17.5 C
Athens
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Κλασικός μαραθώνιος Αθήνας». Όταν κλείνουν τους δρόμους οι εταιρίες. του Άλεξ Κάντζιας Ρόντε


Το Σαββατοκύριακο που μας έρχεται η πρωτεύουσα θα φιλοξενήσει όπως κάθε χρόνο το ιβέντ που αποκαλείται «κλασικός μαραθώνιος Αθήνας». Ήδη οι προετοιμασίες γύρω από το Παναθηναϊκό Στάδιο είναι πυρετώδεις, ενώ για το τριήμερο 11-13 Νοεμβρίου προβλέπονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, διακοπές κυκλοφορίας σε συγκεκριμένους δρόμους και τροποποιήσεις στα δρομολόγια των λεωφορείων και των τρόλεϊ. Χέρι – χέρι ΣΕΓΑΣ, περιφέρεια Αττικής και χορηγοί προετοιμάζονται για το μεγάλο γεγονός τοποθετώντας περιφράξεις, στήνοντας εξέδρες και διαφημιστικά περίπτερα πάνω σε δημόσιο χώρο. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, ο μαραθώνιος συμβάλλει στην τουριστική προβολή της Αττικής, με τον ίδιο να τονίζει πως:

 «η ενίσχυση της υπεραξίας του brand name της Αττικής, που αποτελεί κεντρικό πυλώνα της δικής μας πολιτικής, μας ωθεί να στηρίξουμε έναν τόσο εμβληματικό αγώνα. Στο πλαίσιο αυτό επί των ημερών μας διπλασιάσαμε το ποσό που διαθέτουμε για τον 39ο Μαραθώνιο θέλοντας να επενδύσουμε στα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν από τα αθλητικά δρώμενα, τα οποία ενώνουν το παρελθόν με το παρόν».

Οι διοργανωτές δεν παραλείπουν και να προβάλλουν το «κοινωνικό τους πρόγραμμα» μέσω της συνεργασίας τους με γνωστές ΜΚΟ, κάποιες από τις οποίες είναι γνωστές για τις «αμαρτίες» τους…

Σίγουρα το συγκεκριμένο γεγονός προκαλεί διεθνή ενδιαφέρον, προσελκύοντας κάθε χρόνο αθλητές από όλο τον κόσμο, 15.000 δρομείς θα τρέξουν στην κλασική διαδρομή, 12.000 στον αγώνα των 10 χιλιομέτρων και 15.000 σε αυτόν των 5χλμ. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι ερασιτέχνες που αγαπούν τον αθλητισμό, θέλουν απλά να απολαύσουν την συμμετοχή τους σε ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός και, ίσως, να συνδυάσουν την συμμετοχή τους με μικρότερες ή μεγαλύτερες διακοπές σε μια πόλη με πλούσια ιστορία και μνημεία. Φυσικά παρά τους «χορηγούς» και το δημόσιο χρήμα της περιφέρειας Αττικής η συμμετοχή σε αυτούς τους αγώνες δεν είναι δωρεάν: οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να πληρώσουν 45-100€ για το μαραθώνιο, 35-90€ για τα 10χλμ και 30-80€ για τα 5χλμ. Συνειδητός αποκλεισμός των χαμηλόμισθων δηλαδή και όχι ακριβώς πρότυπο μαζικού λαϊκού αθλητισμού, αντίθετα οι διοργανωτές νιώθουν εξαιρετικά υπερήφανοι για την προσέλκυση elite δρομέων που αμείβονται αδρά για την συμμετοχή τους αλλά και για τα ρεκόρ που καταρρίπτουν.

Και βέβαια ως σοβαροί καπιταλιστές οι διοργανωτές δεν θα μπορούσαν να μην εκμεταλλευτούν την προθυμία πολλών να παν κι αυτοί εθελοντές, δηλαδή να παραχωρήσουν τζάμπα την εργατική τους δύναμη (όταν κυκλοφορεί τόσο χρήμα γι αυτό πρόκειται). Σύμφωνα μάλιστα με όσα καλούνται να υπογράψουν δεν παραχωρούν μόνο την εργατική τους δύναμη αλλά και την ίδια τους την εικόνα για διαφημιστικούς σκοπούς καθώς:

«Οι εθελοντές στη διοργάνωση συναινούν στη χρήση της εικόνας τους που λαμβάνεται κατά τη διάρκεια των καθηκόντων τους από τους διοργανωτές, χορηγούς ή άλλους συνεργάτες της διοργάνωσης για σκοπούς δημοσιότητας και μελλοντικής προβολής αυτής, χωρίς κανένα δικαίωμα σε ολική ή μερική αποζημίωση για το λόγο αυτό».

Και αν μέχρι πριν από κάποια χρόνια ο μαραθώνιος της Αθήνας έφερε το όνομα του Γρηγόρη Λαμπράκη και αναφερόταν στο ιδανικό της ειρήνης, από το 1983 συγκεκριμένα, στα πλαίσια της προσπάθεια τους ΠΑΣΟΚ να κυριαρχήσει στα σωματεία και στον ΣΕΓΑΣ – μην έχουμε αυταπάτες -, τα τελευταία χρόνια και αυτά απαλειφθεί. Το κεφάλαιο άλλωστε ποτέ δεν ήταν με την ειρήνη…

Κοινώς τους κατοίκους του κέντρου περιμένουν δύσκολες μέρες. Κανείς βέβαια δεν θα βγει να μιλήσει για «μερικές δεκάδες εταιρίες που, για άλλη μια φορά, κλείνουν τους δρόμους για να κερδοσκοπήσουν» και για τους πολίτες που ταλαιπωρούνται. Τέτοια τσιτάτα είναι κρατημένα μόνο για την αριστερά, το εργατικό κίνημα και όσους αγωνίζονται για έναν καλύτερο κόσμο, έναν κόσμο (και) χωρίς χορηγούς που κλείνουν τους δρόμους.

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ