Όχι στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας του Δήμου Ζακύνθου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Κυριακή, 01 Μαϊος 2022 08:36 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(1 ψήφος)
Όχι στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας του Δήμου Ζακύνθου

 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) εκφράζει την απόλυτη στήριξη, συμπαράσταση και αλληλεγγύη της στους εργαζόμενους του Δήμου Ζακύνθου που αντιδρούν και αγωνίζονται να ανατρέψουν τα σχέδια της Δημοτικής Αρχής να αναθέσει σε ιδιώτες τον καθαρισμό κοινόχρηστων χώρων.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (Ν.3463/2006,  άρθρο 75, παρ.1, παρ. Ι, περ.β΄, υποπερ.4) είναι αρμοδιότητα των Δήμων η αποκομιδή και διαχείριση των αποβλήτων. Συνεπώς, οι σχετικές εργασίες πρέπει να εκτελούνται από το προσωπικό και τα μέσα των αρμόδιων προς τούτο δημοτικών υπηρεσιών.

Η Δημοτική Αρχή Ζακύνθου ωστόσο απαξιώνει σκοπίμως την Διεύθυνση Καθαριότητας προκειμένου να «σερβίρει» την αρμοδιότητα αυτή στους ιδιώτες, εξυπηρετώντας προφανώς αλλότρια συμφέροντα. Από πρόσφατο μάλιστα Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Γραφείο του Δημάρχου, προκύπτει ότι η Διεύθυνση Καθαριότητας τον τελευταίο χρόνο με έξι (6) έγγραφα της έχει ζητήσει την πρόσληψη προσωπικού, αλλά η Δημοτική Αρχή κάνει πώς δεν ακούει.

Αδιαφορεί και υπονομεύει την Διεύθυνση Καθαριότητας μη προχωρώντας τις διαδικασίες για την πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού, δημιουργώντας έτσι τεχνηέντως έλλειψη προσωπικού, την οποία έρχεται να επικαλεστεί τώρα για να αναθέσει σε ιδιώτες τον καθαρισμό κοινόχρηστων χώρων. 

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. έχει από την πρώτη στιγμή τονίσει, πώς μετά τις διατάξεις που ψήφισε η κυβέρνηση και δίνει το δικαίωμα στους Αιρετούς με μειοψηφίες και μέσω των Οικονομικών Επιτροπών να αναθέτουν Υπηρεσίες και αρμοδιότητες των Δήμων σε ιδιώτες, η «μάχη» θα δίδεται σε κάθε  στάδιο της σχετικής διαδικασίας.

Επισημαίνεται ότι η μεταφορά αρμοδιοτήτων από τα Δημοτικά Συμβούλια (Δ.Σ.) στις Οικονομικές Επιτροπές (Ο.Ε.) και στις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής (Ε.Π.Ζ.) και η συγκρότηση των Επιτροπών αυτών με (πλασματικές) πλειοψηφίες 3/5 υπέρ των παρατάξεων των Δημάρχων μέσω των «Νόμων Θεοδωρικάκου», κρίθηκαν αντισυνταγματικές κατά πλειοψηφία από το Γ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με την υπόθεση να παραπέμπεται στην Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, η οποία θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις.

 Ο Δημόσιος και Κοινωνικός χαρακτήρας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι αδιαπραγμάτευτος και θα τον υπερασπιζόμαστε με κάθε τρόπο και μέσο σε κάθε Δήμο.  

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

 

Αναγνώστηκε 476 φορές
KOMMON

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.