18.5 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στήριξη στον αγώνα των ντελιβεράδων/κούριερ, Ταξική Κίνηση

11 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΕΡΓΙΑ!

 

Την Πέμπτη 11 Απρίλη οι εργαζόμενοι στον κλάδο των ταχυμεταφορών απεργούν έπειτα από απόφαση του σωματείου τους. Οι εργαζόμενοι ντιλιβεράδες και κούριερ αντιδρούν, διεκδικούν κι εμείς χρειάζεται να είμαστε δίπλα τους.

 

Πρόκειται για έναν κλάδο που οι εργαζόμενοι:

·        Δουλεύουν με συμβάσεις τετράωρης απασχόλησης για δέκα και δώδεκα ώρες την ημέρα, ανασφάλιστοι ή ημιασφαλισμένοι.

·        Δουλεύουν εκτεθειμένοι σε κάθε καιρικό φαινόμενο, βροχή, χιόνι, αέρα, καύσωνα.

·        Είναι υποχρεωμένοι από τον εργοδότη τους να εκτελούν τα δρομολόγια το ταχύτερο δυνατόν για να καλύψουν την έλλειψη προσωπικού που συχνά υπάρχει και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τον αριθμό παραγγελιών.

·        Εκτελούν τα δρομολόγια με κακοσυντηρημένα και επικίνδυνα οχήματα που τους παρέχουν οι εργοδότες ή διαφορετικά με δικά τους μηχανάκια και με επιβάρυνση της βενζίνης και του γενικού κόστους συντήρησής τους.

·        Μετρούν αμέτρητα εργατικά ατυχήματα, πολλά από αυτά θανατηφόρα, τα οποία τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί σε επικίνδυνο βαθμό.

·        Βρίσκονται αντιμέτωποι με στυγερά κυκλώματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η διεκδίκηση δεδουλευμένων αποδοχών αντιμετωπίζεται με μπράβους και βιαιοπραγίες. Έτσι συνέβη πριν λίγο καιρό στο Περιστέρι και στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης.

 

Ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο το Υπουργείο Εργασίας ήταν λαλίστατο σε σχέση με την περιβόητη εγκύκλιο προστασίας των εργαζομένων ταχυμεταφορέων και των δικαιωμάτων τους. Η εγκύκλιος αυτή ψηφίστηκε στις 28-12-2018 και περιλαμβάνει τις εξής εργοδοτικές υποχρεώσεις:

·        να παρέχει τον εξοπλισμό εργασίας, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται και το μηχανάκι, με την υποχρέωση να το συντηρεί.

·        να συντάσσει την γενική έκθεση επαγγελματικού κινδύνου, που παρομοιάζει με έκθεση δράσης για το ποιες υποχρεώσεις αναλαμβάνει για την ασφάλεια και την υγεία ο κάθε εργοδότης. Όταν δεν το έχει ή όταν δεν το τηρεί υπάρχει αιτία για πρόστιμο.

·        να παρέχει τα Μέσα Ατομικής Προστασίας εκτός από το κράνος, γιατί αυτό υπόκειται στην οδική ασφάλεια και είναι ευθύνη του οδηγού.

·        Σε περίπτωση μη κάλυψης των παραπάνω υποχρεώσεων από την πλευρά της εργοδοσίας, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να απευθύνονται στην Επιθεώρηση Εργασίας για να δικαιωθούν.

 

Όλα τα παραπάνω, που παρουσιάζονται ως παραχώρηση του υπουργείου και της κυβέρνησης, αποτελούν πάγια αιτήματα των εργαζομένων του κλάδου και διαχρονικές διεκδικήσεις εκ μέρους του Σωματείου τους, τα οποία με κόπο και αίμα (κυριολεκτικά) θεσμοθετήθηκαν.

Ποια είναι όμως η πραγματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι κάθε μέρα, τους τελευταίους μήνες μετά την ψήφιση της παραπάνω εγκυκλίου;

Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη, και τα καθημερινά θανατηφόρα ατυχήματα ντελιβεράδων και κούριερ δείχνουν ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει και ότι η εργοδοσία δεν τηρεί στο ελάχιστο τις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις της.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι νόμοι εκφράζουν τα συμφέροντα του ισχυρού κι ότι οι αδύναμοι αντλούν συμφέροντα από αυτούς μόνο όταν τους επιβάλλουν στην πράξη, με τον αγώνα και τις διεκδικήσεις τους. Κανένας εργοδότης δεν πρόκειται να παράσχει εταιρικό μηχανάκι και μέσα ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους, αν οι ίδιοι δεν διεκδικούσαν τη θεσμοθέτησή τους και αν δεν διεκδικήσουν την επιβολή τους στην πράξη. Κανένας εργοδότης δεν θα υποχρεωθεί να το εφαρμόσει αν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δεν το απαιτήσουν, δεν απευθυνθούν στην Επιθεώρηση Εργασίας και δεν το καταγγείλουν. Αν δεν το επιβάλλουν μέσα από τη συλλογική πάλη, μέσα από την οργάνωση στο σωματείο και την αγωνιστική διεκδίκηση. Έτσι σπάει ο φόβος κι η εργοδοτική τρομοκρατία.

Αυτό προσπαθούν να κάνουν όλα αυτά τα χρόνια οι εργαζόμενοι στον κλάδο των ταχυμεταφορών, με τον καθημερινό τους αγώνα και τις διεκδικήσεις του σωματείου τους.  Αυτό κάνουν και με την απεργιακή τους κινητοποίηση στις 11 Απριλίου διεκδικώντας αναγνώριση ενιαίας ειδικότητας για όλους τους εργαζομένους σε δίκυκλα και ένταξή τους στην κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

 

Η οργάνωση στα σωματεία μας, η αντίσταση και η διεκδίκηση είναι ο μόνος δρόμος για να σπάσουμε την εργοδοτική επίθεση, να ανατρέψουμε όλο το αντεργατικό πλαίσιο που έχουν επιβάλλει οι κυβερνήσεις και το ευρωμνημονιακό καθεστώς και συνεχίζει η τωρινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Κανένας μόνος του, όλοι μαζί και δυνατοί για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας.

Ο αγώνας των ντελιβεράδων και των κούριερ, οι κινητοποιήσεις και απεργίες που έχει πραγματοποιήσει το σωματείο τους αποτελούν σημαντικές προσπάθειες στη σημερινή υποχώρηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Παρά τις δυσκολίες, αντιστάσεις κι αγώνες ξεσπούν και θα συνεχίζουν να ξεσπούν ανά χώρους δουλειάς και κλάδους, το στοίχημα είναι πως όλες αυτές οι προσπάθειες θα συγκλίνουν, θα ενωθούν και θα δυναμώσουν σε ένα μέτωπο ανατροπής που θα απαιτήσει συνολικές ρήξεις και θα επιβάλλει νίκες για το σύνολο των εργαζομένων.

Για να σπάσει η επίθεση, να αναπτερωθεί η εργατική αυτοπεποίθηση, για να βελτιωθούν ουσιαστικά οι όροι δουλειάς και ζωής μας.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΤΑΞΙΚΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ