωθυπουργούς της ΕΕ ενημερώνει ότι για να μπει τέλος στο «Γολγοθά» των αεροπορικών εταιρειών οι οποίες ασφυκτιούν εξαιτίας της κρίσης της Covid-19, αλλά και εκατομμυρίων ανθρώπων που πρέπει να ταξιδεύουν, ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες ότι βρίσκεται «στην τελική φάση ανάπτυξης» μιας εφαρμογής «ψηφιακού διαβατηρίου» για κινητές συσκευές που θα ενημερώνει τις αεροπορικές εταιρείες εάν οι διεθνείς ταξιδιώτες έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού.

Η εφαρμογή αυτή έχει στόχο «να οδηγήσει τους ανθρώπους να ταξιδεύουν ξανά με ασφάλεια», σύμφωνα με τον Νικ Καρίν της IATA, «δίνοντας στις κυβερνήσεις την εμπιστοσύνη ότι τα συστηματικά τεστ κοροναϊού μπορούν να αντικαταστήσουν την υποχρεωτική καραντίνα». Το ωραίο είναι ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας που δεν έχει επιδείξει καμία μέριμνα για μαζικό εμβολιασμό και τεστ, ούτε καν στους χώρους εργασίας μεγάλων εργασιακών μονάδων ενώ οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τα μέσα προστασίας από τον κορωνοϊό, γίνεται νεροκουβαλητής της ΙΑΤΑ και των προτάσεων της. 

Πόσο τυχαίο είναι ότι οι δηλώσεις Μητσοτάκη κυκλοφορούν παράλληλα με την είδηση της κατακόρυφης πτώσης της διεθνούς κίνησης στις αερομεταφορές; Η διεθνής κίνηση κατέγραψε πτώση κατά 71,6% και 5,06 εκατ. επιβάτες, ενώ αντίστοιχη ήταν η εικόνα και στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών που σημείωσε το μήνα Απρίλιο πτώση 68,4%.

Ναι! Ο Πρωθυπουργός της χώρας που το δημόσιο σύστημα υγείας κάθε μέρα αποσαθρώνεται με τους χρόνια πάσχοντες και ασθενείς να μην μπορούν να κλείσουν τακτικά ραντεβού για τη συστηματική παρακολούθησή τους και θεραπεία τους στα εξειδικευμένα Κέντρα και στις μονάδες του ΕΣΥ, ο Πρωθυπουργός της χώρας που μετατρέπει σε σώου την έναρξη των εμβολιασμών για μία νόσο Covid 19, που έχει στοιχίσει χιλιάδες ζωές στη χώρα μας και εκατοντάδες χιλιάδες ζωές σε όλο τον κόσμο δεν έμεινε σε μία απλή δήλωση αλλά απέστειλε επίσημη επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ε.Ε. η οποία συζητείται σήμερα 21 Ιανουαρίου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Η πρόταση Μητσοτάκη βρίσκει τις χώρες της ΕΕ με αντικρουόμενες απόψεις για το ζήτημα που έχει απασχολήσει την διεθνή κοινότητα στο παρελθόν σε εποχές πανδημιών ή επιδημιών όπως ο «Κίτρινος Πυρετός». Ήδη ανάλογη πρόταση είχε τεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το έτος 2003 όταν εκδηλώθηκε χολέρα κατά τη διάρκεια μιας πτήσης Βρυξελλών — Τορίνο σε έναν σενεγαλέζο επιβάτη. Τότε η πρόταση για υγειονομικό διαβατήριο στους πολίτες τρίτων χωρών είχε απορριφθεί. Εν μέσω της πανδημίας Covid χώρες όπως Βέλγιο, Ισπανία και η Ουγγαρία έχουν εμφανιστεί σε κάθε περίπτωση θετικές στην ιδέα , ενώ η Γαλλία, μια χώρα με μεγάλο ποσοστό «σκεπτικιστών του εμβολίου», εμφανίζεται αρνητική. Από τις πρώτες κιόλας συζητήσεις γύρω από αυτό το ζήτημα, το Παρίσι έκρινε απαραίτητο να υπενθυμίσει πως «η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων δεν θα έπρεπε να εξαρτάται από ένα πιστοποιητικό» ενώ αυτή η συζήτηση έχει ήδη ανοίξει στους επιστήμονες και στην κοινωνία. 

Βέβαια, κουβέντα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την «ταμπακέρα». Χρόνια πάσχοντες τρέμουν για την πορεία της υγείας τους με τη συνεχή αναβολή της σωστής λειτουργίας των μονάδων τους στο ΕΣΥ και με τον υπουργό Υγείας και κυβερνητικούς κύκλους να θέλουν να παρουσιάζουν το εμβόλιο ως πανάκεια που θα ξορκίσει το «κακό».

Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας διαλυμένη, με ευθύνες όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, με αποδεκατισμένο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να μην μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες πρόληψης στον γενικό πληθυσμό ούτε να επιτελέσει το σημαντικό έργο που θα έπρεπε να προσφέρει εξ αντικειμένου στον γενικό σχεδιασμό του εμβολιασμού για τη νόσο COVID -19. Οι ιδιώτες γιατροί καταγγέλλουν μέσω του ΠΙΣ και των Συλλόγων τους την ταλαιπωρία που υφίστανται για τον εμβολιασμό τους αφού δεν υπάρχει εξειδικευμένο σχέδιο για τον σκοπό αυτό. 

Την ίδια στιγμή που ο Πρωθυπουργός υπηρετεί την αύξηση του τζίρου των αεροπορικών εταιρειών, η Γενική Συνέλευση του νοσοκομείου της Νίκαιας καταγγέλλει τους εκβιασμούς, που υφίστανται οι ειδικευόμενοι από την Διοίκηση του Νοσοκομείου για να αφήσουν τις κλινικές στις οποίες περιθάλπουν ασθενείς και την εκπαίδευσή τους στην ειδικότητά τους. Οι γιατροί επίσης καταγγέλλουν ότι με εντολές γιατροί αναισθησιολόγοι «απάγονται|» στην κυριολεξία για να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα εμβολιασμού γειτονικού νοσοκομείου. Η κυβέρνηση θέλει να μας πείσει για το άριστο ενός σχεδιασμού που έχει αφήσει απ’ έξω τους κατοίκους των κυκλαδίτικων νησιών και τα Δωδεκάνησα υποχρεώνοντας τους ηλικιωμένους κατοίκους να ταξιδεύουν εν μέσω κακοκαιρίας στα 2 όλα κι όλα νοσοκομεία-εμβολιαστικά Κέντρα που διαθέτει η νησιωτική Περιφέρεια. Αστειότητες, που μπορεί να αποβούν μοιραίες για τον πληθυσμό των νησιών. 

Το μέλλον προδιαγράφεται ζοφερό, ανεξαρτήτως κορονοϊού, όχι μόνο για τους συχνές χρήστες υπηρεσιών υγείας αλλά και τον γενικό πληθυσμό εάν δεν ορθωθεί ένα μαζικό κίνημα υγειονομικών και χρονίως πασχόντων για να αποτρέψει τα επικίνδυνα σχέδιά τους.

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ