×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 851

Χάνει το Twitter την ψυχή του; του Γιώργου Λαουτάρη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα, 02 Οκτωβρίου 2017 16:03 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)
Χάνει το Twitter την ψυχή του; του Γιώργου Λαουτάρη

Είναι η μεγαλύτερη παραδοξότητα των social media και του διαδικτύου γενικότερα.

Το όριο των 140 χαρακτήρων στις δημοσιεύσεις που θέτει το Twitter, ένα εμβληματικό χαρακτηριστικό του μέσου, οδεύει προς κατάργηση, καθώς ήδη πιλοτικά τέθηκε σε εφαρμογή σε μια μικρή ομάδα χρηστών περιθώριο 280 χαρακτήρων. Δοκιμάζεται δηλαδή ο διπλασιασμός δηλαδή του ορίου.

Η είδηση προκάλεσε πανικό στην κοινότητα των παλιών χρηστών που δηλώνουν συναισθηματικά δεμένοι με τον περιορισμό των 140 χαρακτήρων. Στην πραγματικότητα είναι η μεγαλύτερη αλλαγή στον πυρήνα της ιστοσελίδας κατά την 11χρονη ιστορία της. Και δεν θα είναι μια αλλαγή χωρίς παρενέργειες.

Ανακοινώνοντας το μεγάλο νέο, την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου, τα στελέχη του Twitter εξήγησαν: “Όταν οι χρήστες δεν χρειάζεται να στριμώχνουν τις σκέψεις τους σε 140 χαρακτήρες και στην πραγματικότητα έχουν περισσότερους διαθέσιμους, βλέπουμε περισσότερους να τουιτάρουν – κάτι που είναι υπέροχο!”.

Θα είναι φυσικά υπέροχο για τους μετόχους και τα διευθυντικά στελέχη του Twitter να δουν τον αριθμό των ενεργών χρηστών επιτέλους να ανεβαίνει, κάτι για το οποίο η ιστοσελίδα πασχίζει μάταια εδώ και χρόνια. Αντιλαμβάνονται ότι χωρίς σημαντικές αλλαγές σε ένα μέσο που παλιώνει και το οποίο πλέον ανταγωνίζονται πιο σύγχρονες πλατφόρμες, τα διαφημιστικά έσοδα δεν θα αυξηθούν. Έτσι παίζουν (κάπως συντηρητικά είναι η αλήθεια) το τελευταίο τους χαρτί. 

Με αυτό το παράδειγμα που δείχνει τους 140 και τους 280 χαρακτήρες, το Twitter υποστηρίζει ότι η εικόνα του timeline δεν θα διαφοροποιηθεί σημαντικά από την επέκταση του ορίου. Τονίζει επίσης ότι τα στατιστικά δείχνουν πως λίγοι είναι αυτοί που φτάνουν το όριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ιστοσελίδας, μόλις το 9% των tweets στα Αγγλικά αγγίζουν τους 140 χαρακτήρες, ενώ οι περισσότερες δημοσιεύσεις στην αγγλική γλώσσα έχουν μόνο 34 χαρακτήρες.

Η αλήθεια άλλωστε είναι ότι με μια σειρά από τρικ, οι χρήστες έχουν μεγαλώσει σημαντικά το χώρο που τους δίνει το μέσο, λέγοντας πολλά περισσότερα: Με τα νήματα των απαντήσεων που διαμορφώνουν μια σειρά από δημοσιεύσεις αλλά και με τον πιο απλό τρόπο του screenshot όπου φωτογραφίζεται η οθόνη που περιέχει κείμενο (από μια πρόταση ως μια σελίδα).

Η αλλαγή είναι λοιπόν περισσότερο ψυχολογική και συμβολικού τύπου. Το μήνυμα που στέλνει το Twitter στη διαδικτυακή κοινότητα είναι ότι σταματά να σε περιορίζει και να απευθύνεται στους ατακαδόρους. Ότι παραιτείται από τον ελιτισμό του. Ότι θα μοιάσει λίγο περισσότερο στο Facebook που τους χωρά όλους.

 

 

Σήμερα το Twitter είναι το αγαπημένο μέσο των διαμορφωτών της κοινής γνώμης. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ο περιορισμός των 140 χαρακτήρων σχηματοποίησε ένα μοτίβο στο δημόσιο λόγο, κυρίαρχο πλέον στην πολιτική επικοινωνία στις ανεπτυγμένες χώρες. Εκτός από αγαπημένο μέσο για να δημοσιοποιούν οι δημοσιογράφοι τις πληροφορίες τους, έγινε και πηγή του ρεπορτάζ, ένας εικονικός τόπος για επίσημες δηλώσεις και τοποθετήσεις προσωπικοτήτων κάθε βεληνεκούς.

Η λακωνικότητα και η πίεση να φύγουν οι περιττές διατυπώσεις, η έμφαση στο λόγο αντί της εικόνας, η αποστασιοποίηση του “ακόλουθου” σε σχέση με την οικειότητα του “φίλου”, όλα αυτά οδήγησαν σε ένα απαιτητικό πλαίσιο, όπου δεν αρκεί “να είσαι απλά ο εαυτός σου”. Στο Twitter μιλάς κατά κανόνα σε όλο τον εικονικό διαδικτυακό κόσμο, μακριά από τα προστατευμένα νερά των πολλαπλών επιπέδων ιδιωτικότητας που παρέχει το Facebook. Ένας περίπλοκος μηχανισμός αυτολογοκρισίας κάνει τελικά τις δημοσιεύσεις του Twitter συνήθως πιο ενδιαφέρουσες.  

Μένει να αποδειχθεί αν τελικά χαλαρώνοντας μια βίδα του μηχανισμού, χαθεί το ενδιαφέρον.

 

Αναγνώστηκε 2615 φορές Τελευταία τροποποίηση Τρίτη, 07 Νοεμβρίου 2017 03:25

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Σημεία πορείας Σινεφίλ

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.