24.3 C
Athens
Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιστροφή στον σκοταδισμό με αφορμή το σχόλιο ενός καθηγητή, του Σταμάτη Κυριάκη

 

 

Αυτές τις μέρες στην Κέρκυρα συμβαίνει κάτι πρωτοφανές.

Εκατοντάδες άρθρα σε εφημερίδες έντυπες και διαδικτυακές, συνεντεύξεις στα τηλεοπτικά κανάλια, εκπομπές ραδιοφωνικές, συνδικαλιστικές οργανώσεις και απλοί πολίτες ασχολούνται με ένα βίντεο που παρουσιάστηκε σε διάφορα ακροδεξιά και όχι μόνο τηλεοπτικά κανάλια καθώς και διάφορα βοθροκάναλα των Αθηνών και στο οποίο ακούγεται η φωνή ενός νέου και γνωστού καθηγητή Λυκείου να απαντάει σε ερωτήσεις δύο μαθητών σχετικά με την…πολιορκία της Τριπολιτσάς και τον…Παύλο Μελά.

Αμέσως ξεκίνησε ένα κύμα διασυρμού του καθηγητή με ύβρεις και απειλές ακόμα και κατά της σωματικής του ακεραιότητας.

Πώς ακριβώς συνέβη το γεγονός…

Πριν δύο χρόνια, δύο μαθητές, αδέλφια, πλησίασαν έναν καθηγητή της Χημείας στο διάλειμμα γνωστό για τις αριστερές του απόψεις.

Του κάνουν μια «αθώα» ερώτηση περί της πολιορκίας της Τριπολιτσάς και ζητούν την προσωπική του γνώμη.

Την ίδια στιγμή βιντεοσκοπούσαν τον καθηγητή ο οποίος απαντώντας τους ανέφερε αποσπάσματα από τα απομνημονεύματα του Κολοκοτρώνη και στα οποία αναφέρεται στην σφαγή των κατοίκων της πόλης. Σφαγή στην οποία είχε εμπλακεί και η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα. (Η σφαγή αυτή είχε προκαλέσει, διεθνώς τότε, δυσμενή σχόλια).

Περνάνε δύο χρόνια και το βιντεάκι μεταδίδεται πριν λίγες μέρες από ακροδεξιούς τηλεοπτικούς σταθμούς και εφημερίδες προκαλώντας παράκρουση στους πιο σκοτεινούς σκοταδιστικούς κύκλους και του νησιού οι οποίοι ζητούν την κεφαλή του καθηγητή επί πίνακι.

Οι ίδιοι ακροδεξιοί κύκλοι που «κάνουν την πάπια» για την καταδίκη σε θάνατο και τη φυλάκιση του Κολοκοτρώνη (και του Πλαπούτα) γιατί δεν ήταν αρκούντως με τον Όθωνα και τη βαυαροκρατία, οι ίδιοι το παίζουν υποστηρικτές του (δικού τους, κατασκευασμένου Κολοκοτρώνη) σε ένα εθνικιστικό ντελίριο.

Η αλήθεια, και η ιστορική αλήθεια, είναι άπειρη. Δεν μας ανήκει, της ανήκουμε και βρίσκεται μόνο εκεί που την ψάχνουμε.

Αυτή την αναζήτηση της αλήθειας, θέλουν να ματαιώσουν.

Στους μαθητές των Λυκείων, η άλλη γνώμη, η όποια θέση πρέπει να λέγεται. Να κατατίθεται καθαρά και σταράτα αλλά όχι «από καθ’ έδρας», όχι ως θέσφατο αλλά στη βάση του «ψάξτε, αμφισβητείτε, αμφισβητείτε ακόμη και μένα που σας τα λέω».

Αυτόν τον πολιτισμό θέλουν να χτυπήσουν.

Γι’ αυτό και δεν τους ενόχλησε το σχετικά απόλυτο και το ύφος αυθεντίας της συζήτησης , τους ενόχλησε που ακούστηκε η άλλη άποψη κι ας είναι κατατιθέμενη από ιστορικούς όπως ο Κόκκινος κ.α.

Να μη φανεί η άλλη πλευρά των Μακεδονομάχων, μόνο η μια αυτή του δισέγγονου Σαμαρά.

Τι «κυρίαρχοι» είμαστε άλλωστε;

Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο.

Είναι προφανές ότι η όλη επιχείρηση ήταν σχεδιασμένη και υποκινούμενη. Ο στόχος είναι προφανής:

1. Προς τους μαθητές: «Παγιδέψετε, χαφιεδείστε όταν και όπως μπορείτε, εμείς, η διάχυτη εξουσία, εδώ είμαστε. Έχετε κάτι με τον καθηγητή σας; Παγιδέψτε τον και εμείς πάλι είμαστε εδώ».

2. Προς καθηγητές: «Ή δεν θα έχετε γνώμη πέραν της επίσημης κρατικής ή θα βάλουμε τα παιδιά να σας κάνουν κομμάτια».

Πρόκειται για νέο σκοταδισμό που αν επικρατήσει μας γυρνά στην πρό Βολταίρου εποχή. Αλλά αυτή τους η στάση, ο φόβος στο δικαίωμα στη διαφορετική γνώμη και στο ψάξιμο, είναι κατά βάθος ένδειξη αδυναμίας, όχι δύναμης. Αργά η γρήγορα αυτό θα επαληθευτεί.

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ