28.8 C
Athens
Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι συμφωνίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ανάμεσα στους τότε ηττημένους και στους τότε νικητές, ακυρώνονται

Στις αρχές της πρώτης εβδομάδας του Ιούλη του 2014 το Υπουργικό Συμβούλιο της Ιαπωνίας έδωσε το «πράσινο φως» για αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας που προσθέτουν νέα δεδομένα στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

….

 

 

Η κυβέρνηση του Σίνζο Αμπε προωθεί μια συνταγματική αναθεώρηση η οποία αίρει περιορισμούς που είχαν τεθεί μεταπολεμικά στη δυνατότητα της Ιαπωνίας να αναλάβει στρατιωτική δράση έξω από την ιαπωνική επικράτεια.

 

Το προτεινόμενο σχέδιο προβλέπει ότι ο στρατός αποκτά τη δυνατότητα δράσης εκτός συνόρων σε περίπτωση που υπάρχει «σαφής κίνδυνος» κατά του λαού και των συνταγματικών του δικαιωμάτων «στη ζωή, την ελευθερία και την επιδίωξη της ευτυχίας» εξαιτίας ένοπλων επιθέσεων στην Ιαπωνία ή σε χώρες που «έχουν στενούς δεσμούς» μαζί της. Ενδεικτική είναι και η απόφαση (τον περασμένο χειμώνα) της κυβέρνησης Αμπε να αυξήσει τις πολεμικές δαπάνες κατά 5% στο διάστημα 2014-2018. (Απόφαση να αυξήσει τις πολεμικές της δαπάνες πήρε την ίδια περίοδο και η Κίνα).

 

Και για να μην υπάρχει αμφιβολία για το επιδιωκόμενο, πριν μερικούς μήνες στο «Φόρουμ» για την Ασφάλεια που έγινε στη Σιγκαπούρη ο Αμπε είχε αποσαφηνίσει πως: «Οι εντάσεις ενισχύονται στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Θέλω να στείλω στον κόσμο το μήνυμα της ενεργού συμμετοχής της Ιαπωνίας σε μια ειρήνη, βασισμένη στη διεθνή συμμετοχή».

 

Η απόφαση του Τόκιο έρχεται σε μια περίοδο που οι «κόντρες» (και) στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού οι αντιπαραθέσεις τόσο στην Ανατολική όσο και στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, στις οποίες εμπλέκονται η Ιαπωνία, η Κίνα, αλλά και άλλες χώρες όπως οι Φιλιππίνες, Νότια Κορέα, Βιετνάμ, εντείνονται. Ο τεράστιος φυσικός πλούτος της περιοχής, η γεωστρατηγική της θέση προκαλούν το ενδιαφέρον μεγάλων πολυεθνικών όχι μόνο από την Ασία, αλλά και όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό άλλωστε «παρών» δηλώνουν και άλλες μεγάλες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ.

 

 

Το ενδιαφέρον για τη διεθνή «ασφάλεια»

 

Η συγκεκριμένη συνταγματική αναθεώρηση γίνεται ενώ ήδη αντίστοιχα «δικαιώματα» έχουν «ανακτήσει» και δυνάμεις όπως η Γερμανία, η οποία επίσης είχε υποστεί «περιορισμούς» στη διεθνή της στρατιωτική παρουσία μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πλέον, όμως, έχει ήδη αναλάβει ενεργό ρόλο σε ιμπεριαλιστικές αποστολές όπως αυτή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Μόλις πριν από τέσσερα χρόνια, τον Μάιο του 2010, ο τότε πρόεδρος της Γερμανίας Χορστ Κέλερ δήλωνε πως μια χώρα τόσο μεγάλη όσο η Γερμανία και εξαρτώμενη από το εξαγωγικό εμπόριο, πρέπει να είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία «προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, όπως για παράδειγμα τους ελεύθερους δρόμους του εμπορίου»!

 

Τέλος Ιούνη του 2014, ο πρόεδρος της Γερμανίας, που διαδέχθηκε τον Κέλερ, ο Γιοαχίμ Γκάουκ δήλωνε πως «Στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα ή για την επιβίωση αθώων ανθρώπων, είναι πολλές φορές αναγκαίο να πάρουμε τα όπλα!» επαναφέροντας το θέμα των στρατιωτικών επεμβάσεων της Γερμανίας σε ξένες χώρες. Τέσσερα μόλις χρόνια αργότερα λοιπόν από τις θυελλώδεις αντιδράσεις που προκάλεσε η δήλωση Κέλερ, τέσσερα χρόνια που ισοδυναμούν με δεκαετίες λόγω της κρίσης που έχει κάνει τη Γερμανία επικυρίαρχο όλης της Ευρώπης, που συγκυβερνούν οι δεξιοί με τους σοσιαλδημοκράτες στο Βερολίνο, μόνο η Αριστερά αντέδρασε μέσα στη Γερμανία! Κανένας άλλος, ούτε καν οι Πράσινοι!

 

Στο πλαίσιο και της διεθνούς οικονομικής κρίσης, συμμαχίες διαμορφώνονται και αναμορφώνονται, ισορροπίες διαταράσσονται και αποκαθίστανται.

 

Οι συμφωνίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ανάμεσα στους τότε ηττημένους και στους τότε νικητές, τους τότε συμμάχους και αντίπαλους, έχουν από καιρό πεθάνει. Στα ιμπεριαλιστικά επιτελεία αυξάνεται η στρατιωτική και διπλωματική κινητικότητα εξαιτίας της υποβόσκουσας και εξελισσόμενης κλιμάκωσης των αντιπαραθέσεων, της όξυνσης των ενδοκαπιταλιστικών αντιθέσεων, της «υπόγειας» διαμόρφωσης των αντίπαλων ενδοκαπιταλιστικών στρατοπέδων για την με κάθε μέσο νομή της λείας.

 

 

 

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ