18.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σκουπίδια πάνω στα σκουπίδια στο ΧΥΤΑ Φυλής για να κερδίσουν λίγους μήνες, Δυτικό Μέτωπο

 

 

 

Την ώρα που η κρίση των σκουπιδιών στην  Αττική  είναι ante portas, η Περιφερειάρχης Αττικής και η κυβέρνηση κάνουν διαρροές στον Τύπο για τις επικείμενες αποφάσεις τους, που περιλαμβάνουν τροποποιήσεις νόμων, προκειμένου να χωροθετηθούν 2 νέοι ΧΥΤΥ -στο Κορωπί και στα Μέγαρα- καθώς και ορισμένες νέες μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων στην Αττική.

Οι ίδιοι που κάνουν τις διαρροές αυτές γνωρίζουν καλά πως ο ΧΥΤΑ της Φυλής κρατιέται ανοιχτός με συνεχείς επεκτάσεις και ρίχνοντας σκουπίδια πάνω στα αποκαταστημένα κύτταρα, για να κερδίσουν ακόμα λίγους μήνες μέχρι τις ερχόμενες εκλογές.

Γνωρίζουν καλά πως ο ΧΥΤΑ της Φυλής θα «σκάσει», χωρίς να προλάβουν ούτε καν να ξεκινήσουν τις μελέτες για τους νέους ΧΥΤΥ.

Γνωρίζουν καλά ότι υπάρχουν μελέτες που ακόμη δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, οι οποίες καταγράφουν πρωτοφανή οικολογική καταστροφή και επιβάρυνση της Δυτικής Αθήνας λόγω του ΧΥΤΑ.

Αποκρύπτουν ότι αθέτησαν τις υποσχέσεις τους για μείωση των σκουπιδιών, αφού δεν έχουν -ούτε κατ’ ελάχιστο- εκπληρώσει τους στόχους των δικών τους σχεδιασμών (Εθνικού και Περιφερειακού).

Αφού τα γνωρίζουν όλα αυτά και αφού οι αντιδράσεις στις νέες χωροθετήσεις είναι -σχεδόν νομοτελειακά- αναπόφευκτες, για ποιο λόγο περίμεναν την τελευταία στιγμή -λίγους μήνες πριν από τη λήξη της τρέχουσας θητείας τους-  να ανοίξουν το θέμα των χωροθετήσεων;

Η απάντηση είναι απλή: επειδή προετοιμάζουν το έδαφος για μια νέα θηριώδη επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής στη λεγόμενη γ΄ φάση. Με ειλημμένη αυτήν την απόφαση, η -ανομολόγητη για την ώρα- δικαιολογία θα είναι ότι δεν προλαβαίνουν να ετοιμάσουν τους νέους ΧΥΤΑ, αυτούς, δηλαδή, που διαρρέουν πως «θα» κάνουν.

Οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής το έργο αυτό, με τις υποσχέσεις για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής και την κατασκευή νέων ΧΥΤΑ, το έχουν ξαναδεί άλλες δυο φορές:  πρώτα το 1991, όταν έκλεισε η χωματερή του Σχιστού και ήρθαν όλα τα σκουπίδια της Αττικής στα Άνω Λιόσια και, μετά το 2003, με την ψήφιση του άρθρου 33 του ν. 3164/03 της Β. Παπανδρέου για τις χωροθετήσεις των υποδομών διαχείρισης της Αττικής.

Και στις δυο περιπτώσεις, οι κυβερνήσεις και ο ΕΔΣΝΑ εξαπάτησαν τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής και δεν έκαναν τους νέους ΧΥΤΑ που υπόσχονταν. Από τότε και μέχρι σήμερα ελάχιστα έχουν γίνει για την πρόληψη και την ανακύκλωση, ώστε να μειωθούν τα σύμμεικτα σκουπίδια. Το μόνο που έκαναν ήταν να επεκτείνουν, συνεχώς, το ΧΥΤΑ Φυλής και έτσι να τον κρατούν ανοιχτό για 27 ολόκληρα χρόνια επιπλέον, με ψέματα και υποσχέσεις για νέους ΧΥΤΑ στην Ανατολική Αττική.

Εμείς είμαστε εδώ και περιμένουμε τις επίσημες προτάσεις για τους νέους ΧΥΤΥ που θα πρέπει να συνοδεύονται με χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των έργων. Προκαταβολικά όμως δηλώνουμε πως δεν υπάρχει περίπτωση η κοροϊδία να επαναληφθεί για τρίτη φορά. Τη Φυλή θα πρέπει να την ξεχάσουν.

                                                                    ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ. Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής – Δ. Αθήνας, oxi.xyta.filis@gmail.com – f/b: ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

 

ΥΓ 1. Αποτελεί πρόκληση η προσπάθεια στελεχών του ΕΔΣΝΑ και εργολάβων, που «βολεύονται» με τη συνέχιση της λειτουργίας της εγκατάστασης της Φυλής, να αποδώσουν στο ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ επιλεκτική προτίμηση στην ταφή των σκουπιδιών -ενώ αυτοί ενδιαφέρονται, δήθεν, για την ανακύκλωση-, επειδή σταθερά υποστηρίζει το κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής και τη δημιουργία νέων αποκεντρωμένων υποδομών, συμπεριλαμβανομένων νέων, μικρών, ασφαλών χώρων υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ). Επαναλαμβάνουμε, λοιπόν, προς κάθε κατεύθυνση:

Προτεραιότητά μας αποτελεί η πρόληψη – μείωση των απορριμμάτων, η ανακύκλωση με προδιαλογή των υλικών (όχι, γενικά, η ανακύκλωση) και η περαιτέρω ανάκτηση από τη μηχανική επεξεργασία των υπολειμματικών σύμμεικτων, που θα μειώνονται σταδιακά, στη βάση της αποκέντρωσης και των πολύ φιλόδοξων στόχων του ισχύοντος εθνικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων (ΕΣΔΑ).

Οι στόχοι αυτοί κινδυνεύουν να μείνουν στα χαρτιά, αν στη μεταβατική περίοδο, μέχρι την ολοκλήρωση του δικτύου των παραπάνω υποδομών, δεν υπάρξουν χωροθετήσεις νέων ΧΥΤΑ/Υ, με δεδομένα τα σημερινά -πολύ χαμηλά- ποσοστά της ανακύκλωσης και την εξάντληση της χωρητικότητας του ΧΥΤΑ Φυλής. Μόνο με αυτόν τον τρόπο, η ήπια και ασφαλής διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής μπορεί να συνδυαστεί με την αποτροπή του κινδύνου της επέκτασης στην γ΄ φάση και με το οριστικό κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής.

2. Τις προσεχείς μέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η έγκριση από το ΥΠΕΝ της επιλογής του ΕΔΣΝΑ να ξαναχρησιμοποιήσει για ταφή σκουπιδιών την -υπό αποκατάσταση- α΄ φάση του ΧΥΤΑ Φυλής, προκειμένου να παρατείνει για λίγους μήνες -μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές, για παράδειγμα- τη ζωή του ΧΥΤΑ. Η δικαιολογία είναι ότι έχουν υπάρξει καθιζήσεις των απορριμματικών όγκων -άρα, επιτρέπεται το «πανωσήκωμα»- και ότι υπάρχουν ανεκμετάλλευτοι χώροι στην α΄ φάση. Πρόκειται, ασφαλώς, για προετοιμασία του εδάφους για την επέκταση στην γ΄ φάση, ενώ «σκαστή» παρανομία αποτελεί η εκτέλεση των σχετικών έργων, προτού υπάρξει -έστω, για τους τύπους- η επίσημη έγκριση από το ΥΠΕΝ.

3. Την ώρα που οι αυτοδιοικητικοί στο Κορωπί και στα Μέγαρα έχουν βγει «στα κεραμίδια», οι ομόλογοί τους στη Φυλή και στους γειτονικούς δήμους κοιμούνται ύπνο βαθύ. Ιδιαίτερα προκλητική είναι η στάση του δημάρχου Φυλής κ. Παππού, μέλους της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, ο οποίος, αντί να πρωτοστατήσει ενάντια στην προαποφασισμένη επέκταση και συνέχιση της λειτουργίας της εγκατάστασης της Φυλής, περιφέρεται «ένθεν, κακείθεν» για να διαφημίσει το μεγαλεπήβολο σχέδιό του για μετατροπή της χωματερής σε ενεργειακό κέντρο! Μιας χωματερής, που θα συνεχίσει να έχει πλήρη λειτουργία και η οποία είναι πλήρως ρυπασμένη, σύμφωνα με τις μελέτες που ο ίδιος παρήγγειλε και των οποίων τα αποτελέσματα αρνείται –εδώ και μήνες- να δημοσιοποιήσει, με τις πλάτες του ΕΔΣΝΑ, της περιφέρειας Αττικής, του ΥΠΕΝ και –δυστυχώς- της εισαγγελίας περιβάλλοντος.

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ