35.1 C
Athens
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κινητοποίηση καλλιτεχνών στο υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου


 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ

 

 Τα ανεπαρκή τελευταία μέτρα ενίσχυσης για τον Πολιτισμό αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά την αδιαφορία των αρμοδίων Υπουργείων να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα  επιβίωσης των εργαζομένων στον κλάδο μας, μέσα από τις ζοφερές συνθήκες που δημιούργησαν αφενός η υπερδεκαετής οικονομική κρίση και αφετέρου η υγειονομική κρίση η οποία διανύει τον τρίτο χρόνο διάρκειάς της. Παρά  ακόμη και τις διεθνείς αναφορές  για τα καταστροφικά αποτελέσματα στον Πολιτισμό σε όλο τον πλανήτη, η Κυβέρνηση πέρα από τη στοχοποίηση του κλάδου μας για τη δημιουργία των δικών της άλλοθι σε ότι αφορά τη λήψη μέτρων για περιορισμό της διασποράς  του ιού, επιμένει να μην λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα υποστήριξης των ανθρώπων του πολιτισμού. Παρακάμπτοντας  τα αιτήματά μας για οικονομική ενίσχυση για όλη τη διάρκεια της πανδημίας και ιδιαίτερα την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους μήνες Αύγουστο έως και Δεκέμβριο του 2021, προσφέρει το αντίδωρο  του μηνός Ιανουαρίου 2022.

 

Με βάση και την από 6 Φεβρουαρίου 2022 ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας για το εποχικό επίδομα και την καταχώρηση των ενσήμων από την αποζημίωση ειδικού σκοπού, είναι καταφανής η σύγχυση και η αναποτελεσματικότητα των εφαρμογών τους για την υλοποίηση έστω και αυτών των ανεπαρκών μέτρων που αποφασίζουν. Στις 28-2-2022 είναι η καταληκτική ημερομηνία αιτήσεων για το εποχικό επίδομα και ουσιαστικά δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ό,τι αφορά  την καταχώρηση των ενσήμων από την αποζημίωση ειδικού σκοπού.  Θολή ακόμη παραμένει και  η ένταξη στο ταμείο ανεργίας  αφού σε πολλούς συναδέλφους τα ένσημά τους δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί στο σύστημα. Πολλά δε από τα ένσημα που έχουν ήδη εμφανιστεί (2020) είναι με διαφορετικό κωδικό και παράγουν αποκλεισμούς στο εποχικό επίδομα, ενώ δεν έχουν εμφανιστεί τα ένσημα μέσω του μητρώου για το έτος 2021. Παράλληλα το Υπουργείο Πολιτισμού  ετοιμάζει απ’ ότι πληροφορούμαστε αλλαγές για το ασφαλιστικό μας για τις οποίες δεν έχουμε λάβει καμία ενημέρωση.

 

Σε παγκόσμιο επίπεδο  πρόσφατη Έκθεση της UNESCO που δημοσιεύθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου του 2022 προειδοποιεί για την μεγάλη κρίση στον πολιτισμό και συγκεκριμένα  ότι χάθηκαν 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας λόγω κορονοϊού. Και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το από 20 Οκτωβρίου 2021 ψήφισμά του για την κατάσταση των καλλιτεχνών πανευρωπαϊκά  περιγράφει το μέγεθος της υφιστάμενης καταστροφής και προτρέπει στα κράτη μέλη να λάβουν άμεσα μέτρα ενίσχυσης των  εργαζομένων του Πολιτισμού

 

Σε αυτό το περιβάλλον και απέναντι στην ανάγκη μας για επιβίωση και παραμονή στους καλλιτεχνικούς τομείς εργασίας μας, δηλώνουμε ότι οι αγώνες συνεχίζονται μέχρι τη δικαίωσή μας που για εμάς είναι μονόδρομος.

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΥΣ

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  2022 ΚΑΙ ΩΡΑ 12.00 ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ,  ΣΤΑΔΙΟΥ 29 ΑΘΗΝΑ

 

ΖΗΤΑΜΕ:

Το άμεσο ξεκαθάρισμα με την επίλυση των λαθών που αφορά το Εποχικό Επίδομα και την απόδοση του καθώς η προθεσμία λήγει στις 28/2.

Καταβολή αποζημίωσης ειδικού  σκοπού για τους μήνες Αύγουστο έως και Δεκέμβριο 2021.

Επέκταση  της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και για τους συναδέλφους που εγγράφηκαν στο μητρώο καλλιτεχνών  μετά την 10-1-2021.

Άμεση καταχώρηση των ενσήμων όλων των συναδέλφων από την αποζημίωση ειδικού σκοπού και ένταξη στο ταμείο ανεργίας όσων δεν έχουν βρει δουλειά. 

Προώθηση και επαναφορά του θεσμικού πλαισίου που αφορά την υποχρεωτικότητας των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με παρέμβαση  του Υπουργείου Εργασίας.

Υγειονομική ενίσχυση των εργαζομένων στον Πολιτισμό με δωρεάν τεστ. Ένταξη στα μέτρα στήριξης μέσω της αναστολής εργασίας για όσους βρίσκονται σε παραγωγές που αναστέλλονται λόγω ύπαρξης κρούσματος και ένταξη σε ολοκληρωμένο πλαίσιο στήριξης με επιδότηση ενοικίου, επίδομα θέρμανσης, και αναστολή πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης για το επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι την αποκατάσταση και ομαλοποίηση των συνθηκών λειτουργίας για τα  επαγγέλματά μας. Οι άνθρωποι του ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ είναι ουσιαστικά παραγκωνισμένοι από το κράτος, μη δυνάμενοι να επανέλθουν στην κανονικότητα έστω κι αν τελείωνε η πανδημία σήμερα.

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ