18.9 C
Athens
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση για όλους/ες, απεργούμε στις 18 Φλεβάρη, Ταξική Κίνηση

 Το νομοσχέδιο που καταθέτει η ΝΔ για το ασφαλιστικό έρχεται να δώσει ένα ακόμη βαρύ χτύπημα στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, την αφαίμαξη των ασφαλιστικών ταμείων. Κρατάει όλον τον νεοφιλελεύθερο πυρήνα των μνημονιακών μεταρρυθμίσεων, διατηρεί το βασικό πλαίσιο του νόμου Κατρούγκαλου. Γι’ αυτό κι ο ΣΥΡΙΖΑ δε μπορεί και δε θέλει να κάνει ουσιαστική αντιπολίτευση, γιατί κινείται στο ίδιο μήκος κύματος. Με το νέο νόμο επιδιώκεται ν’ απαλλαγεί το κράτος ακόμα πιο πολύ από τις υποχρεώσεις του στην κοινωνική ασφάλιση. Παραμένει η κατάργηση της αναδιανεμητικής σύνταξης και η δημιουργία δυο πυλώνων εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης και με χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης. Καταργείται η κρατική εγγύηση της ανταποδοτικής λειτουργίας του συστήματος ασφάλισης.Παραμένουν σε ισχύ και διατηρούνται όλοι οι αντιασφαλιστικοί μνημονιακοί νόμοι, που επέβαλαν σύνταξη στα 67 χρόνια ή στα 40 χρόνια δουλειά και 62 χρονών, παράλληλα ο σημερινός νόμος Βρούτση μειώνει τις εργοδοτικές εισφορές.

  

Η ΝΔ που ανέλαβε την κυβέρνηση με υποσχέσεις για επενδύσεις, ανάπτυξη και νέα ώθηση στην οικονομία επιβεβαιώνει πως πρόκειται για μία κυβέρνηση που υπηρετεί με συνέπεια τα συμφέροντα του ΣΕΒ, των ξένων επενδυτών και της ΕΕ. Οι μισθοί παραμένουν τραγικά χαμηλοί, η ανεργία παγιωμένη σε υψηλά ποσοστά, οι ελαστικές σχέσεις έχουν γίνει πλειοψηφικές έναντι της σταθερής εργασίας, οι εργαζόμενοι παραμένουμε σε ανασφάλεια. Έχει διογκωθεί η μαύρη εργασία, εκμεταλλευόμενοι τους μετανάστες εργαζόμενους και τους ανέργους. Η κυβέρνηση προχωράει με ταχείς ρυθμούς τις ιδιωτικοποιήσεις στη ΔΕΗ, στη ΛΑΡΚΟ, στη δημόσια περιουσία, χώνει το ιδιωτικό κεφάλαιο στο ΕΣΥ. Πάνω στα συντρίμμια των εργατικών δικαιωμάτων που επέβαλλα δέκα χρόνια μνημόνια, καταγράφεται σήμερα αύξηση των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών και εφοπλιστικών ομίλων.Και την ίδια στιγμή η ΝΔ με το πολυνομοσχέδιο που πέρασε επιχειρεί να χτυπήσει την αγωνιστική διεκδίκηση των εργαζομένων, να βάλει χέρι στα συνδικάτα μας, να δυσκολέψει τη οργάνωση των αντιστάσεών μας και την απεργία.

 

Στη σημερινή εποχή ανοίγονται τεράστιες δυνατότητες για τον κόσμο της εργασίας, δυνατότητες που ψαλιδίζονται, διαστρεβλώνονται από το κεφάλαιο. Σήμερα οι επιστημονοτεχνολογικές εξελίξεις και ο συνολικός πλούτος μπορεί να βελτιώσει εξαιρετικά τις συνθήκες που εργαζόμαστε και ζούμε: είναι δυνατό να δουλεύουμε όλοι λιγότερο, με σταθερότητα και ασφάλεια, να απελευθερωθεί δημιουργικά ο ελεύθερος χρόνος για τον κόσμο της εργασίας, να συνταξιοδοτούμαστε νωρίτερα, να ζούμε περισσότερο και καλύτερα, να έχουμε ποιοτική υγεία, να αναστρέψουμε την μόλυνση και το ξεζούμισμα του περιβάλλοντος που επιβάλλει το αέναο κυνήγι του κέρδους και του ανταγωνισμού των κεφαλαιοκρατών.

 

Με την εκτίναξη της παραγωγικότητας της εργασίας στην εποχή μας, ένας εργαζόμενος μπορεί να θρέφει πολύ περισσότερους συνταξιούχους.Οι κυβερνώντες αποκρύπτουν αυτή την αλήθεια και αντίστροφα, οδηγούν τους συνταξιούχους στην ανάγκη να εργάζονται, καταδικάζοντας τις νέες γενιές στην ανεργία και στο μισό – ελαστικό και κακοπληρωμένο χρόνο εργασίας. Καννιβαλίζοντας μάλιστα, αντί να συνδέουν το χρόνο συνταξιοδότησης με την παραγωγικότητας της εργασίας, τον συνδέουν με το αυξανόμενο προσδόκιμο ζωής!

 

Από αυτή τη σκοπιά σήμερα πρέπει να ανατραπούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι και μπορούμε να διεκδικήσουμε και να κατοχυρώσουμε ουσιαστικά καλύτερες συνθήκες εργασίας κι ένα σύστημα ασφάλισης που θα απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας.

 

·         Διεκδικούμε ένα δημόσιο καθολικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για όλους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ένα αναδιανεμητικό σύστημα ασφάλισης που θα επιβαρύνει αποκλειστικά κράτος και εργοδότες.

 

·         Να αυξηθούν τώρα οι εργοδοτικές εισφορές και η φορολογία των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων. Η μείωση του εργατικού κόστους δεν έφερε ούτε νέες θέσεις εργασίας, ούτε ανάπτυξη της οικονομίας για την πλατιά πλειοψηφία του κόσμου της εργασίας. Αντιθέτως επωφελήθηκαν                αποκλειστικά οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

 

·         Να επιστραφούν τα αποθεματικά των ταμείων που δόθηκαν για την αποπληρωμή του χρέους.

 

·         Τώρα μείωση του χρόνου σύνταξης, του χρόνου εργασίας για να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας, να βρούμε όλοι δουλειά, να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες της εποχής.

 

·         Κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Σταθερή δουλειά για όλους.

 

·         Αυξήσεις στους μισθούς. 751 ευρώ βασικός μισθός.Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.Ενιαία εργασιακά, ασφαλιστικά μισθολογικά δικαιώματα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Όχι στην αδήλωτη εργασία.

 

·         Ίση αμοιβή για ίση εργασία. Ίσα δικαιώματα για άνδρες και γυναίκες, για Έλληνες και ξένους εργαζόμενους. Αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες εργασίας.

 

Μπορούμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε σωματεία μαζικά μαχητικά, με τους ίδιους τους εργαζομένους πρωταγωνιστές. Συνδικάτα που θα ενώνουν, με εσωτερική δημοκρατία, με οικονομική ανεξαρτησία από το κράτος – εργοδοσία.Ν’ απαλλαγούμε επιτέλους από τις αστικοποιημένες και γραφειοκρατικές συνδικαλιστικές ηγεσίες που πούλησαν και πουλούν τις διεκδικήσεις μας, που τα βρίσκουν με την εργοδοσία, που υπηρετούν τα συμφέροντα του ΣΕΒ, που απολαμβάνουν προνόμια βρομίζοντας την έννοια του συνδικαλισμού. Με όλους αυτούς που οργανώνουν τώρα «συνέδριο της ΓΣΕΕ» με τα ΜΑΤ για περιφρούρηση και τον Μητσοτάκη χειροκροτητή.

 

Δεν πετάμε στα σύννεφα ότι με μια απόφαση για απεργία από τα πάνω θα αλλάξει η κατάσταση. Η απεργία στις 18 Φλεβάρη θα έπρεπε να είναι αποτέλεσμα Γενικών συνελεύσεων και συγκεντρώσεων στους χώρους δουλειάς,μια εργατική απάντηση στη νεοφιλελεύθερη επίθεση της Ν.Δ, ένα βήμα για μια νέα κατεύθυνση ενότητας και αγώνα, για αποτελεσματικούς εργατικούς αγώνες, που θέλει πολύ δρόμο για να ολοκληρωθεί.Είναι μία μάχη όμως που χρειάζεται να δοθεί!

 

Για ν’ αλλάξει η κατάσταση είναι ανάγκη κι οι ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις να πάρουν διαζύγιο από τη λογική του κομματικού συνδικαλισμού, του μαγαζιού και της πολυδιάσπασης που οδηγούν να ψηφίζουν σήμερα μαζί απεργία στα συνδικαλιστικά όργανα, αλλά ν’ αποφασίζουν ξεχωριστές συγκεντρώσεις κατακερματίζοντας τη ενιαία πάλη των συνδικάτων. Να βάλουμε από κοινού ένα ενωτικό και μαχητικό σχέδιο για ν΄ ανασυγκροτηθεί η συνδικαλιστική πάλη!

 

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΤΑΞΙΚΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

taxikikinisi@gmail.com

https://protpatek.wordpress.com/

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ