Όχι από την Κοσμητεία της Φιλοσοφικής στην πανεπιστημιακή αστυνομία

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021 09:04 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)
Όχι από την  Κοσμητεία της Φιλοσοφικής στην πανεπιστημιακή αστυνομία


Ψήφισμα της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ 18.1.2021

 

Η ασφάλεια των φοιτητών/τριών, του προσωπικού όλων των κατηγοριών και των εγκαταστάσεων της ΦΛΣ αποτελεί προτεραιότητα και διαρκές μέλημα της Κοσμητείας της Σχολής. Η έκταση της ΦΛΣ και ο αριθμός των ανθρώπων που κινούνται στους χώρους της, δημιουργούν την ανάγκη ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας, ώστε να αποτρέπονται έκνομες ενέργειες ή και επαχθείς ζημιές. Όμως, στο πλαίσιο του συνταγματικά κατοχυρωμένου αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ και της μακραίωνης θεσμικής παράδοσης των ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, η Κοσμητεία της ΦΛΣ θεωρεί ότι οι τρόποι και τα όργανα φύλαξης των ΑΕΙ είναι απαραίτητο να καθορίζονται από τα αιρετά όργανα των ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων, στη δικαιοδοσία των οποίων και θα πρέπει να υπάγονται.

Η Κοσμητεία της ΦΛΣ δεν συμφωνεί με την προοπτική δημιουργίας ειδικού σώματος φύλαξης (Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος) που θα υπάγεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ο έλεγχος εισόδου σε ειδικά σημεία της ΦΛΣ (εργαστήρια με ειδικό εξοπλισμό, βιβλιοθήκη, χώροι διοίκησης κ.λπ.) θα μπορούσε να αποδειχθεί μια αποτελεσματική διαδικασία για τη φύλαξη του κτηρίου της ΦΛΣ, ενός των μεγαλύτερων κτηρίων της Αττικής, προσφέροντας σε όσους φοιτούν και εργάζονται στη Σχολή ένα αίσθημα ασφάλειας, απαραίτητο για την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της. Παρόμοια φύλαξη, όμως, θα πρέπει να ανατεθεί αποκλειστικά σε μόνιμο πανεπιστημιακό προσωπικό (η πρόσληψη του οποίου θα απαιτούσε τους ίδιους ή ενδεχομένως λιγότερους οικονομικούς πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό), το οποίο και θα ανταποκρίνεται πληρέστερα στην ιδιαιτερότητα του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, καθώς, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η ποινικής φύσης παραβατικότητα είναι ήδη δυνατόν να αντιμετωπιστεί αρμοδίως από την πολιτεία. Η ΦΛΣ αποτελεί μίαν ευδιάκριτη κοινότητα εντός τόσο του Πανεπιστημίου μας, ειδικότερα, όσο και της κοινωνίας μας, ευρύτερα.

Η μέριμνα για την ασφάλεια της Σχολής, παράλληλα με τη βασική αποστολή της, που είναι η έρευνα και η μετάδοση της γνώσης, ουδέποτε θα πάψει να απασχολεί την Κοσμητεία της ΦΛΣ. Οι λύσεις που θα προωθηθούν οφείλουν να είναι λειτουργικές και αποτελεσματικές, συμβατές με τη θεσμική ακαδημαϊκή παράδοση, όπως αυτή εκφράζεται και από το ακαδημαϊκό/διοικητικό προσωπικό αλλά και από το σώμα των φοιτητών/τριών.

 

Αναγνώστηκε 471 φορές
KOMMON

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.