35.6 C
Athens
Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δύο χρόνια στον «αέρα» η αύξηση αποζημίωσης των οδοιπορικών νεφροπαθών θαλασσαιμικών, της Ελένης Μπαρμπαλιά

 

Νεφροπαθείς τελικού σταδίου και θαλασσαιμικοί από το έτος 2022 έως και σήμερα χορταίνουν από υποσχέσεις από όλους τους πολιτειακούς φορείς, που είναι υπεύθυνοι να δώσουν λύση στο δίκαιο αίτημά τους, το οποίο αφορά στην αύξηση του ποσού που λαμβάνουν σε μηνιαία βάση για την μετακίνησή τους προς και από την  από την οικία τους στις μονάδες θεραπείας τους.

Το αίτημα κατατίθεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών και τους πρωτοβάθμιους συλλόγους που ανήκουν στη δύναμή της  μετά τις ανακοινώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών για την αύξηση των  κομίστρων των ΤΑΧΙ σε ποσοστό 30% και αφορά 12.500 αιμοκαθαρόμενους νεφροπαθείς συν τους θαλασσαιμικούς που μεταβαίνουν στις μονάδες τους για μεταγγίσεις αίματος.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος ή απόφοιτος λογιστικής για να καταλάβει  ότι η αύξηση των κομίστρων των ΤΑΧΙ επιβαρύνει αναλόγως νεφροπαθείς και θαλασσαιμικούς που χρησιμοποιούν το ΤΑΧΙ, όχι ως μέσο πολυτελείας αλλά για την ασφάλειά τους (θεραπείες πολύωρες και εξαντλητικές όπως είναι  η 4άωρη διαδικασία της αιμοκάθαρσης /13 φορές τον μήνα )  και τη διασφάλιση της υγείας τους. Το κόστος των οδοιπορικών γίνεται ακόμα πιο δυσβάστακτο για τους νεφροπαθείς που διαβιούν στην Περιφέρεια και αγγίζουν τους 4.942 εάν σκεφτούμε ότι πολλοί από αυτούς διανύουν αποστάσεις πολλών χιλιομέτρων από την οικία τους προς την κοντινότερη μονάδα τεχνητού νεφρού (Μ.Τ.Ν)  ή μονάδα χρόνιας αιμοκάθαρσης (Μ.Χ.Α) με το κόμιστρο των ΤΑΧΙ της επαρχίας να είναι υψηλότερο.

Όπως φαίνεται δύο χρόνια μετά,  αφού έχουν στο ενδιάμεσο διενεργηθεί και βουλευτικές εκλογές (γεγονός που έχει τη σημασία του!) το υπουργείο Οικονομικών και η Διοίκηση ΕΟΠΥΥ δεν μπορούν ή δεν θέλουν (ερώτημα που τίθεται στην παιδική μας ηλικία!) να εξοικονομήσουν το ποσό των 13 εκατομμυρίων €, ώστε να αυξηθεί το κόστος αποζημίωσης οδοιποριών στους ασφαλισμένους. Βέβαια, οι ίδιοι υπουργοί που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν το αίτημα των νεφροπαθών,  μέσα σε μια νύχτα έχουν εξασφαλίσει το ποσό των 20.000.000 για την παράδοση του ελέγχου δαπανών του ΕΟΠΥΥ σε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες πριν καν κατατεθεί σχετική διάταξη σε νομοσχέδιο της Βουλής!

Δύο χρόνια, Ομοσπονδία και σύλλογοι  ζουν ένα απίστευτο γαϊτανάκι εμπαιγμού και υποσχέσεων από την  κυβέρνηση Μητσοτάκη αφού και οι τρεις, εναλλασσόμενοι λόγω ανασχηματισμών, υπουργοί υγείας, Πλεύρης, Χρυσοχοΐδης, Γεωργιάδης,  υπόσχονται την επίλυση του ζητήματος έχοντας μάλιστα προχωρήσει στη σύνταξη και υπογραφή της σχετικής ΚΥΑ!!!  Πάντοτε όμως το θέμα «κολλάει» στους  τελικούς υπογράφοντες Χατζηδάκη και Πετραλιά, με τον πρώτο να δηλώνει «αναρμόδιος» της υπόθεσης ρίχνοντας το μπαλάκι των ευθυνών στον δεύτερο. Ο Θ. Πετραλιάς με την πλήρη στήριξη του Κ. Χατζιδάκη δηλώνει παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις του 2023 «πως δεν υπάρχει δημοσιονομικό χώρος για τις αυξήσεις».

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Π.Ο.Ν και μετά από έντονες πιέσεις της προς τα γραφεία των Κ. Χατζιδάκη και Θ. Πετραλιά προγραμματίστηκε συνάντηση την  Τετάρτη 5-6-2024, με την Γενική Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής κα Καρασιώτου Παυλίνα για να συζητηθεί το επίμαχο θέμα , όχι με τον κ. Πετραλιά, που είναι ο αρμόδιος σύμφωνα με τον Υπουργό!

Συνάντηση κρίσιμη για χιλιάδες χρόνια πάσχοντες που καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ο Βαγγέλης Βλάχος, νεφροπαθής και κάτοικος Βόλου που  διανύει 56 χιλιόμετρα για να πάει και να γυρίσει από την αιμοκάθαρσή του, σε σχετικό άρθρο του documentonews.gr αναφέρει: «Τα μεταφορικά μας έχουν τσακίσει. Είτε με το ταξί, είτε με την βενζίνη που έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ, το σκέφτομαι οριακά να κατέβω για την αιμοκάθαρση όταν πρέπει να βάζω από την τσέπη μου! Έχω 3 παιδιά και από αυτά τα λίγα που έχω τα βοηθάω. Γύρω στα 28 χλμ απέχει το σπίτι μου από το νοσοκομείο. Τα 400 ευρώ μεταφορικά που λαμβάνω δεν επαρκούν με το σούπερ μάρκετ να είναι ο εφιάλτης για την τσέπη μας. Δεν είναι Αθήνα εδώ, ούτε σε τιμές, ούτε σε έξοδα».

Ας σημειωθεί ότι την αποζημίωση μετακίνησης δικαιούνται μόνο οι ασφαλισμένοι νεφροπαθείς και θαλασσαιμικοί και όχι οι ανασφάλιστοι αιμακαθαρόμενοι που ζουν με το προνοιακό επίδομα και διατροφικό επίδομα ποσού 391 € έκαστος!

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ