20.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακυρώνονται μεταμοσχεύσεις λόγω έλλειψης γιατρών!, της Ελένης Μπαρμπαλιά


 

Πρόεδρος Ελεγκτικής Επιτροπής Συλλόγου Διαβητικων Αθήνας, Μέλος Πανελληνίου Συνδέσμου Νεφροπαθών 

 

Η είδηση της ακύρωσης μεταμόσχευσης σε ηπατοπαθή ασθενή στο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο» το Σάββατο 1η Ιούλη πάγωσε το χώρο των μεταμοσχευμένων και όσους εμπλέκονται στη μεταμοσχευτική διαδικασία μιας χώρας που διαχρονικά βρίσκεται στην τελευταία θέση των χωρών της ΕΕ σε ότι αφορά τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις.

Ο ηπατοπαθής ασθενής, προφανώς  περιμένοντας για χρόνια  στη λίστα αναμονής του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), όπου τηρείται σειρά προτεραιότητας βάσει αντικειμενικών ιατρικών κριτηρίων  μη αμφισβητήσιμων, έχασε την ευκαιρία να λάβει μόσχευμα, το οποίο  ερχόταν εσπευσμένα από την Κύπρο. Η έλλειψη αναισθησιολόγων, από το συγκεκριμένο νοσοκομείο αλλά και από τα νοσοκομεία της χώρας γενικότερα, αποτελεί  αιτία αυτής της τραγωδίας. Γεγονός που , όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου  του Σωματείου ηπατομεχευθέντων ΥΠΑΡΧΩ, «καταδικάζει τη μεταμοσχευτική διαδικασία της χώρας σε θάνατο».

Ποιος μπορεί να πει ότι το γεγονός αυτό αποτέλεσε «κεραυνό εν αιθρία»; Τέτοιου είδους γεγονότα είναι  προδιαγεγραμμένα, βάσει πολιτικών που σχεδιάζονται χρόνια τώρα ΄για να προσφέρουν στο πιάτο των ιδιωτών το δημόσιο ΕΣΥ. 

Κεραυνός εν αιθρία δεν ήταν. Μήνες τώρα στη δημοσιογραφική επικαιρότητα κυριαρχεί η είδηση της έλλειψης αναισθησιολόγων από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο και από όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 14.06.2022, τρεις καθηγητές Ιατρικής ΑΠΘ/διευθυντές Κλινικών, επισήμαναν ότι οι ελλείψεις αναισθησιολόγων στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης καθιστούν προβληματική όχι μόνο τη λειτουργία του Χειρουργικού τομέα αλλά και του Παθολογικού και του Παιδιατρικού, χαρακτηρίζοντας το Νοσοκομείο ως τον «μεγάλο ασθενή» του δημόσιου τομέα υγείας. Το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο πρέπει να τονίσουμε ότι αποτελεί το μοναδικό νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας , που διενεργεί μεταμοσχεύσεις νεφρών και ήπατος!. Σε αυτό, λοιπόν, το νοσοκομείο, σε μια εποχή που η κοινότητα των μεταμοσχευμένων μέσα από τους συλλογικούς της φορείς εκπέμπει σήμα κινδύνου και απαιτεί από την πολιτεία να εκπονήσει στην πράξη, και όχι στα λόγια, εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη του τομέα μεταμοσχεύσεων, υπάρχει έλλειψη αναισθησιολόγων που οδηγεί στη ακύρωση προγραμματισμένου χειρουργείου μεταμόσχευσης!.

Το μόσχευμα, που έφτασε στο Ιπποκράτειο  το Σάββατο 1.7.2022 δεν χάθηκε. Μεταφέρθηκε στο Λαϊκό όπου κι έγινε επιτυχής μεταμόσχευση με την κινητοποίηση του υγειονομικού προσωπικού της κλινικής που δεν εφημέρευε! Ευτυχώς θα πει κανείς δεν χάθηκε. Ποιος όμως θα μπορέσει να πάρει πίσω τα ανάμικτα συναισθήματα πόνου, θλίψης και απογοήτευσης από τον ηπατοπαθή του Ιπποκρατείου που ανάμενε το μόσχευμα ως ελπίδα για την ίδια του τη ζωή. Γιατί στην κοινότητα των μεταμοσχευμένων όλοι γνωρίζουμε ότι οι ηπατοπαθείς δεν έχουν εναλλακτική μέθοδο θεραπείας.

Τα χρόνια της πολύχρονης  κρίσης, με αποκλειστική ευθύνη των τότε Κυβερνήσεων, η λειτουργία του ηπατικού μεταμοσχευτικού κέντρου του Λαϊκού Νοσοκομείου είχε διακοπεί. Χρόνια ολόκληρα ηπατοπαθείς και πνευμονοπαθείς αναζητούσαν την ελπίδα της μεταμόσχευσης σε κέντρα του εξωτερικού. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Την ακέφαλη διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων στα χρόνια των μνημονίων με αποκλειστική ευθύνη των κυβερνώντων; Την αδυναμία των ηγεσιών υπουργείων υγείας, όλων, να διαθέσουν κονδύλια στην αναμόρφωση- ανακαίνιση μεταμοσχευτικών κέντρων που θύμιζαν κλινικές σε νοσοκομεία τριτοκοσμικών χωρών; Την διαχρονική ολιγωρία, έως και σήμερα ,για τη διοργάνωση  ενημερωτικών καμπανιών που θα ευαισθητοποιήσουν την κοινωνία για τη δωρεά οργάνων ως δώρο ζωής, πράξη αποτελεί  βασική και αναγκαία προϋπόθεση για την αύξηση των μεταμεσχεύσεων στη χώρα μας;

Τυχαίο, λοιπόν,  δεν είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει ουραγός και σε αυτό τον ευαίσθητο τομέα παρόλες τις μεγαλοστομίες υπουργών και παρατρεχάμενων.

Το σωματείο ηπατομεταμοσχευθέντων «ΗΠΑΡΧΩ» στο δελτίο τύπου που εξέδωσε το Σάββατο 1/7/2022  επισημαίνει ότι  «διαχρονικά έχει  γνωστοποιήσει στο Υπουργείο και στον ΕΟΜ   τα σοβαρά προβλήματα του ηπατικού μεταμοσχευτικού προγράμματος της χώρας.»

«Με αφορμή αυτό το άκρως καταδικαστέο γεγονός –επισημαίνει το «ΗΠΑΡΧΩ»– ζητάμε άμεσα τόσο από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας όσο και τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων να μεριμνήσουν για :

την ενίσχυση των μεταμοσχευτικών μονάδων της χώρας ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στο ρόλο τους

ο ασθενής που δεν κατάφερε να μεταμοσχευθεί λόγω ανεπάρκειας του μεταμοσχευτικού προγράμματος να τεθεί σε προτεραιότητα όσον αφορά την κατανομή των ηπατικών μοσχευμάτων ή να διακομιστεί σε κέντρο του εξωτερικού προς μεταμόσχευση

να διαμορφωθεί ένα σύγχρονο σχέδιο για την ανάκαμψη των μεταμοσχεύσεων σταματώντας τη διαχρονική συνήθεια να κρύβουμε τα προβλήματα «κάτω από το χαλί» 

να εγκαινιαστεί νέος τρόπος συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ Υπουργείου Υγείας, Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και συλλόγων ασθενών με στόχο, την βελτίωση, τον ορθολογισμό και τον εκσυγχρονισμό ολόκληρου του πλαισίου που αφορά τις μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων».

 

Δυστυχώς, τα τραγικά συμβάντα που ζούμε κάθε μέρα οι χρόνια πάσχοντες στα νοσοκομεία αγγίζουν, τώρα πια,  κάθε πολίτη, που αδυνατεί  να αντιμετωπίσει ακόμα και τις βασικές βιοτικές του ανάγκες. Οι πολλοί φτωχοί αυτής της χώρας είναι βέβαιο ότι θα  βρεθούν αντιμέτωποι με τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την διάλυση του δημοσίου συστήματος υγείας.

Δεν υπάρχουν πια άλλα περιθώρια πέρα από την κοινή αγωνιστική πορεία ασθενών και υγειονομικών.

Κανείς πια δεν μπορεί να βολεύεται γιατί βρίσκει διέξοδο μέσω κάποιου «μπάρμπα από την Κορώνη» ή γιατί κράταγε κάποιες οικονομιούλες στην άκρη! Η ίδια η απληστία αυτών που ξεπουλάνε γη ύδωρ αέρα και κάθε έμβιου όντος δείχνει ότι ο μόνος δρόμος είναι ο συλλογικός αγώνας όλων των ενδιαφερομένων μερών στο χώρο της υγείας.

Η Ελένη Μπαρμπαλιά είναι Πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής Συλλόγου Διαβητικών Αθήνας και Μέλος του Πανελληνίου Συνδέσμου Νεφροπαθών 

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ