20.6 C
Athens
Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κατόπιν εορτής!..


                     

Η επέτειος παρήλθε, κατά μερικές ημέρες. Έγιναν οι εορτασμοί, οι σχετικές θλίψεις και οι αναμνηστικές πόζες σκέψης, οι εξωρραϊσμένοι βάσανοι και οι  εξιλασμένες προδοσίες και όλα ξαναγύρισαν στην καθημερινότητα της ρουτίνας μας και της… αμηχανίας μας.

 

Παραμένει ωστόσο το ερώτημα τι είναι εκείνο που καθιστά το Πολυτεχνείο ένα σημείο ζωντανής μνήμης, παρά τις συνεχείς και πολλαπλές προσπάθειες απομάγευσής του, της τακτοποιημένης τοποθέτησης του σε ένα από τα ερμάρια της ιστορικής παράδοσης, άξιο προσκύνησης αλλά όχι διαδήλωσης.

 

Μια απάντηση στο ερώτημα είναι δύσκολη υπόθεση, καθώς υπεισέρχονται πολλαπλές ερμηνείες όχι αβάσιμες, αλλά και συχνά πολύ υποκειμενικές.

Μπορείς να το αποδώσεις στις πολλές προσεγγίσεις από τις παραμένουσες ζωντανές εκφράσεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς, οι οποίες έχουν κάθε λόγο να διατηρούν το Πολυτεχνείο στο δρόμο. Μπορείς να το αποδώσεις στη στενή σύνδεσή του με τις πιο δυναμικές εκφράσεις της διεκδίκησης των νέων ανθρώπων, αλλά και όλων των κάτω, να φέρουν τη ζωή και τις προσδοκίες τους στο προσκήνιο. Μπορείς επίσης στις αδέξιες απόπειρες των εξουσιών ή να το οικειοποιηθούν ή να το αποκλείσουν (όπως έκανε πέρσι η κυβέρνηση των καταστροφών). Μπορεί και στην αδήμονη ανάγκη να καταγραφεί μια κάποια νίκη.  Μπορείς να το αποδώσεις στη γοητεία που ασκεί μια εξέγερση, ακόμη κι αν οι διαδρομές που ακολούθησαν οι αυτόπτες της ποικίλουν και ξενίζουν, αν δεν προκαλούν αντιδράσεις.

 

Κανονικά, όπως το σκέφτομαι, το Πολυτεχνείο θα έπρεπε να είναι ένα επεισόδιο, ένα απλό επεισόδιο, που θα το ακολουθούσαν άλλα, ακόμη σπουδαιότερα και αποτελεσματικότερα, στην πορεία  προς μια ουσιαστική εκπλήρωση των στόχων που έθετε το φοιτητικό και το αντιδικτατορικό κίνημα, αλλά και η ίδια η εξέγερση του Νοέμβρη.  Αυτό είναι μάλλον βέβαιο πως θα συμβεί σε κάποιον ορίζοντα, και τότε όντως τα όσα έχουν προηγηθεί θα είναι σαν οι μικρές συσσωρεύσεις, και θυσίες, οι αναγκαίες για να μετατραπούν οι ποσότητες σε νέα ποιότητα- και να δικαιωθούν εν τέλει.

Ωστόσο, μέχρι τότε, πορευόμαστε και υπερασπιζόμαστε αυτό που έχουμε.  

 

Και μπορεί να έγιναν οδόσημα οι «ήρωες Πολυτεχνείου», μπορεί κάποιοι να προσχώρησαν σε διαχειρίσεις και κόλπα, πολιτικά και άλλα, μπορεί άλλοι να αποσύρθηκαν στις καθημερινές αναζητήσεις, πόσο μπορείς να ζεις πάνω σε μια κόψη;, κι άλλοι να εμμένουν σαν προσκυνητές, ωστόσο η συγκίνηση είναι γνήσια!

 

Όλες αυτές οι εκδοχές ίσως και να πιστοποιούν τη ζωντανή αξία του. Καθώς δεν ολοκλήρωσε την επιδίωξή του, επέτρεψε να συμβούν τα ακολουθήσαντα πολλαπλά ανοσιουργήματα. Η γενιά εκείνη δε νίκησε και συνεπώς οι νικητές είχαν όλες τις ευκαιρίες  να αλλάξουν τη γενιά, τουλάχιστον πολλούς από τη γενιά.

Κι όμως αυτό υπογραμμίζει, έστω και αρνητικά, τη σπουδαιότητά του, καθώς διεκδικεί συνεχώς μια δικαίωση, ανανεώνοντας κάθε φορά την προσδοκία.

 

Έτσι λοιπόν, εκείνοι που έζησαν, όχι ήρωες, ούτε τότε ούτε πολύ περισσότερο τώρα (τα οδόσημα παραμένουν πρόταση εξαγοράς) κρατάνε ζωντανή τη συγκίνησή τους, ή έστω το σημάδι της μοίρας.

Είναι κι αυτός ένας, πιο ατομικός αλλά όχι ευκαταφρόνητος,  λόγος που κρατάει ζωντανό το νόημα και την έννοια της εξέγερσης.  

 

Ιδού μια απόδειξη. Ο Γιώργος Παυλάκης έγινε γνωστός στο πανελλήνιο από τις συχνές εμφανίσεις του στα μέσα ενημέρωσης την τελευταία περίοδο, της πανδημίας. Ωστόσο στην επιστημονική κοινότητα είναι γνωστός χρόνια τώρα από το σπουδαίο ερευνητικό του έργο. Επικεφαλής του τμήματος έρευνας των ρετροϊώνν του Εθνικού Κέντρου Ερευνών των ΗΠΑ, έχει βάλει την υπογραφή του σε δεκάδες επιστημονικές ανακαλύψεις, οι οποίες σημαίνουν εκατοντάδες φάρμακα που έσωσαν ζωές χιλιάδων ανθρώπων.

 

Τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου το Πανεπιστήμιο Αθηνών τον ανακήρυξε σε επίτιμο διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής. Στην αίθουσα τελετών, επίσημοι, τήβεννοι και τα παρόμοια. Ο πρύτανης που τον παρουσίασε εξέθεσε λεπτομερώς τις έρευνες κι τις ανακαλύψεις του εργαστηρίου του, καθώς και το ότι σε εκείνον χρωστάμε την αυξητική ορμόνη η οποία έσωσε πολλά παιδιά από τα νανισμό (και που χάρις σ’ αυτήν μπορέσαμε τόσα χρόνια να απολαμβάνουμε το θαύμα Μέσι). Πολύ ώρα πήρε να εκθέσει τα επιστημονικά θαύματα του ανακηρυσσόμενου καθώς και τις  δημοσιεύσεις του.

 

Εκείνος, όταν σηκώθηκε να μιλήσει ξεκίνησε λέγοντας πως το πιο σπουδαίο γεγονός στη ζωή του ήταν που πήρε μέρος στην εξέγερση του Πολυτεχνείου καθώς και η μακράν σπουδαιότερη δημοσίευσή του ήταν η αφήγηση της εξέγερσης που περιλαμβάνεται στο σχολικό βιβλίο της τρίτης δημοτικού.

 

Αν μια φορά συνάντησες τον κεραυνό, πως μπορεί να μη σε συγκλονίζει η φωτιά!..   

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ