20.6 C
Athens
Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΝΑΤΟ: Η μεγαλύτερη ψυχροπολεμική αναθεώρηση, του Αλέκου Αναγνωστάκη


 

Βρετανός αρχηγός ΓΕΕΘΑ: «Ζούμε στιγμές 1937»!

Αν στον υπότιτλο του άρθρου επιλέγεται η δήλωση αυτή του αρχηγού του γενικού επιτελείου Άμυνας της Βρετανίας στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο των Ενόπλων Δυνάμεων της είναι επειδή συμπυκνώνει τους κινδύνους ενώπιον των οποίων βρίσκονται οι λαοί (το 1937 ήταν λίγο πριν την κήρυξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου), αλλά και επειδή ταυτόχρονα αποκαλύπτει το βάθος και τη λύσσα αναθεώρησης της ιστορίας προκειμένου να πετύχουν τα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια.

Στη θέση της Χιτλερικής Γερμανίας τοποθετούν τη σημερινή Ρωσία και στη θέση των συμμάχων βάζουν το σημερινό ΝΑΤΟ!

Φυσικά, η σημερινή Ρωσία δεν είναι κατ’ αναλογία η τότε φασιστική Γερμανία, είναι μια σύγχρονη καπιταλιστική χώρα με ισχυρό κρατικό τομέα κυρίως στην ενέργεια και στην πολεμική βιομηχανία, και το ΝΑΤΟ δεν είναι η τότε αντιφασιστική συμμαχία.

Το ΝΑΤΟ από μηχανισμός πολέμων και επεμβάσεων σε βάρος λαών και κρατών που, κατά το γάλλο πρόεδρο, είχε μέχρι πρότινος περιπέσει σε κατάσταση εγκεφαλικής νέκρωσης, ανασυγκροτείται σε ιστορικά ανέκδοτο παγκόσμιο πολεμικό μηχανισμό που μπορεί πλέον να δρα σε όλα τα πλάτη και μήκη της υφηλίου. Γι’ αυτό εξάλλου, στην κατεύθυνση του «παγκόσμιου ΝΑΤΟ», στη σύνοδο της Μαδρίτης κλήθηκαν και συμμετείχαν σε ξεχωριστή κοινή συνεδρία Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ιαπωνία, Αυστραλία, Γεωργία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Νέα Ζηλανδία, Σουηδία και Φινλανδία, καθώς και οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

 

Ρωσία, η μεγαλύτερη απειλή. Κίνα, πρόκληση για τα συμφέροντα και την ασφάλεια του ΝΑΤΟ

Δεν πέρασε ούτε μια δωδεκαετία από την προηγούμενη «Στρατηγική Αντίληψη» του 2012 όταν το ΝΑΤΟ χαρακτήριζε τη Ρωσία «στρατηγικό εταίρο» και δεν αναφέρονταν καθόλου στην Κίνα.

Τώρα οι πρωθυπουργοί και υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ στα δείπνα εργασίας και κατά τη συνδιάσκεψη της Μαδρίτης κατέληξαν να χαρακτηρίζουν ευθέως τη Ρωσία ως «την πιο σημαντική και άμεση απειλή για την ασφάλεια, την ειρήνη και τη σταθερότητα στον ευρωατλαντικό χώρο».

Το κείμενο της νέας νατοϊκής «Στρατηγικής Αντίληψης» σημειώνει ότι η Ρωσία «επιδιώκει να δημιουργήσει σφαίρες επιρροής και άμεσου ελέγχου μέσω του εξαναγκασμού, της ανατροπής, της επιθετικότητας και της προσάρτησης». Προειδοποιεί για τη χρήση από τη Μόσχα τόσο των παραδοσιακών όσο και ψηφιακών επιθετικών όπλων. Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αναβάθμιση των πυρηνικών ικανοτήτων της καθώς και για την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων, «κινήσεις, που αγνοούν πλήρως τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες». Χαρακτηρίζει «στρατηγική πρόκληση για τη Συμμαχία» την προσπάθεια της Ρωσίας να διακόψει τις ενισχύσεις των Συμμάχων και την ελευθερία ναυσιπλοΐας στον Βόρειο Ατλαντικό. Επισημαίνεται τέλος ότι στοχεύει «να αποσταθεροποιήσει χώρες στην Ανατολή και στο Νότο μας».

Κι έτσι ο συνολικός και παγκόσμιος αντίπαλος, η Ρωσία, πλασάρεται στους λαούς με αφορμή την εισβολή της στην Ουκρανία, την οποία εισβολή όμως με μεθοδευμένες κινήσεις, (Νατοϊκή περικύκλωση και πολύπλευρη ενίσχυση μιας νεοναζιστικής μειοψηφίας στην Ουκρανική κρατική δομή) καλλιέργησε, προκάλεσε και (προς την οποία) έσπρωξε.

Παράλληλα με τη Ρωσία, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ στη νέα «Στρατηγική Αντίληψη» θέτουν τις βασικές αρχές πολιτικής και έναντι της Κίνας, την οποία χαρακτηρίζουν ως πρόκληση για τα «συμφέροντα» και την «ασφάλεια» των χωρών του ΝΑΤΟ. «Οι δεδηλωμένες φιλοδοξίες της Κίνας και οι καταναγκαστικές της (sic) πολιτικές αποτελούν πρόκληση για τα συμφέροντα, την ασφάλεια και τις αξίες μας», αναφέρεται στο ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ (ωστόσο η Γαλλία και η Γερμανία – δεδομένων των μεγάλων ευρωπαϊκών επενδύσεων στην Κίνα- ευνοούν πιο μετριοπαθή στάση).

Να σημειωθεί πως ταυτόχρονα σχεδόν με τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, την ίδια στιγμή που υπερεκτείνεται το ΝΑΤΟ, προχωρά πυρετωδώς η ενεργοποίηση αλληλοαποκλειόμενων και αλληλοσυμπληρούμενων, οικονομικών, κυρίως, μπλοκ. Αν προσέξει μάλιστα κανείς, θα δει τους πολλαπλούς συνδυασμούς, μετακινήσεις και αναταράξεις, δείγμα πως δεν προχωρά μόνο η συγκρότηση αντίπαλων στρατοπέδων. Δρα και εκδηλώνεται ο αιώνιος νόμος του καπιταλισμού ο ανταγωνισμός.

Η Ινδία μετέχει στους BRICS αλλά ταυτόχρονα ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία και Αυστραλία έχουν σχηματίσει την ομάδα Quad, με τις τέσσερις χώρες να επιθυμούν να επεκτείνουν την παρουσία τους στην περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού Ωκεανού.

Επίκειται συνεδρίαση των G20 αλλά με τη Ρωσία καλεσμένη από την προεδρεύουσα Ινδονησία.

Συγκροτείται και ενεργοποιείται η AUCUS (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία) η οποία όμως προκαλεί τη διαμαρτυρία του Ύπατου Εκπρόσωπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, επειδή η εταιρική σχέση AUCUS «απέκλειε τους Ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι έχουν ισχυρή παρουσία στον Ειρηνικό».

Συνεδρίασαν οι G7 οι οποίο ενέκριναν επενδύσεις ύψους 600 δισ. δολαρίων ως απάντηση στον κινέζικο Δρόμο του μεταξιού.

Το Ιράν (και η Αργεντινή σε επόμενη φάση) κατέθεσε αίτηση για να γίνει μέλος της ομάδας των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική). Μια τέτοια ομαδοποίηση, με τόσο πληθυσμό, τέτοια έκταση και τόσο πλούτο στο βαθμό που θα προχωρά – και φαίνεται πως θα προχωρά – συνιστά ιστορικής σημασίας μετατόπιση του κέντρου παγκόσμιας ηγεμονίας προς ανατολάς.

 

Όλα περισσότερα και όλα ΝΑΤΟϊκότερα

Η σύνοδος του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη ήταν όντως «μεταμορφωτική» (transformative) και «πολύ σημαντική».

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ οι νατοϊκοί εταίροι μετατόπισαν θεμελιωδώς την πολιτική «αποτροπής και της άμυνάς του ΝΑΤΟ» προς περισσότερες δυνάμεις υψηλής ετοιμότητας, περισσότερη προωθημένη άμυνα, περισσότερο προ-τοποθετημένο εξοπλισμό», παραπέρα μετακίνηση και παράταξη τεράστιων δυνάμεων στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, προς πιο Ολοκληρωμένο Πακέτο Βοήθειας στην Ουκρανία, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Τοποθέτησαν το θέμα στο πλαίσιο του πυρήνα των ανταγωνισμών του κεφαλαίου για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών: ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι πέραν της Ρωσίας και πέρα της εξάρτησης από τα καύσιμά της, μια σειρά από τις λεγόμενες σπάνιες γαίες (κρίσιμες στην παραγωγή προϊόντων τεχνολογίας αιχμής) προέρχονται από την Κίνα, σημείο κρίσιμο που προκαλεί ανταγωνισμούς και πολιτικές κυριαρχίας.

Ο Στόλτενμπεργκ αναγνώρισε ότι σύντομα η Κίνα θα είναι η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη και θα πρέπει να υπάρχει «συνεργασία» σε τομείς όπως η κλιματική αλλαγή, Ωστόσο έβαλε ξανά ζητήματα όπως η ρητορική του Πεκίνου κατά του ΝΑΤΟ, ή το γεγονός ότι οι σχέσεις του με τη Μόσχα είναι στενότερες από ποτέ.

Επιπλέον, είπε ανοιχτά ότι «όντως πληρώνουμε ένα κόστος» από τη συμμετοχή στον πόλεμο, συνέδεσε το Ουκρανικό με την εκτόξευση των τιμών στα καύσιμα, τόνισε ωστόσο ότι «είναι προς το συμφέρον μας να στηρίξουμε την Ουκρανία», γιατί «ο κόσμος του ΝΑΤΟ, ο κόσμος των Συμμάχων του ΝΑΤΟ, θα είναι πιο ανασφαλής αν νικήσει ο Πούτιν».

Τέτοιες αντιλήψεις και αποφάσεις που στρέφονται ευθέως ενάντια στους λαούς έχουν εσωτερικό συστατικό στοιχείο την αστυνομοκρατία και την κρατική βία. Γι’ αυτό και πάνω από 10.000 αστυνομικοί και άλλες δυνάμεις ασφαλείας – «η μεγαλύτερη παρουσία ασφαλείας στην πρόσφατη ιστορία» της Ισπανίας κατά το Ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών – «εγγυήθηκαν» την ασφάλεια των 40 αντιπροσωπειών και 2.000 περίπου καλεσμένων της συνόδου.

 

Φωτογραφίες και συντεταγμένες από τη Roscosmos, Έτσι για κάθε περίπτωση…

 

Να σημειωθεί πως σε μία κίνηση ενδεικτική τις κλιμάκωσης των «προειδοποιήσεων» για το ενδεχόμενο γενίκευσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης, η διαστημική υπηρεσία της Ρωσίας (Roscosmos) δημοσίευσε δορυφορικές φωτογραφίες και τις συντεταγμένες(!) τόσο από τον χώρο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, όσο και από το Πεντάγωνο, τον Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον, κτίρια της βρετανικής κυβέρνησης στο Λονδίνο, τη γερμανική καγκελαρία και το Κοινοβούλιο στο Βερολίνο, την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, γαλλικά κυβερνητικά κτίρια στο Παρίσι!

«Σήμερα ανοίγει η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, στην οποία οι δυτικές χώρες θα ανακηρύξουν τη Ρωσία τον χειρότερο εχθρό τους. Ενώ εκπρόσωποι των 30 χωρών της συμμαχίας, καθώς και εταίροι και υποψήφιοι, θα ασχοληθούν με τη στρατηγική ιδέα μέχρι το 2030 (σ.σ. Στρατηγική ΝΑΤΟ 2030), η Roscosmos δημοσιεύει δορυφορικές φωτογραφίες του χώρου της Συνόδου Κορυφής και των ίδιων των “κέντρων αποφάσεων” που υποστηρίζουν τους Ουκρανούς εθνικιστές. Ταυτόχρονα δίνουμε τις συντεταγμένες των αντικειμένων. Έτσι, για κάθε περίπτωση»… δήλωσε διαδικτυακά και γεμάτα «υπονοούμενα», ο επικεφαλής της Roscosmos, Ντμ. Ρογκόζιν.

Φυσικά οι δορυφορικές συντεταγμένες των εν λόγω κτιρίων είναι ελεύθερα διαθέσιμες. Ωστόσο ο συμβολισμός είναι προφανής. Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει ότι αν δεχτεί πλήγματα στο έδαφός της με Νατοϊκούς εξοπλισμούς θα απαντήσει με χτυπήματα σε «κέντρα αποφάσεων» στο Κίεβο και πέρα από την Ουκρανία…

 

Κίνα, Ρωσία προς ΝΑΤΟ: σταματήστε να αποσταθεροποιείτε

 

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιζιάν κάλεσε την Τρίτη το ΝΑΤΟ «να εγκαταλείψει τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου, τα ανώφελα παιχνίδια πολέμου και την πρακτική δημιουργίας εικονικών εχθρών. Μετά την αναταραχή στην Ευρώπη, οι χώρες του ΝΑΤΟ θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις προσπάθειές τους να αποσταθεροποιήσουν την Ασία και τον κόσμο». 

Το ΝΑΤΟ, πρόσθεσε, «έχει γίνει εδώ και καιρό εργαλείο για μεμονωμένες χώρες στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν την ηγεμονία τους» και το κάλεσε «σθεναρά» «να σταματήσει αμέσως τη διάδοση ψευδών πληροφοριών για την Κίνα και να απέχει από προκλητικές δηλώσεις».

«Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη σταθεροποιεί την πορεία προς μια επιθετική περιχαράκωση της Ρωσίας από τον (ατλαντικό) συνασπισμό, καταδεικνύει την επιθετικότητα της συμμαχίας έναντι της Μόσχας», δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, χαρακτηρίζοντας εξάλλου «βαθιά αποσταθεροποιητική» τη διεύρυνση με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, για την οποία υπογράμμισε πως δεν θα συμβάλει στην ασφάλεια των μελών του ΝΑΤΟ. «Αυτό δεν ενισχύει την ασφάλεια αυτών που διευρύνονται, ούτε αυτή εκείνων που εντάσσονται, ούτε ακόμη αυτή εκείνων που θεωρούν τη συμμαχία απειλή», υπογράμμισε ο Ριαμπκόφ.

Ωστόσο η απάντηση σε αυτή την προειδοποίηση ήταν η ενίσχυση της «προωθημένης παρουσίας» του ΝΑΤΟ στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία: «Θα ενισχύσουμε τις ομάδες μάχης μας στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας σε επίπεδο ταξιαρχίας», από ενισχυμένα τάγματα που είναι σήμερα. Μεταμόρφωση της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (σ.σ. με ισχύ περίπου 40.000 προσωπικό σήμερα) και αύξηση των δυνάμεών μας υψηλής ετοιμότητας σε πολύ πάνω από 300.000(!)». Αύξηση του «προ-τοποθετημένου» εξοπλισμού. Περισσότερες προωθημένες δυνατότητες, όπως αεράμυνας. Ενισχυμένη διοίκηση και έλεγχος. Και αναβαθμισμένα αμυντικά σχέδια, με δυνάμεις προκαθορισμένες για την υπεράσπιση συγκεκριμένων Συμμάχων. Παραπέρα, μίλησε για την σύσταση ενός νέου Ταμείου Καινοτομίας του ΝΑΤΟ, ύψους 1 δισ. ευρώ, για επενδύσεις σε αναδυόμενες τεχνολογίες διπλής χρήσης (πολιτικής και στρατιωτικής), ενώ θα υιοθετηθούν και νέα «πακέτα υποστήριξης» για Γεωργία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Μολδαβία, Μαυριτανία και Τυνησία.

Για να γίνουν αυτά χρειάζονται ακόμα μεγαλύτερες πολεμικές δαπάνες, τόνισε, ο γραμματέας του ΝΑΤΟ παραπέμποντας και στα νέα οικονομικά στοιχεία που δημοσίευσε χτες το ΝΑΤΟ και σύμφωνα με τα οποία το 2022 θα είναι η όγδοη συνεχόμενη χρονιά αυξήσεων σε τέτοιες πληρωμές από τους Ευρωπαίους Συμμάχους και τον Καναδά. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2022 τα 30 κράτη – μέλη αναμένεται να δαπανήσουν το αστρονομικό ποσό των 1,051 τρισ. δολαρίων για τέτοιες δαπάνες.

Στην Ιστορία όμως μια επί χρόνια συνεχόμενη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών κατέληγε πάντα σε πόλεμο.

Ο Στόλτενμπεργκ εξάλλου προανήγγειλε, παρουσία του Ζελένσκι, «ένα ενισχυμένο Ολοκληρωμένο Πακέτο Βοήθειας για την Ουκρανία. Αυτό περιλαμβάνει ουσιαστικές παραδόσεις υποστήριξης σε τομείς όπως οι ασφαλείς επικοινωνίες, τα συστήματα κατά των drones και τα καύσιμα. Μακροπρόθεσμα, θα βοηθήσουμε την Ουκρανία να μεταβεί από τον στρατιωτικό εξοπλισμό της σοβιετικής εποχής σε σύγχρονο εξοπλισμό του ΝΑΤΟ».

Στην ουσία σπρώχνει τα πράγματα προς αναμέτρηση διαρκείας με ανυπολόγιστες συνέπειες. Οι εξελίξεις αυτές είναι ιστορικής σημασίας. Στην ουσία είναι τύμπανα πολέμου, προκαταρτικές κινήσεις, ενόψει της μεγάλης αναμέτρησης με την Κίνα.

Οι εξελίξεις αυτές μπορούν να ανακοπούν, να αναστραφούν, να ηττηθούν.

Απαιτούν φυσικά από την μαχόμενη Αριστερά, σε όλες της τις εκδοχές, ένα νέο διεθνισμό στηριζόμενο και αλληλοτροφοδοτούμενο από ένα κίνημα αποτροπής του πολέμου, μια σύγχρονη αλά Τσε και Βελουχιώτη λαϊκή έκφραση πατριωτισμού και μια πολιτική συγκέντρωσης δυνάμεων ικανών να αναμετρώνται νικηφόρα με το σύγχρονο ιμπεριαλισμό.

Σημείωση: Να σημειωθεί πως ο Ερντογάν κουρέλιασε στην κυριολεξία τα πρωτοσέλιδα άρθρα των περισσότερων ελληνικών εφημερίδων. Δεν ασχολήθηκε καν με το ελληνοτουρκικό ζήτημα. Συμπεριφέρθηκε όμως ως αυτό που είναι: Ως ένας αδίστακτος, ομογάλακτος των παρισταμένων, ηγέτης που ζητά επί πίνακι το κεφάλι των Κούρδων, το ανάλογο κομμάτι στην ιμπεριαλιστική λεία και την ισοτιμία στο ρόλο του ως πολεμοχαρής πολιτικός.

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ