24.3 C
Athens
Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ημέρα ατόμων με αναπηρία η 3η Δεκεμβρίου και ημέρα αγώνα της Ελένης Μπαρμπαλιά

 

Η 3η Δεκέμβρη είναι Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, και τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις διαδηλώνουν σε όλες τις πόλεις της χώρας με αποκορύφωμα τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των σωματείων αναπήρων και χρονίως πασχόντων στις 3 Δεκεμβρίου 2018 ώρα 11 το πρωί στην Πλατεία Κλαυθμώνος

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μοιράζουν επιδόματα φτώχειας αφήνοντας του φτωχούς των φτωχότερων έξω από τη μοιρασιά. Καπνός έγιναν οι υποσχέσεις Τσακαλώτου και οι δηλώσεις του για το δίκαιο του αιτήματος που κατέθεσε η Εθνική Συνομοσπονδία των ατόμων με αναπηρία για να μην συμπεριληφθούν στα εισοδηματικά κριτήρια τα επιδόματα αναπηρίας.

Οι σύλλογοι αναπήρων τονίζουν ότι το αναπηρικό επίδομα δεν είναι εισόδημα αλλά βοήθημα που χορηγείται από το κράτος για να καλύψει τις πρόσθετες ανάγκες που πηγάζουν από την αναπηρία. Ο Τσακαλώτος και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχουν διαγράψει από τη μνήμη τους το 4ασέλιδο προεκλογικό τους πρόγραμμα για την ευπαθή κοινωνικά ομάδα των αναπήρων.

Ανάπηροι και χρόνια πάσχοντες δεν αρκούνται στα επιδόματα φτώχειας. Η ζοφερή καθημερινή πραγματικότητα που βιώνουν δεν καλύπτεται με επιδόματα. Τρεις ημέρες πριν οι νοσοκομειακοί γιατροί κατήγγειλαν το θάνατο καρδιοπαθούς λόγω βλάβης των αγγειογράφων. Ο ασθενής στην αναζήτηση καρδιογράφου κατέληξε! Στα δημόσια νοσοκομεία οι ασφαλισμένοι αντιμετωπίζουν κάθε λίγο και λιγάκι τη διακοπή λειτουργίας αγγειογράφων – τομογράφων αναγκάζοντας του ασθενείς να στρέφονται στα ιδιωτικά κέντρα τύπου Βιοϊατρική κ.α και να πληρώνουν συμμετοχή σε ποσοστό 15% βάσει του παλαιού και νέου ΕΚΠΥ. Οι γιατροί που κατήγγειλαν τη χρήση παλαιών αξονικών τομογράφων και λοιπών μηχανημάτων διώκονται, με πρόσφατο παράδειγμα αγωνιστή γιατρό του Ασκληπιείου Βούλας που έφερε στο φως στοιχεία για την υποχρηματοδότηση του νοσοκομείου που εξυπηρετεί 1.500.000 κατοίκους των νοτίων προαστίων.

Ο ΕΟΠΥΥ που στραγγάλισε τις παροχές των ασφαλισμένων της χώρας καθυστέρησε δύο και πλέον χρόνια τη δωρεάν χορήγηση νέου ιατροτεχνολογικού προϊόντος στιγμιαίας συνεχούς καταγραφής επιπέδων γλυκόζης στο αίμα του διαβητικού. Αβάστακτο το κόστος των 120 ευρώ μηνιαίως για να κάνουν χρήση αυτού του νέου προϊόντος οι ινσουλινοεξαρτώμενοι διαβητικοί που αριθμούν κοντά στις 90.000.

Τη σταθερή μείωση των κλειστών Προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ ασφαλώς, δεν την πληρώνει κανείς άλλος παρά οι ασφαλισμένοι εργαζόμενοι συνταξιούχοι, ανασφάλιστοι, άνεργοι και όλοι οι χρόνια πάσχοντες, που η ποιότητα ζωής τους εξαρτάται από την καθολική πρόσβασή τους σε κάθε νέα θεραπευτική και ιατροτεχνολογική μέθοδο. Η πρώην Πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Αντωνίου τον Ιούλιο του 2018 δήλωνε (με …νόημα) στην Βουλή ότι η κατακόρυφη πτώση των τιμών στα φάρμακα δεν ακολουθείται από την κατάργηση ή έστω μείωση ποσοστών συμμετοχής των ασφαλισμένων, γεγονός που σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι πληρώνουν αδρά για την φαρμακευτική τους περίθαλψη.

Ακόμα και χρόνια πάσχοντες που έχουν μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους τη διαφορά ασφαλιστικής εμπορικής τιμής που ισχύει ακόμη και για τα γενόσημα, μέτρο που εφάρμοσε ο Άδωνις Γεωργιάδης και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ… «ξέχασε» να αποσύρει. Η πλειονότητα ασφαλιστικών παροχών θα εγκρίνεται από το Δ.Σ. του Οργανισμού σύμφωνα με τις μειώσεις των κονδυλίων που θα επιβάλλει ο μνημονιακός κόφτης και οι μελλοντικές απαιτήσεις των δανειστών.

Ασφαλισμένοι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, ανασφάλιστοι με ή χωρίς αναπηρία καλούνται να πληρώσουν την αλόγιστη σπατάλη που προκλήθηκε επί Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ μέσω υπερκοστολόγησης θεραπευτικών μεθόδων, φαρμάκων, αναλωσίμων υλικών, αλόγιστων ποσοτήτων εμβολίων που έφεραν υπερκέρδη στις πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανιών στις τσέπες πολιτικών προσώπων και άλλων επιτήδειων.

Το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνθήκες νοσηλείας ψυχικά ασθενών στις ψυχιατρικές κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων, όπως ο Ευαγγελισμός (π.χ. διπλάσιοι νοσηλευόμενοι από την δυναμικότητα της ψυχιατρικής κλινικής του Ευαγγελισμού).

Η αποκατάσταση κινητικά αναπήρων παρέχεται κατά κύριο λόγο από ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης που είχαν φυτρώσει ακόμα και προ κρίσης σαν μανιτάρια (κάπου 50 αριθμούνται στην περιφέρεια Θεσσαλίας) για να καλύψουν το κενό ενός δημοσίου συστήματος κέντρων αποκατάστασης για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών που αντιμετωπίζει η χώρα (μεγάλος αριθμός αυτοκινητιστικών ατυχημάτων, ραγδαία εξάπλωση αυτοάνοσων νοσημάτων όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, κ.λπ.).

Η ειδική αγωγή και οι θεραπευτικές πράξεις που έχουν ανάγκη οι άνθρωποι με βαριές αναπηρίες (νοητικές, σωματικές, ψυχικές) συνεχίζουν να παρέχονται από ιδιωτικές δομές. Υπουργός και ανώτερα στελέχη του ΕΟΠΥΥ προσπαθούν με μαεστρία να παραπέμψουν το θέμα στο υπουργείο Παιδείας, παρόλο που γνωρίζουν ότι η ειδική αγωγή συνιστά ένα σύνολο θεραπευτικών πράξεων (φυσικοθεραπείες, εργοθεραπείες, λογοθεραπείες, ψυχοθεραπείες) αποκλειστικής αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας. Ο σχεδιασμός ενός δημόσιου συστήματος πρόνοιας και κοινωνικής φροντίδας έχει εγκαταλειφθεί από την πρώτη στιγμή διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η παροχή υπηρεσιών υποστήριξης από δομές που λειτουργούν με ευθύνη των συλλόγων των ίδιων των γονέων και κηδεμόνων ανθρώπων με βαριές αναπηρίες συνεχίζεται αναγκάζοντάς τους γονείς να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Εργαζόμενοι, επιστήμονες – θεραπευτές στα ιδιωτικά κέντρα υποστήριξης, που δουλεύουν σε ρυθμούς γαλέρας και αμειβόμενοι με ψίχουλα, βρίσκονται στην ίδια θέση με τους περιθαλπόμενους και τις οικογένειές τους.

ΕΕ και ΔΝΤ επιβάλλουν την εφαρμογή του συστήματος αξιολόγησης της λειτουργικότητας που συνιστά ο Π.Ο.Υ. συνδέοντας το με την παροχή των αναπηρικών επιδομάτων, ενώ τα σωματεία των αναπήρων εκφράζουν το φόβο ότι σύμφωνα με την αξιολόγηση της λειτουργικότητας του αναπήρου δεν θα καθορίζεται μόνο το ποσοστό αναπηρίας του αλλά και το ποσοστό συμμετοχής του στις ασφαλιστικές παροχές. Μόνο που η λειτουργικότητα του αναπήρου εξαρτάται στο μεγαλύτερο βαθμό από την πρόσβασή του στο σύστημα κοινωνικών και υποστηρικτικών παροχών, στοιχείο που επιμελώς κρύβει η κυβέρνηση για ευνόητους λόγους.

Ο νόμος 3643/98 που αποτελεί το θεσμικό πλαίσιο προστασίας της απασχόλησης των αναπήρων χρονίως πασχόντων και γονέων ατόμων με βαριές αναπηρίες δεν λειτουργεί για τις επιχειρήσεις που απασχολούν 50 και πλέον εργαζόμενους. Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ απενεργοποίησαν κατ’ επιταγή του ΣΕΒ με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης το άρθρο του νόμου που αφορά στην υποχρέωση των μεγάλων επιχειρήσεων να προσλαμβάνουν σε ένα ορισμένο ποσοστό (5%) άτομα με αναπηρία και χρόνια πάσχοντες. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ με τους υπουργούς της συνεχίζουν ακάθεκτοι στο δρόμο που χάραξαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ενώ Αγγελοπουλαίοι, Δασκαλάκηδες και άλλοι βιομήχανοι παίρνουν τα λεφτά τους οδεύοντας σε άλλους φορολογικούς παραδείσους.

Οι σημερινές συνθήκες εργασίας, οι εξευτελιστικά χαμηλά αμοιβές των εργαζομένων, τα εξαντλητικά ωράρια, το άγχος, η αβεβαιότητα, η ανεργία συνιστούν εκρηκτικό μείγμα για την ραγδαία αύξηση χρόνιων νοσημάτων. Οι ασφαλισμένοι με ή χωρίς αναπηρία καλούνται να ανατρέψουν τα σχέδια των δανειστών και όλων των αστικών πολιτικών δυνάμεων.

Οι αγωνιστικές, μαχόμενες δυνάμεις της κοινωνίας πρέπει να είναι δίπλα στους αγώνες των αναπήρων και χρονίως πασχόντων που πλήττονται σοβαρά από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που συνεχίζει με τον ίδιο ζήλο τις πολιτικές των προηγούμενων μνημονιακών Κυβερνήσεων.

Στηρίζουμε τις συγκεντρώσεις των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις πόλεις της χώρας και καλούμε τον κόσμο της εργασίας και του μόχθου να διαδηλώσει μαζί με το κίνημα των αναπήρων και χρονίως πασχόντων ανήμερα στις 3 Δεκέμβρη 2018 στις 11 το πρωί στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

 

Η Ελένη Μπαρμπαλιά είναι πρόεδρος του Συλλόγου Νέων Διαβητικών

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ