1821: Η γνωστή άγνωστη επανάσταση

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο, 01 Ιανουαρίου 2022 12:43 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(1 ψήφος)
1821: Η γνωστή άγνωστη επανάσταση

 

Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ( 9 -12 Δεκεμβρίου) το Διεθνές συνέδριο με θέμα

 "1821: Η γνωστή-άγνωστη επανάσταση. Μια παράδοση ανταρσίας"

 

 Το “1821” τείνει να αντιμετωπίζεται άλλοτε ως ένα γεγονός αδιάφορο από την άποψη των χειραφετησιακών προκλήσεων της εποχής μας και άλλοτε ως αφορμή συλλογικής αυτοϋποτίμησης του νεοελληνικού λαού, την ίδια ώρα που ο κυρίαρχος λόγος αναδρομικά προβάλλει στην Ελληνική Επανάσταση την δικαιολόγηση σημερινών επιλογών τυχοδιωκτισμού στο εξωτερικό και ταξικής εμπάθειας στο εσωτερικό.

 

Στο διεθνές συνέδριο που διοργανώθηκε στους χώρους της Νομικής Σχολής Αθηνών και του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων επιχειρήθηκε μια εναλλακτική προσέγγιση, βασισμένη στην αντίληψη ότι η συζήτηση για την Ελληνική Επανάσταση είναι και πολιτικά επίκαιρη και ότι η διεξαγωγή της στο πλαίσιο μιας οπτικής “ιστορίας από τα κάτω”, ανοικτής στα διεθνή συμφραζόμενα της εποχής (ιδίως τα βαλκανικά, οθωμανικά και μεσογειακά) είναι δυνάμει αποκαλυπτική.

 

Οι επιστήμονες και ακτιβιστές που πήραν την πρωτοβουλία της διοργάνωσης αυτού του συνεδρίου, προέρχονται από διαφορετικά πεδία και ρεύματα σκέψης, συναντώνται όμως στην κοινή πεποίθηση ότι είναι δυνατή, ή μάλλον επιτακτικά αναγκαία, η παρέμβαση στη δημόσια συζήτηση για τα 200χρονα του “1821” με όρους οργανωτικής ανεξαρτησίας, ακαδημαϊκής αρτιότητας δίχως εσωστρεφή ακαδημαϊσμό, καθώς και πολύπλευρης προσέγγισης της νεοελληνικής εμπειρίας, με οδηγό την διαρκώς παρούσα εξεγερσιακή δυναμική της.

 

ΤΟ kommon.gr πρόβαλε το σημαντικό βαθμό γεγονός και θα συνεχίσει με παρουσιάση παρεμβασεων και συμπερασμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο αναρτούμε το βίντεο με την παρέμβαση του Σπύρου Αλεξίου, μέλους της ΣΕ του kommon και συγγραφέα του βιβλίου «21 ρωγμές στην επίσημη ιστορία για το 1821».

 

 

Αναγνώστηκε 172 φορές
KOMMON

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.