28.8 C
Athens
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΟΧΙ στο ΠΕΣΔΑ της επιτηδευμένης ασάφειας, των εργολαβικών συμφερόντων και του περιβαλλοντικού ρατσισμού


ΟΧΙ στο ΠΕΣΔΑ της επιτηδευμένης ασάφειας, των εργολαβικών συμφερόντων και του περιβαλλοντικού ρατσισμού

 

Χρειάστηκαν τρία ολόκληρα χρόνια, μέχρι η -πανέτοιμη, σύμφωνα με τις προεκλογικές της διακηρύξεις- διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής να καταθέσει ολοκληρωμένα κείμενα και προτάσεις για τη διαχείριση των αποβλήτων της Αττικής. Δημοσιοποιήθηκε η πρότασή της για το νέο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Αττικής και, παράλληλα, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του ΠΕΣΔΑ.

 

Την περίοδο αυτή διεξάγεται η δημόσια διαβούλευση για το περιεχόμενο της ΣΜΠΕ, στην οποία καλούνται οι ενδιαφερόμενοι πολίτες και φορείς να συμμετάσχουν καταθέτοντας τις παρατηρήσεις τους. Μεταξύ άλλων, θα γνωμοδοτήσει και το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, κάτι που αναμένεται να γίνει πολύ σύντομα. Αν η περιβαλλοντική διαδικασία ολοκληρωθεί με την έγκριση της ΣΜΠΕ από την αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΕΝ, θα ανοίξει η διαδικασία για την όποια συζήτηση του ΠΕΣΔΑ, που θα ολοκληρωθεί με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την έγκρισή του ή την απόρριψή του. Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του 2022 θα έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία της αναθεώρησης του υφιστάμενου ΠΕΣΔΑ, το οποίο εγκρίθηκε έξι χρόνια νωρίτερα, το Δεκέμβρη του 2016, όταν στη διοίκηση της περιφέρειας ήταν η παράταξη της κ. Δούρου.

 

Η διαχείριση του θέματος της αναθεώρησης του ισχύοντος ΠΕΣΔΑ, από την διοίκηση Πατούλη, τόσο στο επίπεδο του περιφερειακού συμβουλίου, όσο και στο επίπεδο του ΕΔΣΝΑ, ήταν και είναι προβληματική και αδιαφανής. Αυτό, όμως, είναι το λιγότερο. Το κυριότερο είναι ότι ο κ. Πατούλης, εκμεταλλευόμενος τα πάρα πολλά προβλήματα του ισχύοντος ΠΕΣΔΑ -για τα οποία το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ έχει προειδοποιήσει προκαταβολικά-, αλλά και την πολιτική που ακολούθησε η διοίκηση Δούρου, έχει κάνει ξεκάθαρη την πρόθεσή του να επιβάλλει με συνοπτικές διαδικασίες προειλημμένες αποφάσεις, με αμιγώς πολιτικο – οικονομικά κριτήρια. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι τον πραγματικό σχεδιασμό της διαχείρισης των αποβλήτων τον κάνουν οι εργολάβοι, με τις κατά καιρούς διοικήσεις του ΕΔΣΝΑ και της περιφέρειας Αττικής να προσαρμόζονται στις επιθυμίες και στις επιδιώξεις τους. Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνεται και από το περιεχόμενου του προτεινόμενου νέου ΠΕΣΔΑ.

 

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ με την παρέμβασή του στη δημόσια διαβούλευση της ΣΜΠΕ, που δημοσιοποιεί σήμερα, εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στο περιεχόμενο της προτεινόμενης αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ και της ΣΜΠΕ. Μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι δεν εξετάζονται ουσιαστικά εναλλακτικές λύσεις, όπως αυτή της αποκεντρωμένης διαχείρισης με έμφαση στην προδιαλογή υλικών, που έχουν προταθεί εδώ και χρόνια και οι οποίες έχουν το ελάχιστο περιβαλλοντικό αντίκτυπο με σημαντικά μικρότερο οικονομικό κόστος, διασφαλίζουν το δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και τον κοινωνικό έλεγχο και παράγουν μεγαλύτερα αποτελέσματα σε βάθος χρόνου. Στο παράρτημα που ακολουθεί παρουσιάζονται, με συνοπτικά τρόπο, ορισμένα  από τα βασικά σημεία της κριτικής του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ.

 

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ καλεί τους φορείς, τις συλλογικότητες και τους πολίτες της Αττικής να αξιοποιήσουν την τελευταία δυνατότητα που δίνεται να αποτραπεί η έγκριση του προτεινόμενου ΠΕΣΔΑ και, μάλιστα, πίσω από κλειστές πόρτες. Ο περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης αποβλήτων αφορά πρωτίστως την κοινωνία και τους φορείς που την εκφράζουν άμεσα. Η συμμετοχή σε όλες τις διαδικασίες διαβούλευσης και λήψης αποφάσεων πρέπει να είναι μαζική και να υποστηρίζεται με αγωνιστικό και κινηματικό τρόπο. Η κοινή δράση είναι προϋπόθεση για να μη συνεχίσει η δυτική πλευρά της Αττικής να είναι ένας απέραντος σκουπιδότοπος, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα εργολαβικά συμφέροντα των ολιγαρχών, που εμπλέκονται στη διαχείριση των αποβλήτων.

 

Τα δημοτικά συμβούλια των δήμων της Αττικής, ιδιαίτερα αυτά της Δ. Αττικής – Δ. Αθήνας – Δ. Πειραιά, δεν πρέπει να  μείνουν αμέτοχα σε αυτήν τη διαδικασία. Τα καλούμε να συζητήσουν, να γνωμοδοτήσουν αρνητικά για το νέο ΠΕΣΔΑ και τη ΣΜΠΕ, να συμμετάσχουν και να στηρίξουν έμπρακτα τις δράσεις που θα οργανώσουν οι φορείς και οι δημότες τους. Ιδιαίτερη ευθύνη έχουν τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου, δηλαδή του οργάνου που θα πάρει την τελική απόφαση για την έγκριση ή μη του ΠΕΣΔΑ, που δεν πρέπει να συναινέσουν σε ένα ΠΕΣΔΑ  «πουκάμισο αδειανό», χωρίς χωροθετήσεις των περισσότερων βασικών υποδομών και με σαφή αντιπεριβαλλοντικό, αντικοινωνικό και φιλοεργολαβικό προσανατολισμό..

 

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής – Δ. Αθήνας

oxixytafilis.blogspot.com – oxi.xyta.filis@gmail.com – f/b: Δυτικό Μέτωπο

 

Το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ στη δημόσια διαβούλευση είναι αναρτημένο στο σύνδεσμο:

https://drive.google.com/file/d/13CgEVvobsyOkiIiXZjSQvrGb_ZMl2UjW/view?usp=sharing

 

Τμήματα ή και το σύνολο της παρέμβασης του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε φορέα ή πολίτη το επιθυμεί, προκειμένου να υποβάλλει τις δικές τους παρατηρήσεις στη δημόσια διαβούλευση για τη ΣΜΠΕ του ΠΕΣΔΑ Αττικής. Οι παρατηρήσεις πρέπει να υποβληθούν με ηλεκτρονικό μήνυμα, στις παρακάτω διευθύνσεις, γράφοντας σαν θέμα «Δημόσια διαβούλευση της ΣΜΠΕ του ΠΕΣΔΑ Αττικής»:

Διεύθυνση περιβάλλοντος ΥΠΕΝ: sec.dipa@prv.ypeka.gr

ΕΔΣΝΑ: eprotocol@edsna.gr

Γραμματεία Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής: ssona@patt.gov.gr

Διεύθυνση Περιβάλλοντος Περιφέρειας Αττικής: dperbna@patt.gov.gr

 

Επιλεγμένα σημεία παρατηρήσεων από το κείμενο, που υπέβαλλε το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

στη δημόσια διαβούλευση της ΣΜΠΕ του ΠΕΣΔΑ Αττικής

1. Εκτιμώντας τα αποτελέσματα του ισχύοντος ΠΕΣΔΑ του 2016 επιβεβαιώνεται πως ήταν απολύτως βάσιμες οι αιτιάσεις μας, σύμφωνα με τις οποίες η υιοθέτηση του συγκεκριμένου ΠΕΣΔΑ θα είχε ως αποτέλεσμα να επεκταθεί για πολλοστή φορά ο ΧΥΤΑ Φυλής, να συνεχίζουμε να μην έχουμε δημοτικές υποδομές υποδοχής και αξιοποίησης των αστικών αποβλήτων και να εξακολουθούν να «λυμαίνονται» την ανακύκλωση τα ιδιωτικά συστήματα με τους δήμους να συνεχίζουν να κάνουν τη συλλογή και τη μεταφορά και να επωμίζονται το σχετικό κόστος.
2. Πέρα και πάνω από αυτά, όμως, αποδείχθηκε ότι ο υφιστάμενος ΠΕΣΔΑ ήταν και είναι τελείως ευάλωτος και ανοιχτός στην περαιτέρω συντηρητικοποίησή του. Αυτό αποδείχτηκε περίτρανα από το γεγονός ότι οι νέες διοικήσεις της περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ, με τις «πλάτες» της κυβέρνησης της ΝΔ φυσικά, δεν είχαν απολύτως κανένα πρόβλημα να πορευτούν με αυτό για 3 συναπτά χρόνια.
3. Στο νέο ΠΕΣΔΑ, υιοθετούνται, σκόπιμα, προβληματικές επιλογές (π.χ. μη ρεαλιστικοί ποσοτικοί στόχοι, απουσία χωροθέτησης βασικών υποδομών), προκειμένου να ενισχυθεί ο συγκεντρωτισμός, να συνεχιστεί η «υπερφόρτωση» της Δυτικής Αττικής και να καθιερωθεί η καύση, ως βασική μέθοδος διαχείρισης των αποβλήτων.
4. Προωθείται στο ακρότατο σημείο η ιδιωτικοποίηση του τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων, η επαναφορά της λογικής των Συμπράξεων Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), η αποψίλωση των αρμοδιοτήτων και η υποβάθμιση του ρόλου της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης.
5. Εσκεμμένα μπαίνουν υπερβολικά υψηλοί στόχοι, που θα τους ζήλευαν ακόμη και χώρες με μεγάλη παράδοση στην ανακύκλωση και που είναι μαθηματικά βέβαιο ότι δε θα υλοποιηθούν. Η σκοπιμότητα είναι σαφής: πρέπει να βρεθεί τρόπος να νομιμοποιηθεί η καύση, ως βασικής μέθοδος διαχείρισης των αποβλήτων και η διοίκηση Πατούλη δεν το κρύβει, αφού δηλώνουν ρητά ότι ο στόχος της ταφής κάτω του 10% των ΑΣΑ είναι εφικτός μόνο με την εισαγωγή της καύσης.
6. Ενισχύεται το συγκεντρωτικό μοντέλο και επιχειρείται να αποδυναμωθεί κάθε ουσιαστική δράση σε τοπικό – δημοτικό επίπεδο. Όλες οι βασικές λειτουργίες υποδοχής ανακυκλώσιμων ΚΔΑΥ, ΣΣΕΔ), επεξεργασίας βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ), επεξεργασίας σύμμεικτων (ΜΕΑ – ΜΑΑα), τελικής διάθεσης (ΧΥΤΑ – ΧΥΤΥ) έχουν περιφερειακό χαρακτήρα και ελέγχονται από το διαβαθμιδικό σύνδεσμο ΕΔΣΝΑ ο οποίος τις παραδίδει στους ιδιώτες εργολάβους.
7. Βασικό στοιχείο του νέου ΠΕΣΔΑ είναι η εισαγωγή της καύσης, η οποία μάλιστα θεωρείται βασικό εργαλείο για την επίτευξη υψηλών στόχων εκτροπής από την ταφή. Από μέρους μας αντιστρατευόμαστε την καύση απορριμμάτων, είτε στην τσιμεντοβιομηχανία, είτε σε μονάδες καύσης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και οι λόγοι είναι οι εξής: …….
8. Στο νέο ΠΕΣΔΑ δεν υπάρχουν χωροθετήσεις νέων χώρων υγειονομικής ταφής, χωροθετήσεις των μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων και των μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων. Χωρίς τις χωροθετήσεις δεν είναι δυνατή η υλοποίηση των έργων, κάτι που σημαίνει ή ότι θα παρθούν αυθαίρετες αποφάσεις ή ότι δεν θα μπορεί να υλοποιηθεί του ΠΕΣΔΑ. Θα πρόκειται, δηλαδή, για ένα μη σχέδιο.
9. Η τελευταία δεκαετία είναι μια περίοδος έντονης αντιπαράθεσης στο θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων. Η αντιπαράθεση αναπτύχθηκε στη βάση ορισμένων χαρακτηριστικών δίπολων, όπως: συγκεντρωτισμός ή αποκέντρωση και εγγύτητα, ιδιωτικοποίηση ή δημόσιος χαρακτήρας του συστήματος διαχείρισης, έμφαση στις μεγάλες ποσότητες σύμμεικτων ή βάρος στην προδιαλογή υλικών, καύση ή ήπια περιβαλλοντική διαχείριση, υψηλό κόστος διαχείρισης ή χαμηλό κόστος και αναταποδοτικότητα κ.λπ.. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον δομήθηκε μια ισχυρή κινηματική πρόταση, που είχε αντίκτυπο και σε θεσμικό επίπεδο, αυτή της αποκεντρωμένης διαχείρισης, με έμφαση στην πρόληψη και στην προδιαλογή των υλικών.
10. Το περιεχόμενο του νέου ΠΕΣΔΑ έρχεται να επιβεβαιώσει τις χειρότερες προβλέψεις του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ και των άλλων συλλογικοτήτων της Δυτικής Αθήνας, της Δυτικής Αττικής και του Δυτικού Πειραιά. Ο συγκεντρωτισμός παγιώνεται, με τις πλέον ρυπαίνουσες δραστηριότητες να στοιχειώνουν τη δυτική πλευρά της Αττικής για τα επόμενα 30 χρόνια, οι κάτοικοί της θα εξακολουθούν να βιώνουν το συνήθη περιβαλλοντικό ρατσισμό.

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ