Η απόφαση του ΚΑΣ βάζει εμπόδιο στην καταστροφική επένδυση του Ελληνικού, της Αφροδίτης Παπαναστασίου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη, 04 Οκτωβρίου 2017 22:35 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η απόφαση του ΚΑΣ βάζει εμπόδιο στην καταστροφική επένδυση του Ελληνικού, της Αφροδίτης Παπαναστασίου

Θετική για το κίνημα υπεράσπισης του Μητροπολιτικού Πάρκου του Ελληνικού είναι η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (3/10).  Ομόφωνα επιβεβαιώθηκε η ισχύς του αρχαιολογικού νόμου στο ακίνητο, η οποία είχε αμφισβητηθεί από τους υποστηρικτές της άνευ όρων «επένδυσης».

 

Η Επιτροπή Αγώνα για το Ελληνικό αναφέρει: «Με την απόφαση οι περιοχές στο Λόφο Χασάνι και στο αμαξοστάσιο του Τραμ προστατεύονται καθώς χαρακτηρίζονται ως αρχαιολογικός χώρος που περιλαμβάνει το βόρειο και βορειοανατολικό τμήμα του οικοπέδου καθώς και την παρακείμενη έκταση 1.600 -1.700 στρ. στους δήμους Αλίμου, Ελληνικού - Αργυρούπολης, Γλυφάδας. Υπενθυμίζουμε ότι ήδη έχει κηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος η Χερσόνησος του Αγίου Κοσμά 400 στρ».

 

Το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) για το δημόσιο ακίνητο του Ελληνικού αφορά το χώρο του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού και την παραλία του Αγίου Κοσμά, μέρος της οποίας είναι και το υφιστάμενο Αθλητικό Κέντρο. Το ΣΟΑ εγκρίθηκε υπό προϋποθέσεις που αφορούν στην αρχαιολογική παρακολούθηση των εκσκαφικών εργασιών σε όλη την έκταση του πρώην αεροδρομίου καθώς και περιορισμούς υψών σε μεγάλου ύψους κτίρια. Συνεπώς, η παρούσα απόφαση του ΚΑΣ βάζει ένα ακόμα εμπόδιο στην καταστροφική επένδυση καθώς σημαίνει παρουσία και ευθύνη του ΥΠΠΟΑ τόσο κατά τη διάρκεια των ανασκαφών όσο και για την προσαρμογή των σχεδίων στις απαιτήσεις προστασίας και ανάδειξης των μνημείων, όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα.

 

Το καλοκαίρι μάλιστα, στις 24 Αυγούστου, οι κυβερνητικές αρχές προσπάθησαν να προχωρήσουν τα επενδυτικά σχέδια διά της πλαγίας οδού υπογράφοντας το «Γενικό Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας» μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και της εταιρίας «Ελληνικό ΑΕ», χωρίς να προηγηθεί γνωμοδότηση του ΚΑΣ, όπως προβλέπεται στο νόμο των στρατηγικών επενδύσεων. Το συγκεκριμένο μνημόνιο το οποίο και νομικά είναι διάτρητο δεν προστατεύει τις αρχαιότητες καθώς δεν δεσμεύει τη Lamda Development στην οποία θα μεταβιβαστεί το ακίνητο.

 

Να θυμίσουμε ότι τα μεγαλεπήβολα σχέδια ανάπλασης του Ελληνικού έχουν ξεσηκώσει κύματα αντιδράσεων από κατοίκους της περιοχής και συνολικά της Αττικής καθώς σκοπεύουν στη δημιουργία μίας ιδιωτικής μικροπολιτείας για τη ντόπια και ξένη ελίτ. Η ανάπτυξη του Πάρκου του Ελληνικού καμία σχέση δεν έχει με τις ανάγκες της κοινωνίας για μια ανάσα πρασίνου μέσα στη τσιμεντούπολη της Αττικής, πόσο μάλλον για ελεύθερη πρόσβαση σε δημόσιες δομές πολιτισμού κι αθλητισμού, για υπεράσπιση των αρχαιολογικοτήτων.

 

Το «σχέδιο Foster», που εκπόνησε μια διεθνής σχεδιαστική εταιρία σύμφωνα με τις προδιαγραφές της επενδυτικής εταιρίας Lamda Development αφορά σε πολυκατοικίες με διαμερίσματα 50, 70 και 200 μέτρων, σε βίλες, ξενοδοχεία, καζίνο κι εμπορικά κέντρα για τα 3.000.000 τμ της περιοχής. Θέλουν να χτίσουν το ελληνικό «Μόντε Κάρλο» κομμένο και ραμμένο για τα δόντια των πλουσίων.

 

Η συγκεκριμένη επένδυση θα μετατρέψει για τα επόμενα 25 χρόνια την περιοχή του Ελληνικού σ’ ένα τεράστιο εργοτάξιο με σωρεία συνακόλουθων προβλημάτων για τη ζωή των κατοίκων και τις γύρω παραλίες. Τους καρπούς, στο τέλος, αυτής της επένδυσης θα επωφεληθούν αποκλειστικά και μόνο τα επιχειρηματικά κοράκια και στο ελάχιστο το δημόσιο συμφέρον και η ίδια η κοινωνία.

 

Τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου στις 7.30μ.μ. έχει προγραμματιστεί ανοιχτή συζήτηση από το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και την Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, στα γραφεία του Συλλόγου.

Αναγνώστηκε 2403 φορές
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.