Δημοψήφισμα: Η μισάνοιχτη πόρτα της διαπραγμάτευσης. Του Στέλιου Χρονόπουλου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2015 01:37 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Δηλώσεις, δημοσιεύματα, διαρροές και πληροφορίες για τηλεφωνικές συνομιλίες και επικείμενες συναντήσεις διαμορφώνουν μια ρευστή και πολύπλοκη εικόνα, η οποία ωστόσο μπορεί να συνοψιστεί καταρχήν σε μια προφανή διαπίστωση: η διαπράγματευση συνεχίζεται. Χαρακτηρίζεται όμως από ενδιαφέρουσες αντιφάσεις.

 

 

Η Κ. Λαγκάρντ είναι στενοχωρημένη, μα περιμένει να γυρίσει η ελληνική κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η συντηρητική γερμανική εφημερίδα Φρανκφούρτερ Αλλγκεμάινε τονίζει σε διάφορα άρθρα με συνέπεια ότι μια ελληνική χρεωκοπία δεν είναι και κανένας σπουδαίος οικονομικός κίνδυνος, παρουσιάζει όμως αναλυτικά την εκτίμηση για τις ζημίες στον γερμανικό προϋπολογισμό σε περίπτωση που πτωχεύσει η Ελλάδα, ζημιές που φτάνουν στα 87 δισ. Κι ενώ ο Σόιμπλε θέλει να εμφανίζει ότι δεν υπάρχει πια δρόμος επιστροφής, άλλοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης, με τους Γιούνκερ και Μοσκοβισί πρώτους-πρώτους κάνουν σαφώς προπαγάνδα υπέρ του «ναι», αποδεικνύοντας στην πράξη ότι αντιμετωπίζουν το δημοψήφισμα ως διαπραγματευτική κίνηση και σίγουρα όχι σαν το τέλος του κόσμου.

 

Δηλώσεις, δημοσιεύματα, διαρροές και πληροφορίες για τηλεφωνικές συνομιλίες και επικείμενες συναντήσεις διαμορφώνουν μια ρευστή και πολύπλοκη εικόνα, η οποία ωστόσο μπορεί να συνοψιστεί καταρχήν σε μια προφανή διαπίστωση: η διαπράγματευση συνεχίζεται, η αρκετά εντυπωσιακή κίνηση του Γιούρογκρουπ να συνεδριάσει προχτές χωρίς τον έλληνα υπουργό εξωτερικών είναι απλώς μέρος της. Η κλειστή πόρτα μένει (τουλάχιστον) μισάνοιχτη.

 

Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, χαρακτηρίζεται όμως από δύο ενδιαφέρουσες αντιφάσεις.

 

Η γραμμή σύμφωνα με την οποία έχει εκλείψει η λογική βάση του δημοψηφίσματος, αφού η πρόταση των θεσμών είναι μια άλλη πια ή αφού από την 30η του Ιούνη το πρόγραμμα λήγει, άρα δεν υπάρχει καμία πρόταση πια, αντιφάσκει λογικά με την προπαγάνδιση για το «ναι» και τη διαβεβαίωση ότι, αν οι Έλληνες ψηφίσουν συνετά, όλα (ή σχεδόν όλα) είναι ακόμα εφικτά. Η δημοσίευση από τον Γιούνκερ του κειμένου-πρότασης των θεσμών, το οποίο δεν πρόλαβε να δει στην τελική του μορφή η ελληνική κυβέρνηση επειδή αποχώρησε, κάνει την αντίφαση αυτή ακόμα πιο έντονη.

 

Η δεύτερη αντίφαση αφορά τη μετατροπή του ερωτήματος σε ερώτημα για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Ενώ η καμπάνια των ΝΔ-Ποτάμι-ΠΑΣΟΚ υπέρ του «ναι» στηρίζεται κατά κύριο λόγο στη μετατροπή αυτή (τη «γραμμή» την είχε δώσει η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ με μήνυμά της στο twitter λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του Α. Τσίπρα για την πρόθεση διεξαγωγής δημοψηφίσματος τη νύχτα της Παρασκευής), ταυτόχρονα σε δηλώσεις τους αξιωματούχοι της ευρωζώνης τονίζουν με κάθε τρόπο ότι η Ελλάδα είναι και θα μείνει μέλος της. Έτσι σε αυτό το δημοψήφισμα μοιάζει να διακυβεύεται ταυτόχρονα το μείζον και το τίποτα σχεδόν.

 

Κατ᾽ αυτόν τον τρόπο οι δανειστές προετοιμάζονται για τη νέα, τελική φάση των διαπραγματεύσεων, ώστε να κλείσει, όπως κλείσει, το τρέχον προγράμμα «βοήθειας», και κυρίως για τη διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα, με δεδομένο ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι εντελώς ανοιχτό. Επιδιώκουν και μάχονται, εκτιμώ, να αποτρέψουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος (οπότε καρπώνονται σημαντικό πολιτικό όφελος), να εκμεταλλευτούν πολιτικά στο έπακρο ένα θετικό για αυτούς αποτέλεσμα ή, να αποσπάσουν μια διαχειρίσιμη νίκη του «όχι». Σε περίπτωση που οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα δεν τρομοκρατηθούν και ψηφίσουν με σημαντική πλειοψηφία «όχι», τότε οι δανειστές θα επιδιώκουν σχεδόν το αδύνατον: να μειώσουν την ισχύ του ερωτήματος και της απάντησης. Ένα ισχυρό «όχι», όσο διαφορετικές αφετηρίες κι αν έχει, θα είναι πρωτοφανές πολιτικό γεγονός, με συνέπειες για τη διεξαγωγή της ταξικής πάλης στην Ευρώπη.

 

 

 

 

 

Αναγνώστηκε 2546 φορές
KOMMON

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.