Δημοψήφισμα: Η Γερμανία σχεδιάζει αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα. Του Νικήτα Γεράνη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2015 08:00 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Όπως επισημαίνεται σε ρεπορτάζ των Financial Times, η κα. Μέρκελ αδημονεί να αδράξει την ευκαιρία που θα της προσφέρει το «ναι», για να επιβάλει μια νέα συμφωνία, αφού ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα σημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα είναι πλέον πρωθυπουργός της Ελλάδας.

 

 

Κεντρικό άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση της συντηρητικής Φρακνφούρτερ Αλλγκεμάινε πανυγηρίζει για το γεγονός ότι ο Β. Σόιμπλε και η σκληρή του γραμμή στο θέμα της Ελλάδας ειδικά και της επιμονής στην λιτότητα γενικότερα τον εκτοξεύουν σε δυσθεώρητα ύψη δημοτικότητας. Το άρθρο θα μπορούσε να θεωρηθεί η σημερινή κεντρική συμβολή στον πόλεμο προπαγάνδας που διεξάγεται σε ελληνικά και διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης.

 

Απέναντι στο ενδεχόμενο μιας πλειοψηφίας του «όχι» στο ελληνικό δημοψήφισμα αντιτάσσεται προκαταβολικά το δημοσκοπικό εύρημα για το τι «ψηφίζει» ο γερμανικός λαός. Η προληπτική αυτή κίνηση, ωστόσο, είναι για την περίπτωση που την Κυριακή συμβεί αυτό, το οποίο τόσο σφοδρά απεύχονται οι εκπρόσωποι των δανειστών. Γιατί μέχρι τότε ειδικά η γερμανική κυβέρνηση κάνει γενναία προπαγάνδα για το «ναι» και ταυτόχρονα αποδεικνύει με κάθε τρόπο ότι το δημοψήφισμα έχει πλέον ρητά πολιτικό επίδικο, το οποίο έχει και μια προφανή πολιτειακή διάσταση.

 

Όπως επισημαίνεται σε ρεπορτάζ των Financial Times, η κα. Μέρκελ αδημονεί να αδράξει την ευκαιρία που θα της προσφέρει το «ναι», για να επιβάλει μια νέα συμφωνία, αφού ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα σημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα είναι πλέον πρωθυπουργός της Ελλάδας. Ο κ. Σόιμπλε δήλωνε προχτές στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά κάπως πιο επιθετικά, ότι για οποιαδήποτε εξέλιξη μετά το δημοψήφισμα (και ανεξαρτήτως του αποτελέσματός του) όρος είναι η αποχώρηση των Τσίπρα και Βαρουφάκη. Επειδή ακριβώς η πρόσφατα εκλεγμένη κυβέρνηση της Ελλάδας διαφωνεί στην ουσία με την λογική της πολιτικής του, κι έχει δηλώσει ρητά ότι επιδιώκει την αλλαγή της, χαρακτηρίζεται με συνοπτικές διαδικασίες «παράλογη» κι επομένως απαράδεκτη ως συνομιλητής.

 

Σημαντικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι ο στόχος να απαλλαγούν οι κυβερνήσεις των δανειστών από αυτήν την «παράλογη» κυβέρνηση είναι ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στο ναυάγιο των διαπραγματεύσεων την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου.

 

Ο Seumas Milne στον βρετανικό Guardian σημειώνει: «Είναι τώρα ξεκάθαρο ότι η Γερμανία και οι δυνάμεις της Ευρώπης δεν θέλουν απλώς να λυγίσει η ελληνική κυβέρνηση. Θέλουν αλλαγή καθεστώτος. Όχι με στρατιωτικά μέσα φυσικά – αυτή η επιχείρηση δεν διενεργείται από την Ουάσινγκτον, αλλά από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες». Και ο Joseph Stiglitz στην ίδια εφημερίδα: «Στην πραγματικότητα, οι ευρωπαίοι ηγέτες αρχίζουν επιτέλους να αποκαλύπτουν την πραγματική φύση της παρούσας διαμάχης, και η απάντηση δεν είναι ευχάριστη: είναι πολύ περισσότερο θέμα εξουσίας και δημοκρατίας, παρά χρημάτων και οικονομίας. Φαίνεται να πιστεύουν ότι μπορούν τελικά να ρίξουν την ελληνική κυβέρνηση, τραμπουκίζοντάς την να δεχτεί μία συμφωνία που έρχεται σε αντίθεση με την εντολή της.»

 

Τέλος ο Paul Krugman στο μπλογκ του εκτιμά: «Οι πολιτικές συνυποδηλώσεις του "Ναι" είναι βαθιά ανησυχητικές. Η τρόικα έκανε ξεκάθαρα ένα ανάποδο Κορλεόνε [σ.σ. στη θεωρία των διαπραγματεύσεων σημαίνει κάνω μία πρόταση που άλλος δεν μπορεί παρά να απορρίψει, και παίρνει το όνομά της από τον χαρακτήρα Don Corleone της ταινίας «Ο Νονός»] - έκαναν στον Τσίπρα μία προσφορά που δεν μπορεί να αποδεχτεί, και πιθανότατα το έκαναν συνειδητά. Ως εκ τούτου, στην πραγματικότητα το τελεσίγραφο ήταν μία κίνηση με σκοπό την αντικατάσταση της ελληνικής κυβέρνησης. Ακόμη και αν δεν σου αρέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό οφείλει να είναι δυσάρεστο για οποιονδήποτε πιστεύει στα ευρωπαϊκά ιδανικά».

 

Με τη στάση τους, οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης και οι πολιτικοί των χωρών της, οι οποίοι βρίσκονται στην εξουσία απαντούν στο ερώτημα, αν μια χρεωμένη χώρα μπορεί να έχει κοινοβουλευτική δημοκρατία με ένα σαφές και απερίφραστο «όχι!». Το «ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής σημαίνει (αν όχι πρωτίστως, τουλάχιστον και) πέρασμα σε μια νέα φάση ελέγχου της ελληνικής πολιτικής σφαίρας και της αστικής δημοκρατίας από τον ολοκληρωτισμό της Ε.Ε.

 

 

 

 

 

Αναγνώστηκε 2508 φορές Τελευταία τροποποίηση Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017 23:24
KOMMON

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.