23 C
Athens
Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λευτέρης Μαρκάτης (Εκκίνηση – Αριστερό Δημοκρατικό Μέτωπο για την Κέρκυρα): «η φωνή των κινημάτων και των λαϊκών στρωμάτων θα ακούγεται στο Δημοτικό Συμβούλιο»

 

 

«Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός κοινωνικοπολιτικού μετωπικού χώρου στην πόλη που θα παρεμβαίνει σε κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής της πόλης αυτής μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο. Θα βρίσκεται δίπλα στους αγώνες και τα κινήματα των εργαζομένων και της νεολαίας, θα αναδεικνύει ζητήματα, θα παρεμβαίνει πολιτιστικά και κοινωνικά όπου μπορεί.» λέει στο kommon.gr o Λευτέρης Μαρκάτης, επικεφαλής του δημοτικού σχήματος «Εκκίνηση – Αριστερό Δημοκρατικό Μέτωπο για την Κέρκυρα».

 

 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ

Η ΕΚΚΙΝΗΣΗ – Αριστερό Δημοκρατικό Μέτωπο για την Κέρκυρα είναι μία αριστερή δημοτική κίνηση, η οποία ξεκίνησε την συγκρότηση της, τον Σεπτέμβρη του 2018. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν συνελεύσεις (1 κάθε μήνα), ταυτόχρονα τον Νοέμβρη συγκροτήθηκαν επιτροπές προγράμματος οι οποίες ξεκίνησαν τις προγραμματικές επεξεργασίες πάνω σε συγκεκριμένους άξονες. Τον Φεβρουάριο εκλέχτηκε ο επικεφαλής σε διαδικασία συνέλευσης και εγκρίθηκαν οι προγραμματικές επεξεργασίες. Οι δυνάμεις που συμμετείχαν στην διαδικασία συγκρότησης ήταν η ΛΑΕ, μεμονωμένα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΞΕΚΙΝΗΜΑ, η ΚΟΕ, ΜΛ και ανένταχτοι αριστεροί. Τελικά στην τελική συγκρότηση συμμετέχουν μέλη της ΛΑΕ και ανένταχτοι αριστεροί (που είναι η πλειοψηφία). Η ΕΚΚΙΝΗΣΗ αποτελεί αριστερό μέτωπο της ριζοσπαστικής αριστεράς το οποίο είναι συνεχώς διευρυνόμενο (ΕΝΑΚ).

 

ΠΩΣ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ;

 

Η πολιτική της κυβέρνησης κινείται στο μνημονιακό πλαίσιο που έχει επιβληθεί στην χώρα την τελευταία δεκαετία. Ο ν. Κλεισθένης κινείται στην ίδια κατεύθυνση με τον ν. Καλλικράτη δημιουργώντας μία ασφυκτική κατάσταση με συνέχιση της  υποχρηματοδότησης και της έλλειψης προσωπικού καθώς στην ουσία οι προσλήψεις είναι κομμένες, δίνοντας τμήματα των δημοτικών υπηρεσιών στους ιδιώτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αποκομιδή των απορριμμάτων στην Κέρκυρα που δίνεται συνεχώς σε εργολάβους καθώς και η επεξεργασία των απορριμμάτων που γίνεται από μεγάλες τεχνικές εταιρείες. Επίσης έχουμε συνεχή προώθηση των ΣΔΙΤ σε όλους τους τομείς.

 

 ΠΟΙΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΧΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΨΑΤΕ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Ένα σχήμα όπως η ΕΚΚΙΝΗΣΗ έχει πολλά περιθώρια παρέμβασης, καθώς η φωνή των κινημάτων και των λαϊκών στρωμάτων θα ακούγεται στο Δημοτικό Συμβούλιο. Επίσης μπορούν να προωθηθούν οι προγραμματικές επεξεργασίες του σχήματος που σαν πυρήνα έχει την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών όπως είναι το νερό κι η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα κρίσιμων δόμων για την λειτουργία του δήμου. Ακόμα λόγω της έλλειψης προσωπικού θα συγκρουστούμε με το κεντρικό κράτος ώστε να έχουμε μόνιμο προσωπικό και να μην συνεχιστούν τα οχτάμηνα που δεν λύνουν το πρόβλημα του προσωπικού. Ταυτόχρονα θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των εργαζομένων τόσο στον δήμο όσο και γενικότερα.

Σχήματα όπως η ΕΚΚΙΝΗΣΗ που προέκυψαν από συνελευσιακές διαδικασίες βάσης, στις οποίες συμμετείχαν το σύνολο των δυνάμεων της αριστεράς ανεξαρτήτως αν παρέμειναν στο όλο εγχείρημα μέχρι τέλους, αποτελούν τα πραγματικά κύτταρα της ανασυγκρότησης της. Η αριστερά κατά τόπους πρέπει να βρεθεί, να μιλήσει και να συνεννοηθεί. Οι αγωνιστές είτε οργανωμένοι είτε ανένταχτοι δεν πρέπει να περιμένουν το τι θα πράξουν και αν θα τα βρουν οι ηγεσίες στην Αθήνα, αλλά να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να ξεκινήσουν μετωπικά εγχειρήματα πολιτικό – συνδικαλιστικά που θα συσπειρώσουν πρώτα τις δυνάμεις της αριστεράς και εν συνεχεία ευρύτερες δυνάμεις.

 

ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ, ΟΠΩΣ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΑ ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΟΝΟΣ Ο ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΕΞΩΡΥΞΕΩΝ

 

Στην Κέρκυρα δεν έχει ανοίξει ακόμα με τον τρόπο που πρέπει η συζήτηση για το θέμα των εξορύξεων, όπως γίνεται στα υπόλοιπα Ιόνια νησιά. Προς το παρών το θέμα το βάζουν περιβαλλοντικές οργανώσεις του νησιού καθώς και οι αυτοδιοικητικές παρατάξεις της αριστεράς, ενώ όλοι οι υπόλοιποι σιωπούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δημοτικά συμβούλια των υπόλοιπων νησιών συνεδρίασαν και πήραν αρνητικές αποφάσεις ενώ στην Κέρκυρα δεν έχει γίνει κάτι παρόμοιο.

 

Η δική μας θέση είναι αρνητική, καθώς η περιοχή μας είναι σεισμογενής και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος περιβαλλοντικής καταστροφής από ένα πιθανό ατύχημα. Επίσης τα κέρδη θα τα καρπωθούν οι μεγάλες πολυεθνικές και όχι ο λαός των Επτανήσων. Τελευταίο το παραγωγικό μοντέλο των νησιών στηρίζεται στον τουρισμό και υπάρχει ο κίνδυνος να πληγεί ανεπανόρθωτα εάν οι εξορύξεις αλλάξουν την κατάσταση στα νησιά μας.

 

ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ;

 

Είναι γεγονός ότι το παραγωγικό μοντέλο της Κέρκυρας τα τελευταία 40 χρόνια είναι ο τουρισμός. Η όλη οικονομία του νησιού στηρίζεται στην παροχή υπηρεσιών, ενώ ο πρωτογενής και ο δευτερογενής τομέας βρίσκονται σε μαρασμό. Θεωρούμε, ότι το μοντέλο ήλιος – θάλασσα σε συνδυασμό με το all inclusive και την κρουαζιέρα έχουν φέρει το νησί στα όρια του. Θεωρούμε ότι σταδιακά πρέπει να πάμε και σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού (περιπατητικός, αγροτουρισμός, θρησκευτικός, συνεδριακός) ενώ θα πρέπει να περιοριστεί το all inclusive που στραγγαλίζει τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ θα πρέπει να ληφθούν και μέτρα για να λειτουργήσει ξανά ο πρωτογενής τομέας και να αρχίσει το νησί να παράγει ξανά και όχι μόνο να καταναλώνει.

 

Εκκίνηση λοιπόν! Μετά τις εκλογές, τι;

 

  Για εμάς η ΕΚΚΙΝΗΣΗ δεν αποτελεί άλλο ένα δημοτικό σχήμα που κατεβαίνει στις εκλογές. Αποτελεί μια προσπάθεια για μια συλλογική και οργανωμένη παρέμβαση στα δρώμενα του δήμο προκειμένου να αλλάξουμε την καθημερινότητά μας. Στόχος μας δεν είναι μόνο μια καλή καταγραφή στις εκλογές. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός κοινωνικοπολιτικού μετωπικού χώρου στην πόλη που θα παρεμβαίνει σε κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής της πόλης αυτής μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο. Θα βρίσκεται δίπλα στους αγώνες και τα κινήματα των εργαζομένων και της νεολαίας, θα αναδεικνύει ζητήματα, θα παρεμβαίνει πολιτιστικά και κοινωνικά όπου μπορεί. Θέλησή μας είναι να αποτελέσουμε τη φωνή όλων των καταπιεσμένων στρωμάτων, του κόσμου του μόχθου και της εργασίας, για ένα καλύτερο αύριο. Να μεταφέρουμε τα αιτήματα και της αγωνίες τους μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Να δώσουμε προτάσεις και λύσεις σε προβλήματα που χρονίζουν στο νησί. Να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο στην αναβάθμιση της ήδη πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού μας. Δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί. Πάνω απ’ όλα κανένας από εμάς δεν έχει δεσμεύσεις και οικονομικά κατεστημένα στην πόλη μας. Κινητήρια δύναμή μας είναι η αγάπη μας για το νησί, την πόλη, το φυσικό περιβάλλον.  Γι’ αυτό και δε θα διστάσουμε να συγκρουστούμε με πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στο νησί μας εις βάρος του συνόλου του.

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ