Ομάδα «Οδοιπόροι»

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα, 02 Μαϊος 2022 10:38 Συντάκτης: Οδοιπόροι
Βαθμολογήστε το άρθρο
(3 ψήφοι)
Ομάδα «Οδοιπόροι»

 

100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή.

100 χρόνια «χαμένες πατρίδες».

Κοσμά Πολίτη «Στου Χατζηφράγκου» (Πάροδος)

Θα οδοιπορήσομε ξανά.  Μετά από δύο χρόνια, βγαίνομε και πάλι στο δρόμο.

Με όχημα τούτη τη φορά τον Κοσμά Πολίτη και τη συγκλονιστική ‘’Πάροδο’’.  Από το μυθιστόρημά του ‘’Στου  Χατζηφράγκου’’, ένα  κείμενο  που αποτελεί έναν ολοκληρωμένο και δικαιωμένο πίνακα του ιστορικού ανθρώπου και του κοινωνικού συνόλου.

Η φωτιά έκαψε τη Σμύρνη το ’22. Ο Κ. Πολίτης μας υποβάλει την  εικόνα της καταστροφής  και ταυτόχρονα την καταγγελία, το σφοδρό κατηγορητήριο των υπαιτίων της Μικρασιατικής τραγωδίας και του δράματος των προσφύγων.

Οι ‘’Οδοιπόροι’’ για ακόμα μια φορά διαμεσολαβητές, με στόχο το κείμενο να μας μιλήσει και να το μιλήσουμε.

Με  μορφή  ‘’Θεατρικού αναλογίου’’, με ζωντανή μουσική και τραγούδι.

Θα ανταποκριθούμε και πάλι σε προσκλήσεις συλλόγων φοιτητών και εργαζομένων, σε φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, των επιστημόνων και  των συνταξιούχων. Στο κέντρο, στην επαρχία, στα νησιά.

 Όπως πάντα χωρίς κανένα αντίτιμο. Άλλη μια εμπειρία από ένα σπουδαίο λογοτεχνικό κείμενο που θέλουμε να μοιραστούμε, να κοινωνήσουμε.

Γιατί η προσφυγιά δεν τελειώνει ποτέ, γιατί ακόμα  και σήμερα πολλοί είναι ‘κείνοι που είναι πρόσφυγες στον τόπο τους, ή , όπως το γράφει ο Κ. Πολίτης, ‘’Καταφέρανε να ‘χω στον τόπο μου το αίσθημα του ραγιά’’.

Ομάδα «Οδοιπόροι»

Απρίλης 2022

Αναγνώστηκε 954 φορές

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.