26.8 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απεργούν οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ, του Θοδωρή Παναγιωτόπουλου

 

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ τους τελευταίους μήνες βρίσκονται σε κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση που προωθεί η κυβέρνηση. Στις 10 Φλεβάρη η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με την μέθοδο της τροπολογίας, με ψευδή και εικονικά οικονομικά στοιχεία, ψήφισε το νόμο που βάζει σε εκκαθάριση και στο δρόμο του ξεπουλήματος την ΛΑΡΚΟ. Μέσα από αυτό το νόμο φέσωσε προμηθευτές οδηγώντας στο εμπάργκο προμήθειας πρώτων υλών και ανταλλακτικών.

 

Ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση φυσικά, όπως είναι γνωστό από προηγούμενες ιδιωτικοποιήσεις, περνάει μέσα από την τεράστια υποβάθμιση.

Το ίδιο συμβαίνει και με το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ όπως καταγγέλλει και το κλαδικό συνδικάτο Μετάλλου του Ν. Φθιώτιδας. Σε ανακοίνωσή του καλεί σε διήμερη απεργία στις 21-22/4 όπως αποφάσισε σε συνέλευσή του το σωματείο της Λάρυμνας την προηγούμενη εβδομάδα, απόφαση με την οποία συντάχθηκαν και τα υπόλοιπα Σωματεία Εργαζομένων της εταιρείας μέσα από αποφάσεις των Διοικητικών τους Συμβουλίων. Για δύο μέρες η παραγωγή θα παγώσει σε όλες τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ.

 

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν άμεσα την καταβολή του δώρου του Πάσχα, τα δεδουλευμένα του Μαρτίου και την ακύρωση του σχεδίου εκκαθάρισης-ιδιωτικοποίηση. Όπως συγκεκριμένα αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Κλαδικό Συνδικάτου Μετάλλου Άμφισσας “αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ είναι σε «αναμμένα κάρβουνα», έμειναν δίχως πασχαλινό αρνί. Έκαναν εντελώς απλήρωτοι και χωρίς δώρο, τη γιορτή του Πάσχα. Έχουν χάσει τις αποζημιώσεις τους. Περιμένουν να τους αναγγείλουν το μέγεθος της περικοπής στο μηνιαίο μισθό. Εργάζονται απροστάτευτοι απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού και χωρίς μέτρα ασφαλείας στην εργασία. Ζουν με την επιπλέον ανασφάλεια της απόλυσης, της διαθεσιμότητας ή της εκ περιτροπής εργασίας».

 

Την ίδια στιγμή ο ειδικός εκκαθαριστής που προχωράει την ιδιωτικοποίηση έχει ανακοινώσει στους εργαζόμενους σχέδιο περικοπών, που περιλαμβάνει κατάργηση των Δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων και των επιδομάτων, ποσοστιαία μείωση μισθών ανάλογα με τις αποδοχές και την ειδικότητα, καθώς και ένταξη των αποζημιώσεων λόγω συνταξιοδότησης στη λίστα πιστωτών.

 

«Δεν δεχόμαστε καμία περικοπή. Με τα σχέδια του εκκαθαριστή οι εργαζόμενοι θα χάσουν από πέντε έως έξι μισθούς το χρόνο και αυτό αφορά το σύνολο των εργαζομένων», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα της συνέλευσης ο Παναγιώτης Πολίτης, μέλος της διοίκησης του επιχειρησιακού Σωματείου και πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, τονίζοντας παράλληλα ότι «το επόμενο βήμα, και από τη στιγμή που έχει μειωθεί η παραγωγή, είναι να εφαρμοστούν και τα μέτρα για τον κορονοϊό και να μας οδηγήσουν σε εκ περιτροπής εργασία, να δουλεύουμε το μισό μήνα και να παίρνουμε μισό μισθό».

 

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ φαίνονται αποφασισμένοι να δώσουν μαχητικό, πολύμορφο και αγώνα διαρκείας για τα δικαιώματα τους, γι’ αυτό και μετά τη 48ωρη απεργία θα συνεδριάσει το συντονιστικό των Σωματείων, προκειμένου να συζητηθεί η από κοινού κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

 

Τα μέτρα που θέλει να πάρει η εργοδοσία στην ΛΑΡΚΟ, αποτελούν πιθανόν παράδειγμα για το τι μπορεί να ακολουθήσει και στις υπόλοιπες μεγάλες επιχειρήσεις και εργοστάσια και πως το κεφάλαιο θέλει να επιλύσει την νέα κρίση σε βάρος της εργατικής τάξης.

 

Ο αγώνας των εργαζόμενων της ΛΑΡΚΟ πρέπει να συνδεθεί και να στηριχτεί πρώτα και κύρια από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής αλλά και από όλους τους εργαζόμενους και τα σωματεία του κλάδου του Μετάλλου, απαιτώντας τώρα να υπογραφούν νέες συμβάσεις εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και μειώσεις του ωραρίου εργασίας και να πληρώσουν από τα κέρδη τους οι βιομήχανοι του μετάλλου που κερδίζουν πολλά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ